Σάλος στον οικείο δήμο - Καταγγελία στην Αστυνομία
Χάθηκαν πολύτιμα βιβλία από τη δημοτική βιβλιοθήκη Λεμεσού
Η πολυετής «εξορία» (στη Δημοτική Πινακοθήκη) του πολύτιμου περιεχομένου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεμεσού από τον φυσικό του χώρο και οι ελλειπείς συνθήκες φύλαξης, είχαν ως αποτέλεσμα την κλοπή βιβλίων - κειμηλίων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ποντίκι», πέραν του ενός σπάνιου βιβλίου από τη βιβλιοθήκη εθεάθη να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα σε παλαιοπωλεία.
Ήδη ο δήμος Λεμεσού κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία, για να διερευνηθεί αν ευσταθούν οι βάσιμες υποψίες, ενώ σύγχυση έχει προκληθεί και στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες. Όπως λέχθηκε από λειτουργό του δήμου, είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να διεξαχθεί έλεγχος στα εκατοντάδες κασόνια, όπου βρίσκονται αποθηκευμένες χιλιάδες τόμοι βιβλίων, για να διαπιστωθεί αν όντως έχει κλαπεί κάτι και τι. Αδιευκρίνιστο παραμένει και το πότε εξαφανίστηκαν τα βιβλία, αφού λόγω της σπανιότητάς τους φυλάσσονται σε ειδικό χώρο στο συγκρότημα του δήμου στη λεωφόρο Ρούσβελτ, όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στον οποιονδήποτε.
Όπως διευκρίνισε η ίδια πηγή, τα παλιά βιβλία, εφημερίδες και χειρόγραφα βρίσκονται σε ξεχωριστό χώρο από αυτόν του δανειστικού τμήματος της βιβλιοθήκης, που λειτουργεί προσωρινά στη Δημοτική Πινακοθήκη. Το βιβλίο που έχει εντοπιστεί να εκτίθεται παράνομα προς πώληση στην αγορά είναι σπάνιο και μεγάλης παλαιότητας και έχει ως θέμα του τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13.
Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Λεμεσού δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός του δημοσιεύματος ότι εξαφανίστηκαν ταυτόχρονα και διάφοροι πίνακες. Όπως διευκρινίζει, οι πίνακες φυλάσσονται σε χώρο ο οποίος ελέγχεται με βάση όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και δεν έχει διαπιστωθεί καμιά εξαφάνιση.
Το ζήτημα που προέκυψε αναδεικνύει για ακόμη μια φορά τις επιπτώσεις από την καθυστέρηση στην αποπεράτωση του έργου αποκατάστασης του Μεγάρου Πηλαβάκη, που αποτελεί τη μόνιμη έδρα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Το ΤΕΠΑΚ και ο Δήμος Λεμεσού προχώρησαν το 2006 στο «ξεσπίτωμά» της, χωρίς πρώτα να καταλήξουν στη μέθοδο που θα ακολουθηθεί για την αντισεισμική ενίσχυση και αποκατάσταση του κτηρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εξήντα χιλιάδες τόμοι βιβλίων να στοιβάζονται μέσα σε κασόνια υπόγειων αιθουσών.
Από εφ. Πολίτη, 6/2/2010
Αγύριστο κεφάλι: ο Άλκης Αλκαίος που γνώρισα... του Μίλτου Πασχαλίδη
Πριν από 3 ημέρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου