Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2008

Απαντήσεις σε κατηγορίες κατά της ΚΕΒΕΠ

Σχετικά με κατηγορίες που ΑΝΩΝΥΜΑ γράφτηκαν κατά της ΚΕΒΕΠ και μελών της σε άλλο blog και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε έχω να δηλώσω τα ακόλουθα:

1. Μου προξενεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι κάποιοι κατάφεραν να ανακαλύψουν το blog που φτιάχτηκε (πριν από λίγες μέρες) εναντίων της ΚΕΒΕΠ, και δεν έχουν καταφέρει να βρουν το επίσημο blog της ΚΕΒΕΠ (το οποίο βρίσκεται στο διαδίκτυο σχεδόν ένα χρόνο) στο οποίο έχουν μπει ανακοινώσεις για όλες τις εκδηλώσεις, Γενικές Συνελεύσεις, κλπ. της Ένωσης μας.

2. Είναι ο κάθε ενδιαφερόμενος προσωπικά που έχει την ευθύνη να μάθει για την ύπαρξη μιας Ένωσης, ενός Σωματείου, μιας Συντεχνίας, κλπ. Είναι ατομική ευθύνη του κάθε ενός να προσεγγίσει την ΚΕΒΕΠ και να ζητήσει να γίνει μέλος! Αφού το κάνει αυτό, τότε και μόνο τότε νομιμοποιείται ο καθένας να απαιτεί ενημέρωση! Παρόλαυτά, η ΚΕΒΕΠ φρόντισε να φτιάξει ιστοσελίδα για να ενημερώνει ΟΛΟ τον κόσμο (ακόμα και τα μη μέλη της) χωρίς καμία απολύτως διάκριση! Επιπλέον φρόντισα εγώ προσωπικά να συγκεντρώσω όλα τα emails των μελών μας (αλλά και άλλων συναδέλφων) για να τους ειδοποιώ και με αυτό τον τρόπο για τις εκδηλώσεις της Ένωσης. Προσπαθώντας μάλιστα να διευρύνω την λίστα με τις διευθύνσεις που είχα παρότρυνα όλους με όσους επικοινώνησα (γύρω στα 150 άτομα) να με ενημερώσουν για άλλους συναδέλφους που δεν λάμβαναν email από εμένα.

Παρόλο που δεν θεωρώ σωστό να απαντώ σε ανώνυμα σχόλια, θα το κάνω προσπαθώντας να συγκεντρώσω κάποιες ερωτήσεις - σχόλια που έγιναν:

Α) Το σχόλιο ότι «ήταν στημένες οι εκλογές της ΚΕΒΕΠ» είναι εντελώς ανήθικο και ανάξιο σχολιασμού! Το αν ήταν στημένες ή όχι οι εκλογές, το ξέρουν καλύτερα όσοι ήταν παρόντες, οι του προηγούμενου Δ.Σ. καθώς και η Εφορευτική Επιτροπή που διεξήγαγε εκείνη την μέρα τις εκλογές. Όσο για τα παλιά μέλη της Ένωσης, υπεύθυνο για την πρόσκληση τους στις εκλογές ήταν το προηγούμενο Δ.Σ. και όχι το συμβούλιο που εξελέγχτηκε την ημέρα εκείνη.

Β) Εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω κάποιον από τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΒΕΠ που βρίσκεται σε αυτή τη θέση για αυτοπροβολή! Γνωρίζω 7 άτομα συναδέλφους οι οποίοι δίνουν από τον προσωπικό τους χρόνο και ενέργεια για να υπάρχει η ΚΕΒΕΠ και να ακούγεται μια βιβλιοθηκονομική φωνή στη Κύπρο! Αν κάποιος από εσάς νοιώθει ότι μπορεί, θέλει και έχει τον χρόνο να βοηθήσει την Ένωση ας έρθει κοντά και του υποσχόμαστε ότι θα τον στηρίξουμε ακόμα και να γίνει πρόεδρος αν το επιθυμεί!

Γ) Η κατηγορία ότι όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΒΕΠ εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και ότι δεν εκπροσωπούνται σε αυτό άτομα που εργάζονται στον Ιδιωτικό Τομέα, επίσης δεν ευσταθεί! Για την ιστορία αναφέρω ότι στο Δ.Σ. της ΚΕΒΕΠ συμμετέχουν 2 άτομα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, 1 από το ΤΕΠΑΚ, 1 από το ΑΠΚΥ, 1 από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Ιδιωτικό πανεπιστήμιο), 1 από την Κυπριακή Βιβλιοθήκη και 1 από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

Δ) Για την άλλη αστεία κατηγορία περί Λευκωσιατών μελών του Δ.Σ. αναφέρω ενδεικτικά ότι στο Δ.Σ. συμμετέχει και άτομο από την Λεμεσό και άτομο από την ελεύθερη Αμμόχωστο.

Ε) Αφού ρωτά κάποιος για τα πτυχία των μελών του Δ.Σ. του απαντώ ότι από τα 7 άτομα, τα 5 έχουν πτυχίο Βιβλιοθηκονομίας, το έκτο άτομο κάνει αυτή τη στιγμή μεταπτυχιακό στη Βιβλιοθηκονομία και το έβδομο άτομο έχει μεταπτυχιακό στη συντήρηση βιβλίων. Οι περισσότεροι έχουν και μεταπτυχιακά ενώ κανένας δεν έχει λιγότερη από 5 χρόνια εμπειρία σε βιβλιοθήκες!

ΣΤ) Ενημερωτικά αναφέρω ότι οι εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. της ΚΕΒΕΠ διεξήχθησαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, οι περισσότερες συνεδριάσεις του Δ.Σ. έγιναν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώ κάποιες έγιναν και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Ζ) Ουδέποτε επικοινώνησε κάποιος μαζί μου εμένα προσωπικά, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω email, είτε μέσω του blog, για οποιοδήποτε θέμα χωρίς να πάρει απάντηση! Επίσης ουδέποτε ήρθε σε συνεδρίαση της Ένωσης κάποιο θέμα από κάποιο μέλος χωρίς να εξετασθεί! Αν συνεχίζει ακόμα κάποιος να ισχυρίζεται το αντίθετο ας δώσει στοιχεία.

Δυστυχώς, μερικοί (ευτυχώς λίγοι) αντί να ενισχύουν αυτούς που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για επαναδραστηριοποίηση της Ένωσης, μηδενίζουν τα πάντα και πυροβολούν κατά βούληση εκ του ασφαλούς κρυβόμενοι πίσω από την ανωνυμία που τους προσφέρει ένα blog.

Με αυτή την ανακοίνωση προκαλώ δημόσια – ειλικρινή και διαφανή συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν την ΚΕΒΕΠ.

Όσοι έχουν σοβαρές απορίες για οτιδήποτε αφορά την Ένωση, παρακαλώ να τις εκφράζουν επώνυμα και τους υπόσχομαι ότι θα λάβουν τις κατάλληλες – τεκμηριωμένες απαντήσεις.

11 σχόλια:

Barbara είπε...

Ανδρέα και άλλοι συνάδελφοι του Δ.Σ. της ένωσης, είναι μεγάλη σας τιμή που προσπαθείτε για το καλύτερο όλων μας! όσοι λοιπόν κάνουν αυτού του είδους σχόλια αυτό που τους ενοχλεί και εχθρεύονται είναι η αξίας σας, η όρεξη σας για συναδελφοσύνη, η αγάπη σας για το επάγγελμα και το ενδιαφέρον επιδυκνύετε για όλους μας! όσοι συνάδελφοι διαφωνούν είμαι στην διάθεση τους!

thanks
Barbara

Ανώνυμος είπε...

Merikoi synadelfoi pragmatika den ehoun ypothesi!
Den mas axizei TIPOTA!

An einai dynaton na polemoun tin KEBEP pou einai oti kalytero egine gia ti bibliothikonomia sti Kypro!

Zachos είπε...

Αυτό μας έλειπε…Απ’ ότι φαίνεται στην περίπτωση της Αντί-ΚΕΒΕΠ θα πρέπει να αντιστρέψουμε το ρητό ‘Ουδέν κακόν αμιγές καλού’ και να το κάνουμε ‘Ουδέν καλόν αμιγές κακού’ και αυτό γιατί πάντοτε θα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θα επισκιάζουν τα όσα λέγονται ή πράττονται από ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονται για την ανάδειξη του Βιβλιοθηκονομικού γίγνεσθαι στην Κύπρο.

Θέλοντας και εγώ με τη σειρά μου να απαντήσω στους Ακεβεπίστες ή Ακεβεπικους κ.ο.κ (ελπίζω να μην τους βάζω ιδέες και αύριο να ανοίξουn και γιάφκα) ότι η κριτική είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη αρκεί να ασκείται καλοπροαίρετα, καλόπιστα καλόπιστα και όχι βάσει προσωπικών ή επαγγελματικών συμφερόντων. Για να γίνω πιο σαφής, αν κάποιοι δεν κατάφεραν να εργοδοτηθούν στα επιθυμητά ‘πόστα’ ή δεν κατάφεραν καθόλου να εργοδοτηθούν είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα αυτό δεν τους δίνει το δικαίωμα να βομβαρδίζουν την ΚΕΒΕΠ που στην ουσία εργάζεται, μεταξύ άλλων, προς όφελος όλων των συναδέλφων συμπεριλαμβανομένου και των ιδίων.

Και αφού θέλετε να το δούμε συμφεροντολογικά, η διαδικασία ανάδειξης της Βιβλιοθηκονομικής φωνής στην Κύπρο συμβάλλει σίγουρα στην περεταίρω εξέλιξη του κλάδου μας και κατ’ επέκταση της εικόνας του Βιβλιοθηκονόμου ως επιστήμονα πληροφόρησης. Αυτό, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι ο κλάδος μας συνεχώς διευρύνεται αποτελεί το εφαλτήριο για μια νέα ανοδική πορεία που θα αποφέρει σε ΟΛΟΥΣ μας ευκαιρίες ανέλιξης, ανάδειξης και γιατί όχι και εργοδότησης. Πληροφοριακά, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, πολλοί οργανισμοί εργοδοτούσαν άτομα χωρίς πτυχίο σε θέσεις Βιβλιοθηκονόμου, όχι γιατί τους σύμφερε (ψηλότερος μισθός λόγω κατάρτισης), όχι γιατί ήθελαν δικούς τους ανθρώπους σε αυτές τις θέσεις, αλλά απλούστατα γιατί δεν γνώριζαν καν ότι υπάρχει τέτοιου είδους σπουδή. Περιττό δε να αναφέρω ότι μέχρι και σήμερα στην ερώτηση: Τι εσπούδασες (ή τι σπουδάζεις); Δίνοντας την απάντηση Βιβλιοθηκονομία, λαμβάνεις την εξής απορία: Ηνναμπουν τούτο;;;

Για όλα αυτά και πολλά άλλα, η ΚΕΒΕΠ εργάζεται συλλογικά και με άκρα υπευθυνότητα προς εξάλειψη όλων αυτών των φαινομένων και μέχρι στιγμής το έργο της είναι πέρα για πέρα αποτελεσματικό. Εσείς (αναφέρομαι στους υποστηρικτές της Α-ΚΕΒΕΠ) ως συναδέλφοι θα πρέπει να σταθείτε συνοδοιπόροι σε αυτή την εξελικτική πορεία και όχι να καταβάλλετε κάθε είδους ευτελής προσπάθειες που έχουν ως στόχο να πλήξουν τον κλάδο μας. Ως εκ τούτου, σας συνιστώ να καταναλώσετε την ήδη υπάρχουσα ενέργεια που διαθέτετε, προς όφελος της ΚΕΒΕΠ και όχι εις’ βάρος της καθότι οι πιθανότητες να λειτουργήσει αυτό υπέρ σας είναι πολύ μεγαλύτερες.

Όσον αφορά τις κατηγορίες απέναντι στην ΚΕΒΕΠ που αφορούν εκλογές και διάφορα άλλα, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι οι εν λόγω κατηγορίες δεν θίγουν μόνο το Δ.Σ της Ένωσης αλλά ταυτόχρονα και τα ίδια τα μέλη που εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους τα άτομα που με κόπο και αφοσίωση εργάζονται προς όφελος μας. Επομένως καλό θα ήταν να ανακαλέσετε τις απόψεις σας ή τουλάχιστον να τις τεκμηριώσετε με τρόπο που να αποδεικνύονται οι ‘πάνσοφες’ τοποθετήσεις σας χωρίς τη μάσκα της ανωνυμίας που, όπως πολύ σωστά ελέχθη, σας επιτρέπει να πυροβολείτε εκ του ασφαλούς.

Τέλος, για να μην κατακριθώ από κανένα, δεν είμαι ούτε μέλος του Δ.Σ της ΚΕΒΕΠ, ούτε εργάζομαι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ούτε έχω κάποια ιδιαίτερη σχέση με κανένα από τους συναδέλφους του Δ.Σ ή γενικότερα της ΚΕΒΕΠ και ούτε καν ψήφισα στις εκλογές. Απλά βλέπω τα πράγματα με ρεαλιστική προσέγγιση και με αίσθημα συναδελφικότητας και όχι μισαλλοδοξίας και ιδιοτέλειας.Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε κατόπιν ανάγνωσης μου στα σχόλια του blog της Α-ΚΕΒΕΠΖάχος Πολυβίου
Βιβλιοθηκονόμος
Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου

Ανώνυμος είπε...

Ego re file den psifisa oute se xero prosopika. Omos me auta pou grafeis deihneis oti eise axios proedos. Stirizoume to symboulio kai ton proedro kai ase tous allous sto pono tous. Synehiste tin kali douleia.

Γιάννος Παναγιωτάκης είπε...

"Ουδεν Ζαχόν αμιγές Ζαχού", όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες.
Ζάχο, που βλέπεις τα πράγματα με ρεαλιστική προσέγγιση και με αίσθημα συναδελφικότητας και όχι μισαλλοδοξίας και ιδιοτέλειας, είσαι σπουδαίος.
Σπάνια να βλέπεις ανθρώπους να μην κινούνται απο προσωπικό συμφέρον...
Είσαι Άγιος και Πανάγαθος.
Ζήτω ο Ζάχος!

Zachos είπε...

Έτσι ετσι, παναγιωτάκη (το υποκοριστικό σε εμάρανε) όταν στερέισαι επιχειρηματολογίας πάντα να καταφεύγεις στην ειρωνία...άντε και εις ανώτερα...! Τέλος πάντων εμείς φταίμε που ασχοληθήκαμε. Όταν και εφόσον είσαι έτοιμος να κάνεις συζήτηση επιπέδου τότε τα ξαναλέμε.

Γιάννος Παναγιωτάκης είπε...

Αγαπητέ Ζάχο,
Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω συζήτηση επιπέδου, αφού έχεις πάρει όλο το μυαλό εσύ και δεν έμεινε για μένα.

Ανδρέας Κ. Ανδρέου είπε...

Αν η συζήτηση συνεχίσει να γίνεται σε αυτό το επίπεδο και επί προσωπικού, θα κλείσω τα σχόλια για αυτό το θέμα.

Εκφραστείτε ελεύθερα αλλά σοβαρά!

Περιμένω τις επώνυμες και σοβαρές (ή έστω τις σοβαροφανείς) απορίες – ενστάσεις που εξέφρασαν κάποιοι σε άλλο μπλοκ για να τις συζητήσουμε.

Δέσποινα είπε...

Θα γράψω το όνομά μου γιατίδεν μου αρέσει να κρύβομαι πίσω από ανώνυμα μηνύματα...
Ονομάζομαι Δέσποινα Μασούρεκκου, εργάζομαι στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου.
Δεν θέλω να γράψω περισσότερα και να έλθω σε αντιπαράθεση με συναδέλφους. Μόνο θέλω να παρακαλέσω τον αγαπητό Γ. Παναγιωτάκη και όλους τους ανώνυμους να έλθουν στην όμορφη παρέα των βιβλιοθηκονόμων και με το δικό τους τρόπο να συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία των βιβλιοθηκών και ανέλιξη του επαγγέλματος του βιβλιοθηκονόμου.
Να σταματήσει αυτή η αποστολή ανωνύμων μηνυμάτων.
Είναι πολύ άσχημο να βλέπει κανείς σε μια ιστοσελίδα ανθρώπων που εργάζονται σε βιβλιοθήκες ν' ανταλλάσονται τέτοιου είδους μηνύματα.
Υπάρχει ωραιότερο πράγμα να υπάρχει εκτίμηση και συνεργασία μεταξύ των βιβλιοθηκών;

Panagiotis Themistocleous είπε...

Συνάδελφοι,

Επικοινωνώντας πλέον από το επίσημο blog της Ένωσης μας, θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου (όπως και ο Πρόεδρος μας) να παρακαλέσω όπως αποφεύγουμε τους ευτελείς προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Τονίζω πως αυτό το blog είναι η επίσημη φωνή της Ένωσης ΜΑΣ και δεν θα ήτανε "καλό" να το γεμίσουμε στις συζητήσεις μας, με ύβρις και χαρακτηρισμούς.

Επιπροσθέτως θα ήθελα να παρακαλέσω τους φίλους της ΚΕΒΕΠ να μην απαντούν σε θέματα - ερωτήματα - κατηγορίες από πολέμιους της ΚΕΒΕΠ, γιατί αποτελεί τροφή για επιπρόσθετες ύβρις. Ο συνάδελφος Παναγιώτάκης που έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τις όποιες κατηγορίες, έχει συχνή επικοινωνία με τον Πρόεδρο μας και το θέμα έχει τεθεί σε σωστή βάση. Μην τον προκαλείται γιατί εύλογα και δίκαια θα απαντά.

Η συζήτηση αυτή «άνοιξε» στο blog της ΚΕΒΕΠ για τα άλλα μέλη – συναδέλφους και άλλους, που είχανε εκφράσει τους προβληματισμούς σε άλλο blog που εναντιώνεται την ΚΕΒΕΠ.

Λοιπόν, συνάδελφοι αναμένουμε επωνύμως τις σοβαρές (ή έστω τις σοβαροφανείς) απορίες – ενστάσεις που εκφράσατε σε άλλο μπλοκ για να τις συζητήσουμε. Όσοι δεν επιθυμούν συζήτηση από το blog να αποτείνονται στα προσωπικά μας e-mails τα οποία μπορούν να τα βρουν εύκολα. Το δικό μου είναι themistocleous@ouc.ac.cy και θα σας ενημερώσω και για όποιο άλλο e-mail θα θέλατε να ρθείτε σε επαφή.

Ανώνυμος είπε...

o Kyrios Panayiotakis einai enas anorimos kompleksikos an me rwtate emena.Poios nomizei oti einai? Apotelei ntropi gia ton klado mas kai tin vivliothikonomia genikotera.
H KEBEP an thelei na exei ton opoiodipote sebasmo ston eauto tis tha prepei na ton apokiriksei (ean alithevei oti pragmati einai melos tis KEBEP)
Protimw na parameinw anonymos, den thelw na mpw se proswpiki antiparathes me kanena
Alla epitelous prepei na ginei kati me aytin tin istoria

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου