Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Το ΤΕΠΑΚ δέχεται άτομα για πρακτική

«Η βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου δέχεται βιβλιοθηκονόμους, τελειόφοιτους της σχολής Βιβλιοθηκονομίας για άσκηση της πρακτικής τους στο παράρτημα της βιβλιοθήκης στην Σχολή Επιστημών Υγείας στην Λευκωσία.

Για πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 25002518.»

Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Καλοκαιρινές Διακοπές


Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοινώνει ότι θα παραμείνει κλειστή από τις 11 μέχρι τις 16 Αυγούστου.
Θα λειτουργήσει κανονικά στις 18 Αυγούστου




Η Βιβλιοθήκη του ΑΠΚΥ θα είναι κλειστή από τις 11/8/2008 έως τις 18/8/2008.




Ο Δήμος Στροβόλου πληροφορεί το αναγνωστικό κοινό και τους φίλους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ότι η βιβλιοθήκη θα παραμείνει κλειστή την περίοδο από: 25 Ιουλίου - 9 Αυγούστου 2008 λόγω θερινών
Διακοπών. Η βιβλιοθήκη θα λειτουργήσει κανονικά τη Δευτέρα 11 Αυγούστου.




Σας ευχόμαστε χαρούμενες διακοπές και
καλό …διάβασμα στις παραλίες!

Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και βιβλιοθήκες


Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (20 Ιουλίου 1974) πολλές συλλογές βιβλιοθηκών καταστράφηκαν ολοσχερώς ή έπαθαν σοβαρές ζημιές.

Χάθηκαν συνολικά 171 βιβλιοθήκες δημοτικών σχολείων και 22 βιβλιοθήκες σχολείων μέσης εκπαίδευσης.

Εκτός από τις κοινοτικές βιβλιοθήκες που έπεσαν στα χέρια των τούρκων (περίπου το 37% των δημοτικών βιβλιοθηκών που υπήρχαν το 1974) με την εισβολή χάθηκαν και 6 πολύ αξιόλογες ιδιωτικές συλλογές με σπάνια βιβλία και κώδικες.

Η τύχη της μεγάλης και μοναδική ιδιωτική κυπρολογική Βιβλιοθήκη του Δημήτρη Μαραγκού στην Αμμόχωστο αγνοείται μετά την τουρκική εισβολή. Την ίδια τύχη είχαν και η ιδιωτική βιβλιοθήκη του Χατζηιωάννου καθώς και η πολύ ανεπτυγμένη για την εποχή της Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αμμοχώστου.

Επίσης η κινητή βιβλιοθήκη η οποία ήταν δωρεά από την UNESCO έπεσε στα χέρια των τούρκων και χάθηκε. Από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς καταστράφηκε και η κεντρική αποθήκη βιβλίων του Υπουργείου Παιδείας με αποτέλεσμα να καταστραφούν βιβλία άνω των 500.000 λιρών.

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Απαντήσεις σε κατηγορίες κατά της ΚΕΒΕΠ

Σχετικά με κατηγορίες που ΑΝΩΝΥΜΑ γράφτηκαν κατά της ΚΕΒΕΠ και μελών της σε άλλο blog και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε έχω να δηλώσω τα ακόλουθα:

1. Μου προξενεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι κάποιοι κατάφεραν να ανακαλύψουν το blog που φτιάχτηκε (πριν από λίγες μέρες) εναντίων της ΚΕΒΕΠ, και δεν έχουν καταφέρει να βρουν το επίσημο blog της ΚΕΒΕΠ (το οποίο βρίσκεται στο διαδίκτυο σχεδόν ένα χρόνο) στο οποίο έχουν μπει ανακοινώσεις για όλες τις εκδηλώσεις, Γενικές Συνελεύσεις, κλπ. της Ένωσης μας.

2. Είναι ο κάθε ενδιαφερόμενος προσωπικά που έχει την ευθύνη να μάθει για την ύπαρξη μιας Ένωσης, ενός Σωματείου, μιας Συντεχνίας, κλπ. Είναι ατομική ευθύνη του κάθε ενός να προσεγγίσει την ΚΕΒΕΠ και να ζητήσει να γίνει μέλος! Αφού το κάνει αυτό, τότε και μόνο τότε νομιμοποιείται ο καθένας να απαιτεί ενημέρωση! Παρόλαυτά, η ΚΕΒΕΠ φρόντισε να φτιάξει ιστοσελίδα για να ενημερώνει ΟΛΟ τον κόσμο (ακόμα και τα μη μέλη της) χωρίς καμία απολύτως διάκριση! Επιπλέον φρόντισα εγώ προσωπικά να συγκεντρώσω όλα τα emails των μελών μας (αλλά και άλλων συναδέλφων) για να τους ειδοποιώ και με αυτό τον τρόπο για τις εκδηλώσεις της Ένωσης. Προσπαθώντας μάλιστα να διευρύνω την λίστα με τις διευθύνσεις που είχα παρότρυνα όλους με όσους επικοινώνησα (γύρω στα 150 άτομα) να με ενημερώσουν για άλλους συναδέλφους που δεν λάμβαναν email από εμένα.

Παρόλο που δεν θεωρώ σωστό να απαντώ σε ανώνυμα σχόλια, θα το κάνω προσπαθώντας να συγκεντρώσω κάποιες ερωτήσεις - σχόλια που έγιναν:

Α) Το σχόλιο ότι «ήταν στημένες οι εκλογές της ΚΕΒΕΠ» είναι εντελώς ανήθικο και ανάξιο σχολιασμού! Το αν ήταν στημένες ή όχι οι εκλογές, το ξέρουν καλύτερα όσοι ήταν παρόντες, οι του προηγούμενου Δ.Σ. καθώς και η Εφορευτική Επιτροπή που διεξήγαγε εκείνη την μέρα τις εκλογές. Όσο για τα παλιά μέλη της Ένωσης, υπεύθυνο για την πρόσκληση τους στις εκλογές ήταν το προηγούμενο Δ.Σ. και όχι το συμβούλιο που εξελέγχτηκε την ημέρα εκείνη.

Β) Εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω κάποιον από τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΒΕΠ που βρίσκεται σε αυτή τη θέση για αυτοπροβολή! Γνωρίζω 7 άτομα συναδέλφους οι οποίοι δίνουν από τον προσωπικό τους χρόνο και ενέργεια για να υπάρχει η ΚΕΒΕΠ και να ακούγεται μια βιβλιοθηκονομική φωνή στη Κύπρο! Αν κάποιος από εσάς νοιώθει ότι μπορεί, θέλει και έχει τον χρόνο να βοηθήσει την Ένωση ας έρθει κοντά και του υποσχόμαστε ότι θα τον στηρίξουμε ακόμα και να γίνει πρόεδρος αν το επιθυμεί!

Γ) Η κατηγορία ότι όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΒΕΠ εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και ότι δεν εκπροσωπούνται σε αυτό άτομα που εργάζονται στον Ιδιωτικό Τομέα, επίσης δεν ευσταθεί! Για την ιστορία αναφέρω ότι στο Δ.Σ. της ΚΕΒΕΠ συμμετέχουν 2 άτομα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, 1 από το ΤΕΠΑΚ, 1 από το ΑΠΚΥ, 1 από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Ιδιωτικό πανεπιστήμιο), 1 από την Κυπριακή Βιβλιοθήκη και 1 από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

Δ) Για την άλλη αστεία κατηγορία περί Λευκωσιατών μελών του Δ.Σ. αναφέρω ενδεικτικά ότι στο Δ.Σ. συμμετέχει και άτομο από την Λεμεσό και άτομο από την ελεύθερη Αμμόχωστο.

Ε) Αφού ρωτά κάποιος για τα πτυχία των μελών του Δ.Σ. του απαντώ ότι από τα 7 άτομα, τα 5 έχουν πτυχίο Βιβλιοθηκονομίας, το έκτο άτομο κάνει αυτή τη στιγμή μεταπτυχιακό στη Βιβλιοθηκονομία και το έβδομο άτομο έχει μεταπτυχιακό στη συντήρηση βιβλίων. Οι περισσότεροι έχουν και μεταπτυχιακά ενώ κανένας δεν έχει λιγότερη από 5 χρόνια εμπειρία σε βιβλιοθήκες!

ΣΤ) Ενημερωτικά αναφέρω ότι οι εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. της ΚΕΒΕΠ διεξήχθησαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, οι περισσότερες συνεδριάσεις του Δ.Σ. έγιναν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώ κάποιες έγιναν και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Ζ) Ουδέποτε επικοινώνησε κάποιος μαζί μου εμένα προσωπικά, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω email, είτε μέσω του blog, για οποιοδήποτε θέμα χωρίς να πάρει απάντηση! Επίσης ουδέποτε ήρθε σε συνεδρίαση της Ένωσης κάποιο θέμα από κάποιο μέλος χωρίς να εξετασθεί! Αν συνεχίζει ακόμα κάποιος να ισχυρίζεται το αντίθετο ας δώσει στοιχεία.

Δυστυχώς, μερικοί (ευτυχώς λίγοι) αντί να ενισχύουν αυτούς που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για επαναδραστηριοποίηση της Ένωσης, μηδενίζουν τα πάντα και πυροβολούν κατά βούληση εκ του ασφαλούς κρυβόμενοι πίσω από την ανωνυμία που τους προσφέρει ένα blog.

Με αυτή την ανακοίνωση προκαλώ δημόσια – ειλικρινή και διαφανή συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν την ΚΕΒΕΠ.

Όσοι έχουν σοβαρές απορίες για οτιδήποτε αφορά την Ένωση, παρακαλώ να τις εκφράζουν επώνυμα και τους υπόσχομαι ότι θα λάβουν τις κατάλληλες – τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Silent Library

Ένα νέο παιχνίδι έχει κάνει την εμφάνιση του στην Ιαπωνία και διαδόθηκε σύντομα και σε άλλες χώρες.
6 (συνήθως) παίχτες επισκέπτονται μια βιβλιοθήκη, κάθονται ήσυχα σε ένα τραπέζι και μοιράζονται από μια κάρτα. Στον άτυχο που θα τύχει η μοναδική διαφορετική κάρτα πρέπει να υποστεί μια βασανιστική δοκιμασία από τους υπόλοιπους παίκτες.
Τη δοκιμασία αυτή την κάνει βασανιστικότερη το γεγονός ότι το παιχνίδι διεξάγεται σε μια Βιβλιοθήκη όπου πρέπει να επικρατεί απόλυτη ησυχία…
Παρακολουθήστε:









Σημ: Ο λόγος για τον οποίο δημοσιεύω αυτά τα βίντεο δεν είναι για να δώσω ιδέες στους χρήστες των βιβλιοθηκών μας αλλά για να ενημερώσω τους βιβλιοθηκονόμους που βρίσκονται στον πάγκο εξυπηρέτησης για το τι μπορεί να τους τύχει αν το συγκεκριμένο παιχνίδι διαδοθεί και προς τα μέρη μας…

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Εκπαίδευση Βιβλιοθηκονόμων στη χρήση της νέας τεχνολογίας για τυφλούς χρήστες

Η νέα τεχνολογία έχει ενσωματωθεί στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες οι οποίες έχουν μετατραπεί σε ηλεκτρονικές και εκτός από το παραδοσιακό έντυπο υλικό, διαθέτουν και διαχειρίζονται ψηφιακό υλικό, ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και διαδικτυακές πηγές.
Η χρήση των ηλεκτρονικών πηγών και του διαδικτύου αποτελεί στις μέρες μας αναπόσπαστο μέρος των σπουδών ενός φοιτητή.

Σταθμοί εργασίας για τυφλούς και μερικώς βλέποντες στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΒΠΚ)

Η ΒΠΚ θέλοντας να βοηθήσει τους χρήστες με σοβαρά προβλήματα όρασης να αποκτήσουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές της πηγές, έχει εγκαταστήσει στους χώρους της ειδικά διαμορφωμένους σταθμούς εργασίας για τυφλούς και μερικώς βλέποντες.

Οι σταθμοί αυτοί αποτελούνται από ειδικά λογισμικά που βοηθούν:
α) τους τυφλούς χρήστες να διαβάζουν αυτά που υπάρχουν στην οθόνη μέσω ειδικής πινακίδας που εφαρμόζεται κάτω από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σε χαρακτήρες Braille, αναγνώσιμους δια της αφής,
β) τους χρήστες με σοβαρά προβλήματα όρασης να διαβάζουν τους χαρακτήρες από την οθόνη του υπολογιστή σε ειδικά μεγεθυμένη οθόνη και
γ) τους τυφλούς και τους μερικώς βλέποντες να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή καθοδηγούμενοι φωνητικά από εξειδικευμένο λογισμικό.

Τα ειδικά μηχανήματα και τα λογισμικά που βρίσκονται στους σταθμούς εργασίας αναβαθμίζονται κάθε φορά που κυκλοφορεί κάποια ανώτερη τεχνολογία, έτσι ώστε να προσφέρονται στους χρήστες της ΒΠΚ που έχουν προβλήματα όρασης οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.

Εκπαιδευτικές ανάγκες
Για να μπορούν τα άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης να χρησιμοποιήσουν το σταθμό εργασίας, θα πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν και να έχουν τη σωστή καθοδήγηση από τους βιβλιοθηκονόμους.
Όμως, εκπαίδευση χρειάζονται και οι ίδιοι οι βιβλιοθηκονόμοι, αφού πρόκειται για μια πολύ εξειδικευμένη υπηρεσία με ειδικό εξοπλισμό, η χρήση του οποίου δε διδάσκεται σε καμιά σχολή βιβλιοθηκονομίας. Επιπλέον, η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται και βελτιώνεται προς όφελος των ατόμων με οπτικές αναπηρίες.
Κατά συνέπεια είναι αδήριτη η ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων στον τομέα αυτό αλλά και για συνεχή εκπαίδευση στα νέα εργαλεία που προσφέρει η νέα τεχνολογία.
Η εκπαίδευση τυφλών έχει και άλλες ιδιαιτερότητες για τις οποίες πρέπει να έχουν γνώση και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα οι εκπαιδευτές τους. Το γεγονός για παράδειγμα ότι οι τυφλοί δεν μπορούν να δουν εικόνα, να ξεχωρίσουν χρώματα, να διαβάσουν σαρωμένο κείμενο αν δεν γίνει πρώτα OCR (Optical Character Recognition), το γεγονός ότι κάποιες ιστοσελίδες είναι αφιλόξενες γι’ αυτούς, το ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ποντίκι όπως όλοι οι άλλοι χρήστες, κλπ., πρέπει να είναι εν γνώσει τόσο του εκπαιδευτή όσο και εκείνου που θα ετοιμάσει το εκπαιδευτικό υλικό και το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση. Όλες αυτές οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των τυφλών, καθώς επίσης και η κατάλληλη ψυχολογική προσέγγιση την οποία πιθανόν να έχουν ανάγκη, πρέπει να μεταφέρονται με κάποιο τρόπο στον εκπαιδευτή που θα ασχοληθεί μαζί τους.
Η ΒΠΚ ήταν η πρώτη βιβλιοθήκη που επιχείρησε να εισαγάγει αυτή την υπηρεσία στην Κύπρο. Λόγω του ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει η απαιτούμενη τεχνογνωσία, δημιουργήθηκε η ανάγκη συνεργασίας με άλλες χώρες πιο προηγμένες στον τομέα αυτό, όπως η Αυστρία και οι ΗΠΑ αλλά και επικοινωνίας, ανταλλαγής εμπειριών και αλληλοεκπαίδευσης με βιβλιοθήκες που είχαν τις ίδιες εμπειρίες και ιδιαιτερότητες με τη ΒΠΚ (π.χ. Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας).
Λόγω της απομονωμένης γεωγραφικής θέσης στην οποία βρίσκεται η Κύπρος (νησί στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης), είναι δύσκολη η μετακίνηση και η συχνή μετάβαση βιβλιοθηκονόμων για εκπαίδευση σε μεγαλύτερες χώρες που έχουν τη κρίσιμη μάζα τυφλών και έχουν επενδύσει σε αυτού του είδους τις υπηρεσίες.

Η λύση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ως ευέλικτη εκπαιδευτική εφαρμογή, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που προσφέρει η νέα τεχνολογία για τη συγχρονισμένη αλλά και ασύγχρονη επικοινωνία διαδικτύου (π.χ. MSN messenger, SKYPE, Centra, Forum, κ.α.) μπορεί να δώσει τις λύσεις.
Με τη χρήση των πιο πάνω εργαλείων θα μπορούσε να γίνεται εκπαίδευση των βιβλιοθηκονόμων της Κύπρου μέσω διαδικτύου από πιο έμπειρους συναδέλφους τους του εξωτερικού, αντιμετωπίζοντας με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα της απόστασης και της δυσκολίας συχνής μετάβασης στο εξωτερικό.
Εκπαίδευση στη χρήση της νέας τεχνολογίας για τυφλούς θα μπορούσε να γίνεται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και στους ίδιους τους τυφλούς (οι οποίοι πιθανόν να έχουν δυσκολίες μετακίνησης) από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό της ΒΠΚ, το οποίο θα έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα, ακόμα και στο σπίτι τους (νοουμένου ότι έχουν σταθμό εργασίας εγκατεστημένο εκεί).
Με ειδικά εγκατεστημένο λογισμικό επικοινωνίας (φωνητικά ή και με γραπτή συνομιλία), ο βιβλιοθηκονόμος θα μπορούσε να καθοδηγεί και να εκπαιδεύει τον τυφλό χρήστη τόσο στη χρήση των ίδιων των σταθμών εργασίας, όσο και στη χρήση των ηλεκτρονικών πηγών που προσφέρει η Βιβλιοθήκη μέσω του διαδικτύου.
Το εκπαιδευτικό υλικό, ακουστικό και ψηφιακό, που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένο και να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, βοηθώντας τους εκπαιδευόμενους να μαθαίνουν αποτελεσματικά με όσο το δυνατόν λιγότερη καθοδήγηση και να υποστηρίζει την αλληλεπίδραση εκπαιδευόμενου – εκπαιδευτικού υλικού.
Τέτοια παραδείγματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης τυφλών φοιτητών και εκπαίδευσης των εκπαιδευτών τους υπάρχουν στο εξωτερικό και από αυτά θα πρέπει να αντληθούν παραδείγματα και συνεργασίες (π.χ. Washington State School for the Blind).

Συμπεράσματα
Η ιδιαιτερότητες που έχει η εκπαίδευση τυφλών προϋποθέτουν την απόκτηση τεχνογνωσίας η οποία υπάρχει μόνο στο εξωτερικό.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες τόσο για την εκπαίδευση των ίδιων των βιβλιοθηκονόμων, όσο και των χρηστών με προβλήματα όρασης, αφού μπορούν να εξουδετερώσουν το πρόβλημα της απόστασης μεταξύ των Κυπρίων βιβλιοθηκονόμων και συναδέλφων τους από το εξωτερικό, καθώς επίσης και τη δυσκολία μετακίνησης των ίδιων των τυφλών.
Επίσης, η εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα όρασης απαιτεί τη χρήση των υπολογιστών και της νέας τεχνολογίας κάτι που κάνει και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση από την οποία μπορούν να αντληθούν παραδείγματα.

[Ανδρέας Κ. Ανδρέου, απόσπασμα από εργασία στο πλαίσιο του μαθήματος «Ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση», Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στην Εκπαίδευση (Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση)», Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2007]

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Βιβλιοθήκη Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και σπίτι Κ.Π. Καβάφη στην Αλεξάνδρεια

Από την εκδρομή της ΚΕΒΕΠ στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου:

Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας


Το Ελληνικό Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας


Λάβαρο της Ελληνικής Αδελφότητας Κυπρίων της Αιγύπτου (μέσα στην εκκλησία του Πατριαρχείου)


Παλαιά βιβλία στη Βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου


Ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη


Ράφια της Βιβλιοθήκης


Γενική άποψη της Βιβλιοθήκης


Από το εσωτερικό της Βιβλιοθήκης


Περισσότερα για την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας μάθετε πατώντας εδώ...




Το σπίτι στο οποίο ο Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1863-1933) έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του



Εξωτερική όψη του σπιτιού του Καβάφη


Επιγραφή έξω απο το σπίτι του Καβάφη


Η σκάλα που οδηγούσε στο διαμέρισμα του


Η θέα που έβλεπε ο Καβάφης απο το μπαλκόνι του


Βιτρίνα με έργα του


Αντίγραφο άρθρου του συγγραφέα σε εφημερίδα της εποχής με τίτλο: "Tο Κυπριακόν Ζήτημα"

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Robotic Library Chairs: η καρέκλα που ακολουθεί τον χρήστη!

Πρόκειται για ένα νέο σύστημα ασύρματου ελέγχου των καθισμάτων που δημιούργησε ο Ολλανδός designer Jelte van Geest.

Το σύστημα επιτρέπει, μέσω RFID, στους χρήστες να επιλέγουν μία πολυθρόνα η οποία θα τους ακολουθεί στη διαδρομή τους μέσα στο κτήριο.

Το σύστημα είναι ιδανικό για βιβλιοθήκες και άλλα παρόμοια κτήρια. Η ονομασία του συστήματος, όπως δόθηκε από τον κατασκευαστή, είναι Robotic Library Chairs.



Τι άλλο να ζητήσουν πια οι αγαπητοί μας χρήστες;;;!!

(Το ενδιαφέρον βιντεάκι μου το έστειλε ο συνάδεφος Ζάχος Πολυβίου)

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου