- Tου Χριστόδουλου Καλλίνου*-
Κάθε εθνική βιβλιοθήκη στις χώρες της Ευρώπης και ειδικά στις χώρες που χάραξαν τον πολιτισμό της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά και του πλανήτη ολόκληρου, ήταν εστία φωτός.
Όποιος επισκεφτεί ευρωπαϊκές πόλεις με ισχυρή πνευματική παράδοση και πολιτισμική παρουσία όπως η Ρώμη, η Βιέννη, το Παρίσι, η Πράγα, το Βερολίνο, το Λονδίνο κ.τ.λ εύκολα θα διαπιστώσει ότι ένα από τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα τέτοιων πόλεων, που βρίσκεται στον κέντρο, είναι η εθνική βιβλιοθήκη.
Η χώρα μας δεν ευτύχησε να έχει μια καλή εθνική βιβλιοθήκη, είτε γιατί δεν υπήρξε καλλιτεχνικό και πνευματικό κέντρο, είτε γιατί οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου μας δεν το απαίτησαν.
Οι δημόσιες βιβλιοθήκες είναι κεντρικοί και ζωντανοί χώροι πολιτισμικής δημιουργίας. Το υλικό και ο πλούτος που υπάρχει εκεί είναι σημαντικό θεμέλιο όπου κτίζεται η επιστημονική έρευνα, καθώς επίσης η καλλιτεχνική δημιουργία.
Στην Ευρώπη, οι δημόσιες βιβλιοθήκες σφύζουν από ζωή, καθώς καθημερινά καλλιτέχνες και επιστήμονες τις επισκέπτονται. Η δημόσια βιβλιοθήκη σ' αυτές τις χώρες δεν είναι απλά ένας χώρος που φυλάγονται βιβλία, αλλά ευρύτερο πολιτισμικό και πνευματικό κέντρο όπου διοργανώνονται διάφορα πολιτιστικά γεγονότα.
Το γεγονός ότι σε κανένα τόπο που άκμασε ο πολιτισμός από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας δεν απουσίαζε μια καλή και φημισμένη βιβλιοθήκη, συνηγορεί στο ότι χωρίς μια καλή δημόσια βιβλιοθήκη δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν τα γράμματα, οι τέχνες και πολύ περισσότερο η επιστήμη.
Στον τόπο μας η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Αν κανείς αναζητήσει την εθνική βιβλιοθήκη της κυπριακής πολιτείας θα αντιληφθεί πως δεν υπάρχει.!
Αυτή που υπάρχει, μια βιβλιοθήκη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, δεν πληροί βασικότατους κανόνες που χρειάζονται για να κάνουν μια βιβλιοθήκη χρήσιμο εργαλείο στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας, των γραμμάτων και των τεχνών.
Η εποχή μας, η εποχή της γνώσης και της τεχνολογίας, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να παύσουμε να είμαστε πια, σε πολιτισμικό επίπεδο ένα αποκομμένο νησί και να γίνουμε μέτοχοι στο παγκόσμιο πολιτισμικό και επιστημονικό γίγνεσθαι.
Για να γίνει όμως αυτό, θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ τη δημιουργία μιας εθνικής βιβλιοθήκης. Καθώς ολόκληρες βιβλιοθήκες παίρνουν ψηφιακή μορφή θα μπορούσαμε εύκολα, εφόσον υπάρξουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, να χρησιμοποιούμε τον πλούτο διάσημων βιβλιοθηκών, ενώ ζούμε και εργαζόμαστε στην Κύπρο.
Μια σύγχρονη βιβλιοθήκη χρειάζεται να είναι σύγχρονη και από αισθητικής πλευράς. Με λειτουργικούς χώρους, αίθουσες διαλέξεων, εστιατόριο. Να ελκύει τους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου και κυρίως τους νέους.
Να είναι ο ναός του πνεύματος στον τόπο μας. Θα ήταν η σοβαρότερη επένδυση για το πολιτισμικό και επιστημονικό μέλλον μας. Ανακαλώ, τη δημόσια δήλωση του μακαρίτη του Πεύκιου Γεωργιάδη σε σχετική ερώτησή μου. '.Νοιώθω ντροπή.' είχε πει, ' . που η χώρα μας θα είναι σύντομα μέλος της Ε.Ε. και δεν καταφέραμε να αποκτήσουμε μια καλή εθνική βιβλιοθήκη, τη στιγμή που χώρες μικρότερες ή φτωχότερες από εμάς, έχουν καλά οργανωμένες και πλούσιες εθνικές βιβλιοθήκες.'
* Ο Χριστόδουλος Καλλίνος είναι μελετητής λογοτεχνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου