Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Ανάγκη για πρόσληψη Βιβλιοθηκονόμων στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη!

 Τεράστιο πρόβλημα με χιλιάδες βιβλία που βρίσκονται πεταμένα σε κιβώτια, είναι αντιμέτωπη  η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδα «Φιλελεύθερος» (βλέπε πιο κάτω), υποστηρίζει ότι έχουν καταστραφεί αρκετά βιβλία λόγω μούχλας, ενώ επιτόπιο έλεγχο έκανε χθες η επιτροπή Παιδείας.

Το SigmaLive επικοινώνησε με τον Διευθυντή του Παγκύπριου Γυμνασίου Λοίζο Σέπο, ο οποίος εξήγησε ότι λόγω της ανακατασκευής του κτιρίου, 80.000 βιβλία μεταφέρθηκαν στις αποθήκες της Αρχιεπισκοπής με αποτέλεσμα να υπάρξει ζημιά σε περίπου 100 βιβλία λόγω μούχλας.

Ο κ. Σέπος διευκρίνισε ότι τα βιβλία επέστρεψαν στη Σεβέρειο βιβλιοθήκη, αλλά παραμένουν σε κούτες εξαιτίας της έλλειψης βιβλιοθηκών. Συμπλήρωσε ότι έχουν παραγγελθεί οι βιβλιοθήκες, αλλά έχουν κολλήσει στο λιμάνι της Αμβέρσας λόγω των προβλημάτων με την πανδημία του κορωνοϊού. «Εντός των επόμενων ημερών θα λυθεί το ζήτημα», συμπλήρωσε.

Ακόμη ένας σκόπελος για τη Σεβέρειο βιβλιοθήκη είναι το ζήτημα με τους βιβλιοθηκονόμους. Όπως εξήγησε, χρειάζονται τουλάχιστον δύο μόνιμοι, ειδικευμένοι βιβλιοθηκονόμοι, καθώς η βιβλιοθήκη φιλοξενεί βιβλία μιας άλλης εποχής. «Έχουμε εφημερίδες από 1920», πρόσθεσε ο κ. Σέπος.

Καταληκτικά ο Διευθυντής του Παγκύπριου Γυμνασίου επεσήμανε ότι υπάρχει ζήτημα και με τους Διδακτορικούς και Μεταπτυχιακούς φοιτητές που αναζητούν διάφορα βιβλία και δεν μπορούν να τους βοηθήσουν.

Σιγμαlive, 16/9/2021

«Κασόνι 1.136 – 51 βιβλία». Σε αυτή την κωδικοποιημένη ονομασία φυλάσσεται, σήμερα, μέρος του πλούτου της Σεβέρειου Βιβλιοθήκης.

Στο υπόγειο του κτηρίου, εκατοντάδες κούτες με βιβλία, η μία πάνω στην άλλη που φτάνουν μέχρι και τον ώμο, κρατούν αποθηκευμένα ιστορικά γεγονότα και γνώση. Ο θησαυρός, εκτεθειμένος στη φθορά, αναμένει την τοποθέτηση του σε ράφια.

Ωστόσο, η Σεβέρειος δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή, ούτε βιβλιοθήκες ούτε βιβλιοθηκάριους. Ήδη, 11 από αυτές τις κούτες, όπως και το περιεχόμενος τους, έχουν καταστραφεί από τη μούχλα. Πρόκειται για ένα από τα προβλήματα που απασχολούν το Παγκύπριο Γυμνάσιο, τα οποία παρουσιάστηκαν κατά την επιτόπια επίσκεψη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ενόψει περιοδείας που πραγματοποιεί σε σχολικές μονάδες σε όλες τις επαρχίες.

«Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολείο και ιδίως η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη, είναι η έλλειψη βιβλιοθηκονομών. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο, καθώς διαθέτουμε πέρα από 80.000 τίτλους», ανέφερε ο λυκειάρχης του Παγκύπριου Γυμνάσιου, Λοΐζος Σέπος, προθέτοντας ότι «η βιβλιοθήκη διαθέτει εγχειρίδιο του 1570. Δεν μπορώ να εμπιστευτώ αυτό το κειμήλιο σε κάποιον που δεν είναι ειδικά εκπαιδευμένος. Χρειάζονται επαγγελματίες και ειδικός χώρος, κλιματιζόμενος». Είναι ανάγκη, όπως είπε, ο άλλος να αναγνωρίζει την αξία τους, να μπορεί να επικαιροποιεί το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης και να ξέρει τι πρέπει να τοποθετείται στο ράφι. 

Μάλιστα, στη διάρκεια της ξενάγησης, σημείωσε ότι διαθέτουν ένα σπουδαίο αρχείο σε εφημερίδες. «Ακόμη και από το 1920», είπε και άνοιξε έναν φάκελο, από τον οποίο αποκαλύφθηκε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Έθνος» από την 1η Ιουλίου του 1948.  

Τα βιβλία, σημείωσε ο κ. Σέπος, βρίσκονταν στις αποθήκες της Αρχιεπισκοπής και παρέμειναν εκεί μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες που υλοποιούνταν στη Σεβέρειο. «Λόγω βροχής πέρσι και πρόπερσι δημιουργήθηκε πρόβλημα και αποφασίσαμε να τα μεταφέρουμε για να προστατευτούν. Βρήκαμε ότι 11 κάσες έχουν πρόβλημα με μούχλα. Πρέπει να ελεγχθούν μία – μία». 

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι κατακυρώθηκε προσφορά και έγιναν παραγγελίες για βιβλιοθήκες, ώστε να τοποθετούν στα ράφια τους τα βιβλία. Ωστόσο, είπε, υπάρχει καθυστέρηση από την πλευρά των πλοίων που τις μεταφέρουν, καθώς παρέμειναν στην Αμβέρσα. Πάντως, είπε, τις αναμένουν από μέρα σε μέρα. 

Ο Φιλελεύθερος, 16/9/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου