Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Βοηθώντας τους νέους να κατανοήσουν την Πνευματική Ιδιοκτησία με διαδραστικές ασκήσεις!

Τα παιδιά κι οι νέοι συχνά απολαμβάνουν πνευματικά έργα ή αποσπάσματα αυτών στον ελεύθερο χρόνο τους. Κατεβάζοντας από το διαδίκτυο τέτοια έργα και μοιράζοντάς τα με τους φίλους τους, οι νέοι δεν αντιλαμβάνονται ότι, πολλές φορές, καταπατούν, έστω κι άθελά τους, τα δικαιώματα των ανθρώπων που εργάστηκαν για την παραγωγή του εκάστοτε έργου.

Εξάλλου, μία μελέτη του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) για τη συμπεριφορά των νέων απέναντι στην Πνευματική Ιδιοκτησία δείχνει ότι αρκετοί νέοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση απολαμβάνουν πνευματικά έργα μέσω μη νόμιμων πηγών χωρίς να σκέφτονται τα ζητήματα των δικαιωμάτων. Για κάποιους οι λόγοι είναι οικονομικοί, δηλαδή το κόστος απόκτησης του έργου μέσα από νόμιμες πηγές, ενώ για άλλους κυριαρχούν οι λόγοι μη ακριβούς κατανόησης των Πνευματικών Δικαιωμάτων ή ακόμα και έλλειψης γνώσης για το εύρος των επαγγελματιών που δικαιούνται αμοιβής από τα έργα τους.

Με σκοπό την καλύτερη κατανόηση από τα παιδιά και τους νέους της έννοιας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας διάφοροι οργανισμοί ανά την Ευρώπη έχουν αναπτύξει εκπαιδευτικό υλικό και διαδραστικά παιχνίδια. Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), μέσα από το Ideas Powered, προωθεί τα ζητήματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας για τα παιδιά έχοντας επίσης διαμορφώσει κι ένα πλήθος ασκήσεων μέσα από τις οποίες, μπορούν, με την καθοδήγηση των γονιών ή καθηγητών τους,  ν’ ανακαλύψουν την Πνευματική Ιδιοκτησία. Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησία της Ελλάδας (ΟΠΙ), μέσω της ιστοσελίδας copyrightschool.gr, στοχεύει στην ενημέρωση των νέων ανθρώπων μέσα από εκπαιδευτικό υλικό και διαδραστικά παιχνίδια.

Η Πνευματική Ιδιοκτησία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του πλούτου μας. Η προστασία της περνάει αρχικά μέσα από την κατανόηση του τι είναι πνευματικά δικαιώματα και σε ποιον/ποιους κάθε φορά ανήκουν. Ας δείξουμε στα παιδιά μας πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε τη δουλειά όλων των συντελεστών του εκάστοτε πνευματικού έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου