Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Να ξεχάσουμε τη νέα Κυπριακή Βιβλιοθήκη

Άρθρο Γιώργου Σαββινίδη, Φιλελεύθερος, 27/6/2019
(ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΣ ΚΕΒΕΠ: Η ΚΕΒΕΠ ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ.)

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται για μια φορά ακόμη το θέμα της ανέγερσης της νέας Κυπριακής Βιβλιοθήκης, καθώς τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Βουλή ουδεμία διάθεση φαίνεται ότι έχουν να βγάλουν τη χώρα από τον βιβλιοθηκονομικό μεσαίωνα.
 
Αυτό έγινε απόλυτα κατανοητό, με τον πιο εμφαντικό τρόπο, κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας όταν ο εκπρόσωπος του Yπουργείου Εσωτερικών αμόλησε τη «βόμβα»: H απόφαση έχει ήδη ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και είναι αρνητική για τη μεταβίβαση του οικοπέδου επί της λεωφόρου Βύρωνος για δημιουργία σχετικής υποδομής.
 
 
Αναιρείται με άλλα λόγια η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2015, που προέβλεπε ότι ένα μέρος του κρατικού «φιλέτου» δεν πωλείται και προορίζεται για την ανέγερση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης.
 
Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόλις την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, έκανε αναφορά στη χωροθέτηση και τον σχεδιασμό της νέας Κυπριακής Βιβλιοθήκης ως μέρος μίας σειράς έργων αναβάθμισης της Λευκωσίας.
 
Πώς όμως θα γίνει αυτό όταν η ίδια η Κυβέρνηση έχει ανάψει συνειδητά κόκκινο στη μεταβίβαση του τεμαχίου των 3.000 τ.μ. στον χώρο της Αρχιγραμματείας;
 
Από τα ανώτατα κλιμάκια της Κυβέρνησης το κλίμα που εκπέμπεται είναι ότι ουσιαστικά δεν είναι απαραίτητο στο παρόν στάδιο ένα αξιοπρεπές και λειτουργικό νέο κτήριο για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη και ότι το συγκεκριμένο τεμάχιο είναι καλύτερα να αξιοποιηθεί για κάτι «πιο χρήσιμο». 
 
Η πιο απελπιστική πτυχή της υπόθεσης είναι ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Βουλή μοιάζουν να είναι εντελώς ανενημέρωτες για το θέμα και τη σημασία του.
 
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, διερωτήθηκε γιατί η κρατική βιβλιοθήκη να μη μεταφερθεί στο νεόδμητο κτήριο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, φέρνοντας με μια ερώτηση την όλη διαδικασία σχεδόν δέκα χρόνια πίσω.
 
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η κοινοβουλευτική Επιτροπή, που κλήθηκε να συνεδριάσει για το θέμα της αναβάθμισης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, σπατάλησε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου που διατέθηκε για να συζητά θέματα άσχετα με τις εξελίξεις στο κτηριολογικό, προδίδοντας την αδιαφορία ή την ελλειμματική γνώση της πλειονότητας των μελών της για το θέμα, τις πτυχές του και την κρισιμότητά του. Για την ακρίβεια, δεν γνώριζαν καν τον παρόντα διευθυντή της κρατικής βιβλιοθήκης Δημήτρη Νικολάου, που τυγχάνει να είναι και ο μοναδικός της μόνιμος υπάλληλος. 
 
Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς που προσπάθησε να φέρει το θέμα στις σωστές του βάσεις και ο οποίος μετά τη συνεδρία έκανε λόγο για παλινδρόμηση της Κυβέρνησης. Διερωτήθηκε μάλιστα αν οι χειρισμοί στο θέμα συνδέονται με πρόσφατα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία σύμβουλοι της Κυβέρνησης πρότειναν την πώληση δυο «φιλέτων» στη συγκεκριμένη περιοχή για ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου.
 
Απογοητευμένοι από τις εξελίξεις εμφανίζονται οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φίλων της Κυπριακής Κρατικής Βιβλιοθήκης που, μετά την ενημέρωση που έτυχαν στην εν λόγω συνεδρία, είδαν τις ανησυχίες τους να επαληθεύονται και την υπόθεση της μεταστέγασης να καταβαραθρώνεται. 
 
Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι στο τεμάχιο επί της λεωφόρου Βύρωνος θα ανεγειρόταν ένα κτήριο με συνολικό εμβαδόν 6.000 τ.μ. Η σχετική πρόταση προς το Τμήμα Προγραμματισμού έκανε λόγο για τέσσερις υπέργειους και δύο υπόγειους ορόφους, ενώ σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα το έργο θα ολοκληρωνόταν το 2021. Μάλιστα, στον προϋπολογισμό του ΥΠΠ υπήρχε πρόβλεψη κονδυλίου για να ξεκινήσουν τα προκαταρκτικά σχέδια και η προετοιμασία της διαδικασίας προσφορών για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
 
Η όλη συζήτηση, ωστόσο, φαίνεται ότι επιστρέφει και πάλι στο σημείο μηδέν, με την Κυβέρνηση να προτάσσει το πρόσχημα της έλλειψης σοβαρής μελέτης για την ανάπτυξη της Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Αγνοώντας ή παραγνωρίζοντας, δηλαδή, το περιλάλητο «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης 2010 – 2014» που κατατέθηκε πριν από σχεδόν δέκα χρόνια από τον Φίλιππο Τσιμπόγλου, τότε διευθυντή της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου και νυν γενικό διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου