Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2017 «Τοπίο: Η κληρονομιά γύρω μας»


Η Βιβλιοθήκη και η Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στα πλαίσια του Προγράμματος «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017», διοργανώνει μεταξύ 2-14 Οκτωβρίου 2017 σειρά εκδηλώσεων με ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, παρουσιάσεις, εργαστήρια και έκθεση φωτογραφίας. Το θέμα που έχει επιλεγεί φέτος είναι «Τοπίο: η κληρονομιά γύρω μας» και επιχειρεί να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου όπως συναντάται στη φύση και στο τοπίο, μέσα και έξω από τις πόλεις και τα χωριά μας.

Οι εκδηλώσεις στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, και κυρίως των νέων, στα θέματα διατήρησης της κληρονομιάς και της παράδοσης καθώς και στην προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Τα σεμινάρια/παρουσιάσεις απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την ψηφιοποίηση και την οργάνωση Βιβλιοθηκών και θα πραγματοποιηθούν 10-13 Οκτωβρίου 2017, 9:00π.μ.-13:00μ.μ. στα Γραφεία της Βιβλιοθήκης. Απαραίτητη η δήλωση  συμμετοχής στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο πρόγραμμα.

Οι ξεναγήσεις στα διατηρητέα κτήρια του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 μεταξύ των ωρών 10:00 π.μ. και 2:00 μ.μ. Έχουν ως στόχο να βοηθήσουν κατοίκους και επισκέπτες να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Θα έχουν διάρκεια 45 λεπτών και είναι ανοικτές προς όλους τους δημότες. Απαραίτητη η δήλωση  συμμετοχής στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο πρόγραμμα. 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις εδώ




Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Ψηφίστε για το μέλλον των βιβλιοθηκών!

Αγαπητοί συνάδελφοι Βιβλιοθηκονόμοι

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Βιβλιοθηκών και Βιβλιοθηκονομικών Ενώσεων (IFLA) κάνει μια τεράστια προσπάθεια για διατυπώσει το Παγκόσμιο Όραμα (Global Vision), έναν οδικό χάρτη για τις βιβλιοθήκες του 21ου αιώνα!

Η Κύπρος κλήθηκε και αυτή, μέσω της ΚΕΒΕΠ, να συμμετάσχει σε αυτή την παγκόσμια πολύ σημαντική προσπάθεια! Την περασμένη βδομάδα, διοργανώθηκε με πολλή επιτυχία το τοπικό εργαστήριο Global Vision με εκπροσώπους από όλα τα είδη βιβλιοθηκών, και τώρα όλοι εμείς, ως άτομα / επαγγελματίες, καλούμαστε να εκφέρουμε τη δική μας γνώμη, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου!

Σας καλούμε λοιπόν να απαντήσετε σε αυτό το πολύ σύντομο ερωτηματολόγιο, που περιέχει μόνο 6 ερωτήσεις! Παίρνει το πολύ 5 λεπτά!


Ας ακουστεί και η φωνή της Κύπρου σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια!

Δέστε αυτό το σύντομο βίντεο! https://vimeo.com/229551467

Σας ευχαριστούμε!


Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Αρχειακά Μεταδεδομένα: Πρότυπα και Διαχείριση στον Παγκόσμιο Ιστό


Αρχειακά Μεταδεδομένα: Πρότυπα και Διαχείριση στον Παγκόσμιο Ιστό.
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο πλαίσιο του 21st International Conference on Theory and Practice of Digital Libraries.
Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 14.00 - 17.00 μμ., Grand Hotel Palace,
Μοναστηρίου 305, Θεσσαλονίκη
Στόχος του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει (α) βασικά πρότυπα διαχείρισης αρχειακής πληροφορίας και (β) το τεχνολογικό υπόβαθρο το οποίο καθορίζει τους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατή η ανταλλαγή και η διαλειτουργικότητα - διασύνδεση της αρχειακής πληροφορίας με την πληροφορία που παράγουν άλλοι οργανισμοί και κοινότητες με τις οποίες οι αρχειακές υπηρεσίες έχουν άμεση σχέση.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εργαζόμενους σε δημόσιους και
ιδιωτικούς αρχειακούς φορείς, φοιτητές, πτυχιούχους αρχειονόμους, βιβλιοθηκονόμους και πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ με παρεμφερή επαγγελματικά και επιστημονικά ενδιαφέροντα.
Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν. Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Το σεμινάριο εντάσσεται στις δραστηριότητες της Ομάδας Βάσεων Δεδομένων και Πληροφοριακών Συστημάτων του Εργαστηρίου Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης του Τμήματος Αρχειονομίας,
Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Φεστιβάλ Φανταστικής Λογοτεχνίας - Όψεις του Φανταστικού 2017, Κύπρος

Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2017, Κύπρος, 28 Σεπτεμβρίου–1 Οκτωβρίου

Το φεστιβάλ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ στην Κύπρο θα διοργανωθεί ως ακολούθως:

την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στη Λάρνακα
από τις 18.00 στις ΑΠΟΘΗΚΕΣ, Αγίου Λαζάρου 81-83

την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία
από τις 18.00 στη Λέσχη Βιβλίου ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΕΙΟ, Λεύκωνος 67-71

το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, στη Λεμεσό
από τις 18.15, Στο Δρόμο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34

την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, στην Πάφο
από τις 19:00, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου, Αθηνάς 41-43

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις των ακόλουθων βιβλίων:
«Η πανσιόν και άλλα διηγήματα» του Μιχάλη Νικολάου, 
«Στην ανέμη τυλιγμένη» (συλλογή παραμυθιών)
«Δώσε κλώτσο να γυρίσει» (συλλογή παραμυθιλων)
«Τα μπλουζ της πόλης: ανθολογία νουάρ ελληνικού διηγήματος»
«Ο Κόσμος της Όκριας» του Σαράντη Κρητικού
«Το χαμόγελο του Καλοκαιριού» της Δήμητρας Ευθυμίου
«Θεοί του ατμού ΙΙ: Steampunk και dieselpunk οράματα» (ανθολογία διηγημάτων)
«Νο 9» του Γιώργου Μπιλικά 
«Το μεγάλο ερώτημα» της Σοφίας Ζαρκαλή
«Ο μεσσίας του Θανάτου» του Παναγιώτη Γλυνού
«Εγώ, ο Εωσφόρος» του Παναγιώτη Γλυνού
«Φώο Σπόετ, Μπόραθ το μυστικό όπλο» του Γιάννη Καμπουρόπουλου
«30 Ιστορίες Χίλιες Εικόνες» του Φίλιππου Φιλίππου
«Το τέλος της Χιονάτης» του Ανδρέα Καπανδρέου
Αναφορές στα βιβλία «Ο γιος της Μάγισσας» και «Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα» του Ανδρέα Καπανδρέου
«Σκιές της νύχτας» του Φοίβου Κυπριανού
«Σκοτάδι: Η πρώτη ανθολογία ελληνικού διηγήματος με βαμπίρ» 
Θα γίνει παράλληλα απονομή του «Βραβείου Larry Niven για τη λογοτεχνία του φανταστικού 2016» στην Βαρβάρα Σεργίου«Η γέννηση της Σκύλας» της Μαρίας Κούβαρου
«Κόκκινος θάνατος: Ιστορίες εμπνευσμένες από το έργο του Ε. Α. Πόε»
«Στο ποτάμι του χρόνου, η Πρώτη Κυπριακή Ανθολογία Λογοτεχνίας του Φανταστικού»

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΩΡΑ!

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα διατίθενται προς πώληση όλα τα βιβλία των εκδόσεων που θα γίνουν παρουσίαση και μια μεγάλη επιλογή από τα υπόλοιπα. Επίσης θα υπάρχει διαθέσιμο ενημερωτικό και διαφημιστικό υλικό των Εκδόσεων ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. 

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το τμήμα «Αυτοέκδοση για συγγραφείς» των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.
 
Δωρεάν είσοδος


Το πλήρες πρόγραμμα για κάθε πόλη και η εκδήλωση στο Facebook εδώ: https://www.facebook.com/events/128941954266869/

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

5ο διεθνές φεστιβάλ ΣΑΡΔΑΜ: Η λογοτεχνία αλλιώς


29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
ΛΕΜΕΣΟΣ – ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Το ΣΑΡΔΑΜ επιστρέφει για πέμπτη χρονιά, για τρεις μέρες, με ακόμη περισσότερες δράσεις, φέρνοντας το κοινό πιο κοντά στη λογοτεχνία και τη λογοτεχνική περφόρμανς!
Συγγραφείς-περφόρμερ από την Κύπρο και το εξωτερικό μοιράζονται πρωτότυπους τρόπους συγγραφής, ανάγνωσης και, γενικότερα, παρουσίασης της λογοτεχνίας, μέσα από ανατρεπτικές αναγνώσεις, λογοτεχνικές περφόρμανς και εργαστήρια. Κοινό τους χαρακτηριστικό ο συνδυασμός της λογοτεχνίας με σύγχρονα και κλασικά μέσα έκφρασης όπως θέατρο, τεχνολογία, σύγχρονος χορός, slamming / spoken word, εικαστικές τέχνες κ.ά. Κάθε φεστιβάλ αποσκοπεί στο να παρουσιάζει κάθε χρόνο και κάτι καινούργιο. Τα προηγούμενα χρόνια, το πρόγραμμα περιλάμβανε, συν τοις άλλοις, διαδραστική λογοτεχνική εγκατάσταση, ηχητική ποίηση (sound poetry), συνδυασμό λογοτεχνίας και αρχιτεκτονικής, οπτική γραφή (visual writing), συνδυασμό ποίησης και graffiti/stencil art κ.ά. Το φετινό φεστιβάλ διατηρεί κάποια από αυτά τα στοιχεία και ταυτόχρονα παρουσιάζει καινούριες ιδέες και προτάσεις. Το φεστιβάλ συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την ενότητα ΣΑΡΔΑΜ ΣΤΙΓΜΗ, με επιλογές από έργα Κύπριων συγγραφέων, καθώς και την παράλληλη εκδήλωση ΣΑΡΔΑΜ ΣΟΛΟ, η οποία παρουσιάζει μία λογοτεχνική περφόρμανς μεγαλύτερης διάρκειας από συγγραφέα-περφόρμερ του εξωτερικού. Για πρώτη φορά, φέτος, προστίθεται στο πρόγραμμα η παράλληλη εκδήλωση ΣΑΡΔΑΜ ΓΚΡΟΥΠ, με μια λογοτεχνική περφόρμανς εμπνευσμένη από τις γυναίκες συγγραφείς του Beat Generation, που ήδη παρουσιάστηκε με επιτυχία σε διάφορες άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις. GUEST OF HONOUR του φετινού φεστιβάλ η διεθνούς εμβέλειας περφόρμερ και sound poet Katalin Ladik (Ουγγαρία), η οποία έχει τιμηθεί με το βραβείο YOKO ONO 2016. Η  Katalin Ladik, εκτός από τη συμμετοχή της στις βραδιές αναγνώσεων, θα παρουσιάσει και ένα άκρως ενδιαφέρον live lecture, την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ.

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη σύμβασης έργου με έναν βιβλιοθηκονόμο


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη σύμβασης έργου με έναν (1) βιβλιοθηκονόμο, στο πλαίσιο του έργου «Κάλυψη Λειτουργικών Αναγκών ΟΠΑ» με κωδικό ΕΡ-2695-01.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου συνίσταται στη στελέχωση του αναγνωστηρίου που βρίσκεται στο νέο κτίριο του ΟΠΑ στην οδό Τροίας και Σπετσών και στην τεκμηρίωση ψηφιακού περιεχομένου για τις ανάγκες της βιβλιοθήκης του ΟΠΑ. Στόχος του έργου είναι τόσο η λειτουργία του νέου αναγνωστηρίου, όσο και ο εμπλουτισμός των πληροφοριακών συστημάτων της βιβλιοθήκης του ΟΠΑ με ψηφιοποιημένο και πλήρως τεκμηριωμένο περιεχόμενο σύμφωνα με τα βιβλιοθηκονομικά πρότυπα.
Εκτιμώμενη διάρκεια: Δώδεκα (12) μήνες, με δυνατότητα ανανέωσης έως τη λήξη του έργου.
Προϋπολογισμός: Έως δεκαέξι χιλιάδες ευρώ (16.000,00 €), πλέον ΦΠΑ. Στο αναφερόμενο ποσό δεν περιλαμβάνονται - και θα προστεθούν εφόσον χρειαστεί - τυχόν αναλογούσες και καταβλητέες από τον ΕΛΚΕ/ΟΠΑ εργοδοτικές εισφορές οι οποίες θα επιβαρύνουν το εν λόγω έργο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Τελετή Βράβευσης, Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά


Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) στη Λευκωσία τιμάται µε την υψηλότερη Ευρωπαϊκή διάκριση στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην Κατηγορία Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Ευαισθητοποίηση. Η τελετή βράβευσης θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου στις 19:30 στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Γραμματισμός και Σύγχρονη Κοινωνία: Χώροι, Λόγοι, Πρακτικές


To Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανακοινώνει τη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου: «Γραμματισμός και Σύγχρονη Κοινωνία», με θέμα:

Χώροι, Λόγοι, Πρακτικές

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 28-29 Νοεμβρίου 2017, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία.

Όσοι/ες επιθυμούν να συμμετάσχουν με ανακοινώσεις ή αφίσες ή συμπόσια ή εργαστήρια στο Συνέδριο μπορούν να υποβάλουν περίληψη της πρότασής τους μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2017. 

Η ΚΕΒΕΠ θα συμμετέχει στο συγκεκριμένο συνέδριο με εισήγηση.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ. 

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου