Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Συνδεδεμένα δεδομένα βιβλιοθηκών – Κυβερνητική Πληροφόρηση

Σεμινάριο ΕΕΒΕΠ:
«Συνδεδεμένα δεδομένα βιβλιοθηκών – Κυβερνητική Πληροφόρηση»
Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 – Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης 
H Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), στο πλαίσιο των επιμορφωτικών της δράσεων, σε συνεργασία με το ΠΕΤ Β. Ελλάδος και τη Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, σας ενημερώνει για την πραγματοποίηση  σεμιναρίου με θέμα:
Συνδεδεμένα δεδομένα βιβλιοθηκών – Κυβερνητική Πληροφόρηση
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η παρουσίαση βασικών εννοιών και η απόκτηση εισαγωγικών γνώσεων σχετικά με τα Συνδεδεμένα δεδομένα και την  Κυβερνητική Πληροφορία.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στη Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27 & Αλ. Σβώλου, τηλ: 2310 374800) την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 και ώρα 10:00 π.μ  έως τις 15:00 μ.μ.
Συντονιστές του σεμιναρίου  είναι η κα Σοφία Ζαπουνίδου, Βιβλιοθηκονόμος ΑΠΘ, MSc στα Πληροφοριακά Συστήματα και η κα Αικατερίνη Γιαννουκάκου Βιβλιοθηκονόμος MSc, Υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Με δεδομένο τον εργαστηριακό χαρακτήρα της πρώτης σεμιναριακής ενότητας καλούνται όσοι συμμετέχοντες επιθυμούν να φέρουν μαζί τους φορητό υπολογιστή (laptop)  λόγω της δυνατότητας wifi στο χώρο διεξαγωγής του σεμιναρίου.
Οι εγγραφές των συμμετεχόντων που έχουν προηγουμένως  αποστείλει την  επισυναπτόμενη φόρμα συμμετοχής και η διάθεση του σχετικού υλικού θα πραγματοποιηθούν την ημέρα διεξαγωγής του σεμιναρίου από τις 9:00 ως τις 09:45. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας  και στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Εκ μέρους της Ένωσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Θεσσαλονίκης & τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία και την ευγενική παραχώρηση του χώρου, καθώς και τις συντονίστριες για την αμισθί συνεισφορά τους στη πραγματοποίηση του σεμιναρίου.
Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να συμπληρώσετε την επισυναπτόμενη φόρμα συμμετοχής στην ιστοσελίδα της Ένωσης. http://www.eebep.gr/ai1ec_event/%CF%83%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CE%B5%CE%B2%CE%B5%CF%80-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CE%B4%CE%B5%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%BD/?instance_id
Α΄ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Συνδεδεμένα δεδομένα βιβλιοθηκών ή Σχεδιάζοντας τη δολοφονία του **MARC* 
Το σεμινάριο στοχεύει στην παρουσίαση βασικών εννοιών σχετικά με τα Συνδεδεμένα δεδομένα και στην ενημέρωση για τις σχετικές εξελίξεις στο χώρο των βιβλιοθηκών.
Θα παρουσιαστεί σύντομα η ιστορία του MARC, οι αλλαγές που  προτείνουν οι FRBR, οι βασικές αρχές των συνδεδεμένων δεδομένων.
Επίσης θα γίνει αναφορά σε πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο με εστίαση στην πρωτοβουλία για ένα Βιβλιογραφικό Πλαίσιο (Bibliographic  Framework Initiative - BIBFRAME) της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.  
 *Παρουσίαση*: Σοφία Ζαπουνίδου, Βιβλιοθηκονόμος ΑΠΘ, MSc στα Πληροφοριακά Συστήματα
Β’ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Κυβερνητική Πληροφορία*
Σκοπός του σεμιναρίου είναι μια πρώτη επαφή με την κυβερνητική πληροφορία υπό την έννοια τόσο των ορισμών όσο και των παραδειγμάτων με έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση των πληροφοριών του δημόσιου τομέα, οι οποίες θεωρούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο ανεξερεύνητος και ανεκμετάλλευτος πλούτος για κάθε δημόσια διοίκηση.
Η εισήγηση θα χωριστεί σε 5 βασικούς αλληλοσυνδεόμενους άξονες:
  1. Κυβερνητική πληροφορία
  2. Right to Information Movement (Κίνημα για το Δικαίωμα στην Πληροφορία)
  3. Open Government Data (Ανοιχτά Κυβερνητικά Δεδομένα)
  4. Public Information Sector (Πληροφορία του Δημόσιου Τομέα)
  5. Συμβολή επιστημόνων της πληροφόρησης στη συνέργεια

Θα αναλυθούν οι ορισμοί των όρων, θα γίνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή των φαινομένων, θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές και παραδείγματα και κυρίως θα παρουσιαστεί η ισχύουσα ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και το ρυθμιστικό περιβάλλον με στόχο να καταφανεί ο τρόπος με τον οποίο η συνέργεια όλων των συνισταμένων θα οδηγήσει σε ένα ενιαίο πληροφοριακό περιβάλλον στη δημόσια διοίκηση και ο ρόλος που οι επιστήμονες της πληροφόρησης μπορούν να παίξουν στη δημιουργία του.
*Παρουσίαση*: Αικατερίνη Γιαννουκάκου, Βιβλιοθηκονόμος MSc, Υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Δικαίου Πληροφορικής. Εργάζεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας ως Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης – Αναγνωστηρίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου