Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη, Τρίτη 8 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη, που χρησιμοποιείται διεθνώς ως εργαλείο στην εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, παίρνει… σάρκα και οστά την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. 
Αυτή η βιβλιοθήκη δεν είναι σαν όλες τις άλλες. Μπορεί να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μπορεί κανείς να την επισκεφθεί και να δανειστεί ένα βιβλίο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όμως διαφέρει σε ένα βασικό σημείο: αντί για βιβλία, αποτελείται από ανθρώπινα όντα και τα βιβλία μαζί με τους αναγνώστες τους πραγματοποιούν ένα προσωπικό διάλογο.   
Σκοπός του διαλόγου τους, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και βασίζεται σε μια απλή ιδέα: Συνάντησε την προκατάληψή σου! Αντί να μιλάς γι’ αυτήν, απλώς συνάντησέ την. Πώς γίνεται αυτό;   Τα βιβλία στην Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη δεν είναι οποιοιδήποτε άνθρωποι, αλλά άνθρωποι με χαρακτηριστικά τα οποία συχνά αντιμετωπίζονται με προκαταλήψεις και στερεότυπα και αποτελούν αντικείμενο διακρίσεων ή κοινωνικού αποκλεισμού.   
Τα χαρακτηριστικά αυτά σχετίζονται με διάφορες διαστάσεις της διαφορετικότητας όπως το φύλο, την εθνοτική προέλευση, την ηλικία, τη θρησκεία, τη φυσική ικανότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το επάγγελμα, τις πεποιθήσεις, την οικογενειακή κατάσταση, την οικονομική κατάσταση, τον τόπο διαμονής κ.α.   
Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε να «διαβάσετε» ανθρώπους αντί βιβλία, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περάσετε την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, μεταξύ 5μ.μ και 8μ.μ από το Flo Café εντός της Πανεπιστημιούπολης (κτίριο 3 Κοινωνικών Δραστηριοτήτων) και να επιλέξετε από τη λίστα με τα διαθέσιμα βιβλία, ποιο απ’ όλα θα θέλατε να διαβάσετε.   
Μέσα σε χρόνο 30 λεπτών, ως αναγνώστης, θα έχετε το δικαίωμα να συζητήσετε με το βιβλίο και να ρωτήσετε ό,τι θέλετε σχετικά με το χαρακτηριστικό του ή ο,τιδήποτε άλλο.   Πρέπει να σημειωθεί πως οι συζητήσεις λαμβάνουν προσωπικό χαρακτήρα μιας και κάθε φορά το βιβλίο διαβάζεται από έναν αναγνώστη. Πρέπει επίσης να τονιστεί πως τα βιβλία αναφέρονται σε κάποιο χαρακτηριστικό το οποίο έχουν στην πραγματική τους ζωή και δεν είναι ηθοποιοί ή συγγραφείς βιβλίων.   
Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη είναι μια πρωτοβουλία του YEU Cyprus σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου