Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Εβδομάδα Πολιτισμού και Βιβλίου

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στα πλαίσια της πνευματικής και πολιτιστικής προσφοράς της προς το ποίμνιο της, διοργανώνει την Εβδομάδα Πολιτισμού και Βιβλίου, από την Δευτέρα 2 Μαΐου έως την Κυριακή 8 Μαΐου.
Κατά την διάρκεια της εν λόγω εβδομάδος θα πραγματοποιηθούν σειρά εκδηλώσεων με Έκθεση βιβλίου, ομιλίες, προβολές, καλλιτεχνικά δρώμενα, επισκέψεις και ξεναγήσεις μαθητών.
Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η Εκκλησία να κάνει ένα άνοιγμα προς τον κόσμο και να δώσει την δυνατότητα στον λαό να πλησιάσει την Εκκλησία.Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αυτές τις ημέρες, τα πρωινά, θα επισκέπτονται τόσο τούς χώρους της Παλαιάς, όσο και τους χώρους της Νέας Αρχιεπισκοπής μαθητές από όλα τα Σχολεία της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας. Στο προαύλιο της Αρχιεπισκοπής θα λειτουργεί μεγάλη Έκθεση Βιβλίου, μια και το βιβλίο αποτελεί την βασικότερη πηγή πολιτισμού, και έτσι θα μπορούν τόσο οι μαθητές, όσο και ο κόσμος να προσεγγίσει μέσω αυτής της Έκθεσης τον πλούτο του πνευματικού μας πολιτισμού.

Τα βράδια θα πραγματοποιούνται ανοικτές εκδηλώσεις για τον κόσμο, οι οποίες θα είναι αφιερωμένες κάθε μέρα και σε ένα ξεχωριστό θέμα:

Τη Δευτέρα, 2 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη, με εισηγητή το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο και θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της Έκθεσης Βιβλίου.

Η Τρίτη, 3 Μαΐου, θα είναι αφιερωμένη στον Πολιτισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, με εισηγητή τον δρ. Γεώργιο Χριστοδούλου. Ακολούθως θα πραγματοποιηθούν τα  Εγκαίνια Έκθεσης Μουσείου Παλαιάς Αρχιεπισκοπής.

Η Τετάρτη, 4 Μαΐου, θα είναι αφιερωμένη στα Κύπρια Μηναία και το Βιβλίο, με εισηγητή τον Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο.

Η Πέμπτη, 5 Μαΐου, θα  είναι αφιερωμένη στους Εθνικούς Αγώνες της Εκκλησίας με εισηγητές τους δρ. Πέτρο Παπαπολυβίου, καθηγητή Πανεπιστημίου και δρ. Βάσο Λυσσαρίδη, πρώην Πρόεδρο τῆς Βουλής.

Η Παρασκευή, 6 Μαΐου, θα είναι αφιερωμένη στη γυναίκα και τους πνευματικούς και εθνικούς αγώνες της, με εισηγήτριες την κ. Ορθοδοξία Καλογήρου, Εκπαιδευτικό, και την κ. Αναστασία Χάματσου, Δρ. Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών.

Τέλος, η Κυριακή, 8 Μαΐου, θα είναι αφιερωμένη στους Νέους μας, με εισηγητή τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο.

Σ’ όλες τις εκδηλώσεις θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή παραδοσιακών σχημάτων και Βυζαντινών Χορωδιών.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου καλεί όλο τον κόσμο να αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή της Εκκλησίας και να συμμετέχει στις εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες ευελπιστεί ότι θα αποτελέσουν ένα μέσο πνευματικής και εθνικής καλλιέργειας όλων.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος τέλεσε τα εγκαίνια της Έκθεσης Βιβλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου  τη Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011.

Την Έκθεση Βιβλίου διοργανώνει το Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Το Φως», στα πλαίσια των εκδηλώσεων της «Εβδομάδας Πολιτισμού και Βιβλίου».

Το αναγνωστικό κοινό έχει την ευκαιρία να δει και να αγοράσει βιβλία ποικίλης θεματικής ύλης: σχετικά με την Αγία Γραφή, πατερικά, θεολογικά, ψυχωφελή, αγιολογικά, εορτολογικά, λειτουργικά, βιβλία σχετικά με την ορθόδοξη ιεραποστολή, τη χριστιανική τέχνη, βιβλία για τον γάμο, την οικογένεια, νεανικού προβληματισμού, παιδικά, ιστορικά, βιβλία που αφορούν στον ελληνικό πολιτισμό, διηγήματα κ.ά. Επίσης, περιλαμβάνει εκκλησιαστικά χειροτεχνήματα και ψηφιακούς δίσκους (CD, DVD) χριστιανικού – πνευματικού περιεχομένου.
Η Έκθεση θα λειτουργεί κανονικά για το κοινό από την Τρίτη (3 Μαΐου) μέχρι την Κυριακή (8 Μαΐου), μεταξύ των ωρών 8:00΄π.μ. - 1:00΄μ.μ. και 6:00΄μ.μ. - 9:00΄μ.μ. Θα συνεχίσει τη λειτουργία της (μόνο για τα σχολεία) και την αμέσως επόμενη εβδομάδα, δηλ. από τη Δευτέρα (9 Μαΐου) μέχρι την Παρασκευή (13 Μαΐου), μεταξύ των ωρών 8:00΄π.μ. - 1:00΄μ.μ.
Επισκέψεις μαθητών Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης: Τετάρτη, 4 Μαΐου, μέχρι Παρασκευή, 7 Μαΐου και Δευτέρα, 9 Μαΐου μέχρι Παρασκευή, 13 Μαΐου, 8:00΄π.μ. - 1:00΄μ.μ.
Κατά την επίσκεψή τους οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ιστορικούς χώρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, να μάθουν για την αξία του βιβλίου και να επισκεφθούν την Έκθεση Βιβλίου.
Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στους χώρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου
Πληροφορίες:
Tηλ. 22554653, 99345595
www.churchofcyprus.org.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου