Τρίτη 31 Μαρτίου 2009
Η βιβλιοθήκη δεν είναι ράφια, αλλά τρόπος ζωής
(Συνέντευξη του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Φίλιππου Τσιμπόγλου στην Εφημ. Φιλελέυθερος - 29/03/2009)
Στην Κύπρο επιδεικνύουμε τις τράπεζες που έχουμε αλλά όχι τις βιβλιοθήκες
Άθλια. Αυτό είναι το επίθετο που χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή Κύπρο όσον αφορά το επίπεδο ανάπτυξης των βιβλιοθηκών. Για να μην πάμε μακριά, αυτό υπολείπεται απελπιστικά και των 26 υπολοίπων χωρών μελών της Ε.Ε. με αντιπροσωπευτικό δείγμα την Κυπριακή Βιβλιοθήκη. Με απλούς αριθμούς, η συλλογή της εθνικής βιβλιοθήκης της Μάλτας, χώρας με μισό πληθυσμό, είναι τριπλάσια σε μέγεθος από την κυπριακή, ενώ της Εσθονίας, χώρας με το διπλάσιο πληθυσμό, είναι… 35 φορές μεγαλύτερη. Μακάρι, όμως, το πρόβλημα να αφορούσε μόνο τα μεγέθη. Εδώ μιλάμε για μια ολόκληρη κουλτούρα που (δεν) έχει καλλιεργηθεί και απαιτεί ριζικές λύσεις. Κι αυτό δεν αφορά μόνο μια υποστελεχωμένη σειρά από ράφια, που υστερεί σε όρους διαθέσιμων τεχνολογικών πληροφοριακών και κτηριακών υποδομών, αλλά και στο ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίζει ως προς την καλλιέργεια αυτής της κουλτούρας, την καθοδήγηση και ανάπτυξη των υπόλοιπων βιβλιοθηκών, την προώθηση της απαραίτητης συστηματικής συνεργασίας.
Πτυχές και δραστηριότητες εθνικής βιβλιοθήκης στην Κύπρο καλύπτει μόνο η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία μέσω κυρίως του Διευθυντή της, Φίλιππου Τσιμπόγλου, έχει αναλάβει και τη μελέτη που θα αλλάξει το τοπίο, ενισχύοντας το ρόλο της υφιστάμενης Κρατικής και προετοιμάζοντας το έδαφος για τη σταδιακή δημιουργία μιας εθνικής βιβλιοθήκης, που δεν θα ντρέπεται ο ενδιαφερόμενος να διαβεί το κατώφλι της.
Ποια η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις κυπριακές βιβλιοθήκες;
Στην Κύπρο μπορούμε να κομπάζουμε και να επιδεικνύουμε τις τράπεζες που έχουμε, αλλά όχι για τις βιβλιοθήκες, τις οποίες μάλλον θα έπρεπε να κρύβουμε. Ιδιαίτερα την Κρατική. Κανείς δεν αντιλέγει ότι χρειαζόμαστε τις τράπεζες. Το ίδιο και περισσότερο απαραίτητες, όμως, είναι και οι βιβλιοθήκες, γεγονός που δυστυχώς λίγοι αναγνωρίζουν. Η ανάπτυξη των κυπριακών βιβλιοθηκών είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα τώρα που υποτίθεται ότι βαδίζουμε προς μια κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας. Οι βιβλιοθήκες είναι στέγες γνώσης και πληροφορίας, όταν βέβαια λειτουργούν.
Πιστεύετε ότι τα αίτια αυτής της κατάντιας έχουν τις ρίζες τους στην έλλειψη επίγνωσης της σημασίας που έχει για μια κοινωνία;
Καλύτερα να μην ξεκινήσουμε κατηγορώντας πρόσωπα και καταστάσεις. Δεν μπορείς να είσαι απόλυτος. Σίγουρα, είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα δεινά που πέρασε αυτός ο τόπος. Κρίθηκε, καλώς ή κακώς, ότι υπήρχαν άλλες προτεραιότητες.
Ό,τι έγινε, έγινε, τώρα οδεύουμε προς το να το αλλάξουμε αυτό. Τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει;
Η πραγματικότητα είναι ότι ο Κύπριος δεν μπορεί να είναι περήφανος για την κατάσταση των βιβλιοθηκών. Υπάρχουν εξαιρέσεις, θεωρώ ότι η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου είναι μια, αλλά η εξαίρεση έρχεται να επιβεβαιώσει τον κανόνα από τη μια και να τον αμφισβητήσει από την άλλη. Στην Κύπρο λέμε ότι έχουμε περίπου 150 βιβλιοθήκες και εννοούμε τους χώρους, τα ράφια πάνω στα οποία υπάρχουν βιβλία, κυρίως σε σχολεία. Αυτά δεν είναι βιβλιοθήκες, αλλά συλλογές βιβλίων. Βιβλιοθήκη σημαίνει προσωπικό, λειτουργίες, ωράρια, κανονισμοί, διαδικασίες χρήσης κ.π.ά. Παλιότερα υπήρχε περισσότερο ενδιαφέρον. Παράδειγμα γι’ αυτό είναι η ιστορική Σεβέρειος Βιβλιοθήκη του Παγκυπρίου Γυμνασίου, η οποία μέχρι και σήμερα διατηρεί την αξία της.
Πώς η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου δίνει «το καλό παράδειγμα»;
Στο Πανεπιστήμιο είναι ζήτημα δομών. Το ίδιο το εκπαιδευτικό μοντέλο που επιλέγηκε επιβάλλει τη λειτουργία και χρήση της βιβλιοθήκης. Το μαθησιακό υπόδειγμα αφορά διδασκαλία στις αίθουσες και πολλαπλή βιβλιογραφία. Αυτό ωθεί τους φοιτητές να μπουν στη βιβλιοθήκη. Αν έρθεις ένα πρωί στο πανεπιστήμιο, π.χ. το Σάββατο που δεν έχει μαθήματα, αν τυχόν δεν έχει ανοίξει ακόμη η βιβλιοθήκη, θα δεις 40-50 φοιτητές απ’ έξω να περιμένουν. Πλέον η βιβλιοθήκη έχει ξεπεράσει τα κυπριακά όρια. Είναι υβριδική, έχει δηλαδή τόσο έντυπο υλικό -όπως βιβλία, περιοδικά, χάρτες, οπτικοακουστικό υλικό, δίσκους, κασέτες, βινύλιο κ.λπ. όσο και, κατά ένα μεγάλο μέρος, ψηφιακό υλικό. Για παράδειγμα, διαθέτουμε 800 τρέχοντα επιστημονικά περιοδικά σε έντυπη μορφή. Τα ηλεκτρονικά περιοδικά είναι 30.000. Και τα χρήματα που θα δίναμε για να πάρουμε μια συλλογή 20.000 περιοδικών θα ήταν κάθε χρόνο πάνω από 5 εκατ. ευρώ.
Ποιο θεωρείτε καθοριστικό στοιχείο της ανάπτυξής της;
Από την ένταξή μας στην κοινοπραξία ΗΕΑLLink, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, απολαμβάνουμε πολλά προνόμια. Στην Ελλάδα κάποτε έδιναν κάθε χρόνο 5-10 φορές περισσότερα για να παίρνουν μόνο τα βασικά περιοδικά. Σήμερα, όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, δίνοντας τα ίδια χρήματα που δίναμε για να παίρνουμε ένα μέρος της συλλογής, παίρνουμε όλη τη συλλογή. Έτσι τώρα παίρνουμε έναν αριθμό περιοδικών που κάποτε ούτε καν φανταζόμασταν. Όταν ιδρύθηκαν τα δυο δημόσια πανεπιστήμια, το ΤΕΠΑΚ και το Ανοιχτό, ζητήσαμε να γίνουν άμεσα μέλη της κοινοπραξίας και παράλληλα ιδρύσαμε τον σύνδεσμο κυπριακών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Στο σύνδεσμο αυτό εν δυνάμει μέλη είναι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και η Κρατική Βιβλιοθήκη, ενώ υπό συζήτηση είναι και η ένταξη των βιβλιοθηκών των ιδιωτικών πανεπιστημίων, τις οποίες αφήσαμε περιθώριο να αναπτυχθούν.
Τι προσφέρει η δικτύωση;
Μπορείς να φανταστείς τη σημασία της δημιουργίας του συλλογικού καταλόγου των κυπριακών βιβλιοθηκών, που σήμερα μετράει 300.000 εγγραφές-τίτλους κι όχι αντίτυπα- σε όλες τις βιβλιοθήκες. Σταδιακά, αν ενταχθούν στον κατάλογο 50 βιβλιοθήκες, θα μπορούμε να μιλάμε πια για δικτύωση. Έτσι σε πρώτο στάδιο θα μπορούμε να αξιοποιούμε άμεσα τις δυνατότητες που παρέχει η σύνδεση με τον ΗΕΑLLink, οι οποίες χρειάστηκαν χρόνια για να δημιουργηθούν στην Ελλάδα. Σε Ελλάδα και Κύπρο υπάρχει στο διαδίκτυο ένα σύστημα που ενημερώνεται συνέχεια σχετικά με το πού υπάρχει διαθέσιμο, ανά πάσα στιγμή, ένα βιβλίο. Πάνω σ’ αυτό στηρίζεται και το δίκτυο διαδανεισμού κι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εξασφαλίσει ένα βιβλίο δι’ αλληλογραφίας.
Πώς η κρατική βιβλιοθήκη μπορεί να τα αξιοποιήσει όλα αυτά;
Εμείς ζητάμε την ένταξη της Κυπριακής Βιβλιοθήκης έστω κι αν δεν έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες. Να έχει τουλάχιστον το νομικό δικαίωμα. Το να έχεις πρόσβαση δεν σημαίνει ότι μπορείς άμεσα να αξιοποιείς. Θα χρειαστεί χρόνος. Ανάμεσα σ’ αυτά που προνοεί η μελέτη για την ανάπτυξη της Κρατικής Βιβλιοθήκης είναι το πώς επιτυγχάνεται η αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων.
Η «επέλαση» του ηλεκτρονικού βιβλίου
Ποιες αλλαγές στη λειτουργία των βιβλιοθηκών ενδέχεται να φέρει η μαζική χρήση του ηλεκτρονικού βιβλίου;
Οι μεγάλες βιβλιοθήκες ήδη προσφέρουν τέτοιες δυνατότητες. Στη βιβλιοθήκη μας το ηλεκτρονικό με το συμβατικό βιβλίο συνυπάρχουν. Περίπου το 1/10 των βιβλίων μας σήμερα είναι ηλεκτρονικά, τα οποία συνοδεύονται από ενημερωτικό ταμπελάκι. Τον θέλουμε τον καθηγητή και τον φοιτητή να έρθει στο χώρο, αλλά σε περίπτωση που δεν μπορεί, θα μπορεί να κάνει τη δουλειά από το σπίτι. Πάντως, απαντήσεις δεν έχουν δοθεί ως προς το μέλλον του βιβλίου και τη διαμόρφωση των βιβλιοθηκών. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τεχνολογία εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι η νομική επιστήμη.
Οι δυνατότητες πάντως πολλαπλασιάζονται…
Εγώ, το Χρονικό του Μαχαιρά ή το Λεξικό του Σουίδα, ή τον ακόμη παλαιότερο Κώδικα του Χαμουραμπί, έργα τόσων αιώνων, μπορεί να μην αξιωθώ ποτέ να τα δω από κοντά. Φυλάσσονται σε μουσεία. Έχω όμως τη δυνατότητα να τα μελετήσω στην ηλεκτρονική τους μορφή, σελίδα-σελίδα. Είναι άλλο πράγμα το χόμπι του συλλέκτη που θέλει το πρωτότυπο κι άλλο το πάθος του αναγνώστη για το περιεχόμενο. Δύο ξεχωριστές διαστάσεις του βιβλίου που συνυπάρχουν. Ο Ντιλίσκο, ένας θεωρητικός της επιστήμης της πληροφόρησης, έχει πει ότι «το περιεχόμενο δεν είναι ο βασιλιάς». Οι συνδυασμοί μεταξύ του περιεχομένου είναι το σημαντικό. Αυτό που επιτυγχάνεται πλέον ευκολότερα είναι η δυνατότητα σύνδεσης και σύνθεσης πραγμάτων, που παλαιότερα ήταν αδιανόητο για κάποιον να τα συνδέσει. Η επιστήμη και η φαντασία έχει αυτή τη δυνατότητα. Έχει πολλές ευκολίες το ηλεκτρονικό βιβλίο, αλλά πλέον θεωρώ, όπως εξελίσσεται, ότι είναι ένα εντελώς διαφορετικό εργαλείο μάθησης, που δεν είναι συγκρίσιμο με το απλό βιβλίο. Αναλογίσου την ευχέρεια που έχει ένας γιατρός όταν μπορεί να έχει πρόσβαση από το ιατρείο του σε χιλιάδες περιοδικά και βιβλία για να μπορεί να ενημερωθεί για μιαν αρρώστια. Δεν μιλάμε πλέον για βιβλιοθήκες, αλλά για αποθήκες πληροφορίας. Ο όρος «βιβλιοθήκη» είναι δόκιμος, καθιερώθηκε επειδή για αιώνες ολόκληρους τα βιβλία ήταν οι κατεξοχήν αποθήκες πληροφορίας. Στην ουσία κρατάμε μόνο το όνομα.
Το ζήτημα όμως είναι η προσαρμογή του αναγνώστη… Η δικιά μας η γενιά δυσκολεύεται, αλλά δεν μπορώ να προεξοφλήσω για τις επόμενες. Είναι θέμα συνήθειας. Όταν λέμε ότι δεν κινδυνεύει το βιβλίο, εννοούμε κυρίως το περιεχόμενο, αυτό που φυλάσσεται. Όταν η μαζική τυπογραφία απειλούσε την παντοκρατορία του χειρογράφου είχαν ακουστεί φωνές διαμαρτυρίας ότι θα χάλαγε τη δύναμη του γραπτού λόγου που είχε το χειρόγραφο. Τη χάλασε; Η συζήτηση έχει ξαναγίνει για τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Δεν είναι κάτι που μας φοβίζει. Το ζήτημα είναι αν θα καταφέρουμε να τα εφαρμόσουμε ομαλά και προς όφελος της ανθρωπότητας.
Η βιβλιοθήκη ως… τιμωρία
Πώς μπορεί η επίσκεψη στη βιβλιοθήκη να γίνει κουλτούρα για την κυπριακή κοινωνία;
Πρέπει να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία. Σκέψου πόσο αντιπαιδαγωγικό είναι να καθίσταται η βιβλιοθήκη ενός σχολείου τόπος τιμωρίας για τον άτακτο μαθητή, όπως συνήθιζε να είναι σε κάποια σχολεία εδώ. Η βιβλιοθήκη είναι κάτι άλλο. Είναι μάθηση και λιγότερο διδασκαλία. Ένας χώρος όπου ο επισκέπτης θα διαβάσει, θα ταξιδέψει, θα προβληματιστεί, θα ψυχαγωγηθεί, θα μάθει. Είναι απαραίτητο η αλλαγή να ξεκινήσει σε επίπεδο σχολικής βιβλιοθήκης, να ενταχθεί η βιβλιοθήκη στο μαθησιακό μοντέλο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ένταξη νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα ευνοούν την καθημερινή επίσκεψη στη βιβλιοθήκη. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, το παιδάκι θα πηγαίνει για να ανοίξει μια εγκυκλοπαίδεια, να βρει κάτι που θα του πει ο δάσκαλος, να αντιγράψει. Θα πηγαίνουν ολόκληρες παρέες και θα συνεργάζονται σε ομάδες, καλλιεργώντας έτσι τη νέα κουλτούρα. Αν εφαρμοστεί αυτό, πιστεύω ότι σε μια δεκαετία κιόλας, θα μπορούμε να έχουμε τις πρώτες φουρνιές συστηματικών χρηστών, που θα χρησιμοποιούν τη βιβλιοθήκη καθώς ανεβαίνουν τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και μετά την εκπαίδευση.
Βέβαια, αυτό προϋποθέτει και την οργάνωση των βιβλιοθηκών…Εμείς, ως κοινότητα βιβλιοθηκονόμων, μπορούμε να προσφέρουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία στις βιβλιοθήκες ως σύνολα βιβλίων και ως συνεργαζόμενες οντότητες. Βιβλιοθηκόνομοι προσοντούχοι υπάρχουν και θα μπορούσαν να εργαστούν σε μια βιβλιοθήκη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ο πυρήνας των δημοτικών και σχολικών βιβλιοθηκών που μπορεί να εξελιχθεί σε ένα λειτουργικό σύστημα. Πρέπει να το δούμε συνολικά. Όλες οι βιβλιοθήκες θα είναι ενεργές συνιστώσες του δικτύου. Και πρέπει να τις απαλλάξουμε από τον βραχνά της καταλογογράφησης, την οποία θα προσφέρουμε έτοιμη. Σταδιακά, αρχίζουμε και εξειδικεύουμε και αναλογιζόμαστε τις δυνατότητες μιας ανεπτυγμένης Κρατικής Βιβλιοθήκης. Μπορούμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα αρκεί και η πολιτεία να δείξει έμπρακτα ότι συμμερίζεται την πεποίθησή μας για την αναγκαιότητα αυτή. Να μην την εκλαμβάνει σαν μια αόριστη πολυτέλεια. Η Κυπριακή Βιβλιοθήκη δεν έχει σήμερα χρήστες. Οι χρήστες της είναι εν δυνάμει. Μιλάμε για τις επόμενες γενιές, αυτοί είναι οι πραγματικοί χρήστες.
Τρίτη 24 Μαρτίου 2009
Οι GreekLIS στην Κύπρο
Η ΚΕΒΕΠ προγραμματίζει, μέσα στον Ιούνιο, ημερίδα για τις Βιβλιοθήκες και τις νέες τεχνολογίες.
Στην ημερίδα θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της ερευνητικής ομάδας GreekLIS οι οποίοι θα μιλήσουν και θα διδάξουν σε εργαστήρια (workshops).
Περισσότερες πληροφορίες σύντομα…
Τρίτη 17 Μαρτίου 2009
Πρόσκληση από το Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού
Αγαπητοί φίλοι,
Καλείστε στη συνεδρίαση των εθελοντών του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου & Κέντρου Μελετών Πόλεως Λεμεσού που θα γίνει την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009 και ώρα 19:00 στο Δημοτικό Μέγαρο.
1. Ενημέρωση για το σκάφος Λάμπουσα.
2. Ενημέρωση για το κτήριο του Ιστορικού Αρχείου.
3. Εκδήλωση για το Νικόλαο Ξιούτα.
4. Συλλογή και ψηφιοποίηση φωτογραφικού υλικού.
5. Ερευνητικό Κέντρο (Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών)
Κύριος ομιλητής θα είναι ο κύριος Μάριος Ζέρβας διευθυντής Βιβλιοθήκης ΤΕΠΑΚ που θα αναφερθεί στην ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού.
Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009
Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2008
Αθήνα: Στον Κώστα Γεωργουσόπουλο, για το σύνολο του έργου του, απονεμήθηκε φέτος το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας του υπουργείου Πολιτισμού. Η τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2008 πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην αίθουσα «Παρνασσός» -από όπου είχε ξεκινήσει πριν 50 χρόνια ο θεσμός- παρουσία του Αντώνη Σαμαρά.
Το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας, απονεμήθηκε ομόφωνα στον Κώστα Γεωργουσόπουλο για το σύνολο του έργου του (ποιητής, κριτικός θεάτρου, δοκιμιογράφος, μεταφραστής), ενώ το βραβείο περιοδικού δόθηκε εξ ημισείας στα περιοδικά «Νέα Εστία» και «Λέξη».
Τα υπόλοιπα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:
- Βραβείο ποίησης στην Δήμητρα Χριστοδούλου για το έργο της «Λιμός».
- Βραβείο διηγήματος στην Ευγενία Φακίνου για τις «Φιλοδοξίες κήπου».
- Bραβείο μυθιστορήματος στο Γιώργο Λεονάρδο για το έργο του «Ο τελευταίος Παλαιολόγος».
- Bραβείο δοκιμίου-κριτικής στο Βαγγέλη Αθανασόπουλο για «Το ποιητικό τοπίο του 19ου και 20ου αιώνα».
- Bραβείο χρονικού μαρτυρίας στο Βασίλη Τζανακάρη για τη «Δακρυσμένη Μικρασία 1919-1922:Τα χρόνια που συντάραξαν την Ελλάδα».
- Bραβείο μετάφρασης για έργο ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα στο Ντέϊβιντ Κόνολι για τη μετάφραση της ποιητικής ανθολόγησης από το ποιητικό έργο του Ν. Εγγονόπουλου με τίτλο «Ωραίος σαν Έλληνας».
- Βραβείο μετάφρασης για έργο ξένης λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα στη Μαρία Παπαδήμα για «Το βιβλίο της ανησυχίας» του Μπερνάρντο Σοάρες (Φερνάντο Πεσσόα).
- Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου στην Λίτσα Ψαράφτη για το βιβλίο της «Η σπηλιά της γοργόνας» και στο Βασίλη Παπαθεοδώρου για το βιβλίο του «Χνώτα στο τζάμι».
- Βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου στη Μαρία Μπαχά για το βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη «Όταν η πασχαλίτσα συνάντησε Ελέφαντα» και στη Ζωή Κιτοπούλου για το βιβλίο της Αυγής Παπάκου «Μια φορά και εναν καιρό».
- Βραβείο βιβλίου γνώσεων για παιδιά στη Σοφία Γιαλουράκη για «Τα πορτραίτα του Φαγιόν και η μυστηριώδης μις Τζούλια» και στην Νένα Κοκινάκη για το βιβλίο «Πηνελόπη Δέλτα - η ζωή της σαν παραμύθι».
Στην ομιλία του, κατά την διάρκεια της τελετής, ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, επιφυλάχθηκε να προβεί σε εξαγγελίες για την πολιτική που θα εφαρμόσει στον τομέα του βιβλίου, αλλά αναφέρθηκε στο θεσμό των Κρατικών Βραβείων. Διαπίστωσε «σοβαρά βήματα, που έγιναν τα τελευταία χρόνια» και παράλληλα, την ανάγκη αναβάθμισης του θεσμού, σε πιο «αντιπροσωπευτικό και λιγότερο γραφειοκρατικό».
Ειδικότερα, ο υπουργός αναφέρθηκε στην περίπτωση της ειδικής τιμητικής διάκρισης, φέτος, σε συγγραφέα, «του οποίου το έργο κρίθηκε από όλους άξιο για βράβευση, αλλά κάποια τυπικά κωλύματα γραφειοκρατίας δεν επέτρεπαν στην Επιτροπή να τον βραβεύσει.
»Στόχος μου είναι να μη βρεθούμε ποτέ ξανά στην ανάγκη να δώσουμε 'ειδικό βραβείο', αλλά οι διαδικασίες βράβευσης να μας επιτρέπουν στο εξής να βραβεύουμε κανονικά όσους το αξίζουν», τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Ο συγγραφέας στον οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός, είναι ο Δημήτρης Μανθόπουλος, συγγραφέας παιδικής ποίησης. Για το συγκεκριμένο συγγραφέα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδικού Βιβλίου, Μ. Μερακλής, εκτίμησε «είναι ο καλύτερος, εν ζωή, εκπρόσωπος της ελληνικής ποίησης» και πως «υπήρξε περίπτωση το βιβλίο του να βραβευτεί παμψηφεί, αλλά ο εκδότης του βιβλίου δεν κατέθεσε, ως όφειλε, αντίτυπο στην Εθνική Βιβλιοθήκη».
Πηγή: news.in.gr
Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009
Νέο ηλεκτρονικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης
να σας ενημερώσει για την επικείμενη έκδοση του πρώτου τεύχους του
ηλεκτρονικού περιοδικού ανοικτής πρόσβασης <http://electra.lis.upatras.gr/>
"Ηλέκτρα" (http://electra.lis.upatras.gr/)
Το περιοδικό <http://electra.lis.upatras.gr/> Electra είναι μια περιοδική ηλεκτρονική έκδοση του <http://mythreligion.philology.upatras.gr/> Εργαστηρίου Μελέτης Μύθου και Θρησκείας στην Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχαιότητα που ιδρύθηκε από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στην
περιοδικό δημοσιεύονται επιστημονικά άρθρα που μελετούν την αρχαία ελληνική
και ρωμαϊκή μυθολογία και θρησκεία από φιλολογική, ιστορική, ανθρωπολογική,
αρχαιολογική, γλωσσολογική ή φιλοσοφική άποψη και είναι γραμμένα στα
αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά ή νέα ελληνικά. Τα άρθρα που υποβάλλονται προς
δημοσίευση πρέπει να είναι αδημοσίευτα και κρίνονται ως προς την πρωτοτυπία
και την ποιότητά τους από ανώνυμους κριτές.
Η ΒΚΠ συμμετέχει στην έκδοση του περιοδικού συνεισφέροντας στην τεχνολογική
υποστήριξη των διαδικασιών της ηλεκτρονικής έκδοσης στο πλαίσιο σχετικής
δράσης του έργου "
Παροχή Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης (ΒΚΠ)
του Πανεπιστημίου Πατρών προς την ακαδημαϊκή κοινότητα".
Το σύνολο των διαδικασιών έκδοσης του περιοδικού διεκπεραιώνεται
εξ'ολοκλήρου δικτυακά μέσω της πλατφόρμας ανοικτού κώδικα
Panos Georgiou
University of Patras
Library & Information Center
Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009
Εγκαίνια Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λακατάμιας και Εκδήλωση για την Μέρα της Γυναίκας
Ο Δήμος Λακατάμιας διοργανώνει τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λακατάμιας την Κυριακή 8 Μαρτίου 2009, στις 5:30 μ.μ. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ.κ. Ησαίας,.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει εκδήλωση για την Μέρα της Γυναίκας η οποία είναι αφιερωμένη στα 15 χρόνια από το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Λακατάμιας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ανάγνωση και προβολή αποσπασμάτων για την ζωή και το έργο της μεγάλης αυτής προσωπικότητας καθώς και τραγούδια. Στο χώρο του Δημαρχείου θα φιλοξενηθεί επίσης, έκθεση φωτογραφιών για την Μελίνα Μερκούρη.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης για τη Μέρα της Γυναίκας, και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, θα τοποθετηθεί στην είσοδο του Δημαρχείου το σύμβολό του θηλυκού γένους από πολυστερίνη σε χρώμα μαύρο, το οποίο θα μετατρέπεται σε λευκό με την τοποθέτηση από τον κόσμο λευκών κορδελών.
Είσοδος Ελεύθερη.
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΚΑΤΑΜΙΑΣ
4 Μαρτίου 2009
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22364000, 22364081
Email: mariak@lakatamia.org.cy
Conference "How green is my library?"
How are libraries responding to this global concern and issue?
Are they housed and styled in sustainable buildings and design?
Is the staff aware of the discourse on sustainability and sensitive to it in their own activities and organisation?
Do they also work on (digital) sustainability of their collections?
What do libraries contribute to global awareness of sustainability?
How can libraries demonstrate their role in working for a sustainable world?
How sustainable is the concept of libraries?
These are some of the questions which we would like to address in the
Madurodam conference (23 April 2009, The Hague).
Among the speakers and experts IFLA-president Claudia Lux, will give her views.
For programme and more information:
Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009
ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΥ
ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Ο Δήμος Αγίου Αθανασίου δέχεται αιτήσεις από φυσικά πρόσωπα για την παροχή υπηρεσιών Βιβλιοθηκονόμου για περίοδο ενός (1) έτους και δυνατότητα ανανέωσης για περαιτέρω περίοδο ενός (1) έτους
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ
Υπεύθυνος/ η για
1 Εκτελεί γενικά καθήκοντα βιβλιοθήκης όπως , ταξινόμηση , καταλογογράφηση, δανεισμό, τήρηση μητρώου βιβλιοθηκών κλπ.
2 Βοηθά στην οργάνωση , και λειτουργία της βιβλιοθήκης.
3 Διατηρεί σε καλή κατάσταση το υλικό της βιβλιοθήκης.
4 Εκτελεί γενικά γραφειακά καθήκοντα.
5 Χειρίζεται τεχνολογικό και άλλο γραφειακό εξοπλισμό.
6 Εκτελεί οποιαδήποτε άλλα συναφή καθήκοντα του/ της ανατεθούν.
7 Συλλέγει και αναλύει τα στοιχεία και πληροφορίες που απαιτούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων του και ετοιμάζει τα αναγκαία σημειώματα, υπομνήματα και εκθέσεις για την λειτουργία και αναβάθμιση της βιβλιοθήκης.
8 Ετοιμάζει όλα τα αναγκαία ενημερωτικά φυλλάδια που αφορούν την λειτουργία της βιβλιοθήκης.
9 Εκτελεί οποιαδήποτε άλλα συναφή καθήκοντα του ανατεθούν.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ
1 Δίπλωμα Τ Ε Ι στη Βιβλιοθηκονομία ή ισότιμο προσόν.
2 Ακεραιότητα χαρακτήρα, διοικητική και οργανωτική ικανότητα υπευθυνότητα, πρωτοβουλία και ευθυκρισία, εχεμύθεια, ικανότητα αποτελεσματικής συνεργασίας.
3 Πολύ καλή γνώση της Ελληνικής και καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας.
4 Διετής πείρα σχετική με τα καθήκοντα της θέσης θα αποτελεί πλεονέκτημα.
5 Επιτυχία στις εξετάσεις για απόκτηση του ECDL (European Computer Driving License) θ' αποτελεί πλεονέκτημα.
Πλεονέκτημα θ' αποτελεί επίσης η γνώση του ειδικού προγράμματος ΑΒΕΚΤ 5 5 που αφορά στη λειτουργία Βιβλιοθηκών.
Οι μέρες και ώρες εργασίας θα είναι από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και από ώρες 15:00-18:00 και η αμοιβή για τις ζητούμενες υπηρεσίες είναι κατ' αποκοπή ποσό 525ευρώ το μήνα έναντι σχετικού τιμολογίου. Δε θα υπάρχουν οποιεσδήποτε περικοπές ή συνεισφορές στα διάφορα εγκεκριμένα ταμεία. Αυτό είναι εξ' ολοκλήρου ευθύνη του ενδιαφερόμενου.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1 Οι ζητούμενες υπηρεσίες πρέπει να περιλαμβάνουν τη μερική απασχόληση 1 ατόμου
2 Οι αιτητές θα πρέπει να επιτύχουν σε γραπτές ή /και προφορικές εξετάσεις όπως ήθελε καθοριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Αθανασίου
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν' αποτείνονται στον Δημοτικό Γραμματέα Αγίου Αθανασίου, οδός Σταυραετού του Μαχαιρά αρ 42, 4104 'Αγιος Αθανάσιος, Λεμεσός, τηλ 25 720049, 25 721496
Οι αιτήσεις θα πρέπει να απευθύνονται στο Δήμο Αγίου Αθανασίου , να είναι ενυπόγραφες και να βρίσκονται σε κλειστό φάκελο στον οποίο αναγράφεται ευδιάκριτα
«ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΥ»
Ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων είναι η Παρασκευή 13 Μαρτίου, 2009 και ώρα 12μ.μ.
Αιτήσεις οι οποίες δεν συνοδεύονται από όλα τα πιστοποιητικά και αποδεικτικά στοιχεία ή θα λαμβάνονται μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων δεν θα λαμβάνονται υπόψη εκτός αν φέρουν σφραγίδα του ταχυδρομείου με ημερομηνία μέχρι και την ημερομηνία λήξης της υποβολής των αιτήσεων.
Απο την επίσημη εφημερίδα της Κυπριακής Δημορατίας 27/02/2009
Αναγνώστες
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2021
(20)
- ► Δεκεμβρίου (1)
- ► Σεπτεμβρίου (3)
- ► Φεβρουαρίου (2)
-
►
2020
(32)
- ► Δεκεμβρίου (1)
- ► Σεπτεμβρίου (3)
- ► Φεβρουαρίου (1)
- ► Ιανουαρίου (4)
-
►
2019
(55)
- ► Σεπτεμβρίου (2)
- ► Φεβρουαρίου (3)
- ► Ιανουαρίου (2)
-
►
2018
(38)
- ► Δεκεμβρίου (3)
- ► Σεπτεμβρίου (3)
- ► Φεβρουαρίου (4)
- ► Ιανουαρίου (4)
-
►
2017
(47)
- ► Δεκεμβρίου (5)
- ► Σεπτεμβρίου (8)
- ► Φεβρουαρίου (5)
- ► Ιανουαρίου (5)
-
►
2016
(60)
- ► Δεκεμβρίου (4)
- ► Σεπτεμβρίου (6)
- ► Φεβρουαρίου (3)
- ► Ιανουαρίου (5)
-
►
2015
(70)
- ► Δεκεμβρίου (7)
- ► Σεπτεμβρίου (2)
- ► Φεβρουαρίου (9)
- ► Ιανουαρίου (10)
-
►
2014
(118)
- ► Δεκεμβρίου (11)
- ► Σεπτεμβρίου (6)
- ► Φεβρουαρίου (8)
- ► Ιανουαρίου (10)
-
►
2013
(78)
- ► Δεκεμβρίου (4)
- ► Σεπτεμβρίου (7)
- ► Φεβρουαρίου (9)
- ► Ιανουαρίου (11)
-
►
2012
(103)
- ► Δεκεμβρίου (3)
- ► Σεπτεμβρίου (6)
- ► Φεβρουαρίου (11)
- ► Ιανουαρίου (7)
-
►
2011
(79)
- ► Δεκεμβρίου (7)
- ► Σεπτεμβρίου (4)
- ► Φεβρουαρίου (10)
- ► Ιανουαρίου (10)
-
►
2010
(90)
- ► Δεκεμβρίου (4)
- ► Σεπτεμβρίου (3)
- ► Φεβρουαρίου (10)
- ► Ιανουαρίου (7)
-
▼
2009
(117)
- ► Δεκεμβρίου (11)
- ► Σεπτεμβρίου (8)
-
▼
Μαρτίου
(8)
- Η βιβλιοθήκη δεν είναι ράφια, αλλά τρόπος ζωής
- Οι GreekLIS στην Κύπρο
- Πρόσκληση από το Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού
- Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2008
- Νέο ηλεκτρονικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης
- Εγκαίνια Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λακατάμιας και Εκδή...
- Conference "How green is my library?"
- ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗ...
- ► Φεβρουαρίου (14)
- ► Ιανουαρίου (11)
-
►
2008
(88)
- ► Δεκεμβρίου (9)
- ► Σεπτεμβρίου (5)
- ► Φεβρουαρίου (11)
- ► Ιανουαρίου (4)
-
►
2007
(28)
- ► Δεκεμβρίου (2)
- ► Σεπτεμβρίου (7)