Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Creative Commons



*Για περισσότερα διαβάστε εδώ...

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Διημερίδα: Λεμεσός - Χίος.

Στις 26 και 27 Ιουνίου 2008, οργανώνεται απο το Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο & Κέντρο Μελετών, Διημερίδα με θέμα: "Ανάδειξη της Ναυτικής Παράδοσης της Χίου και της Κύπρου και διασύνδεση της με τον τουρισμό".

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Λεμεσού και οι ώρες διεξαγωγής της θα είναι 19:00-21:30.

Για περισσότερα πατήστε εδώ...

Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Από την επίσκεψη της ΚΕΒΕΠ στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας



Η είσοδος στη πόλη της Αλεξάνδρειας (επιγραφή στα Ελληνικά παρακαλώ)!!!



Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (εξωτερική όψη).



Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (εξωτερική όψη)2. Τα τζάμια είναι τοποθετημένα ώστε να πέφτουν οι ακτίνες του ήλιου (όχι κάθετα) και να υπάρχει φυσικός φωτισμός.



Προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου έξω απο τη Βιβλιοθήκη.



Στην είσοδο της Βιβλιοθήκης.



Δημήτριος ο Φαληρεύς, ο Έλληνας εμπνευστής της ιδέας για τη δημιουργία της αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.



Η Βιβλιοθήκη σε 11 επίπεδα.



Ηλεκτρονικό αρχείο με σελίδες του Internet απο το 1996 μέχρι σήμερα!!!



Μηχάνημα express για τύπωμα βιβλίων.



Το αρχαιότερο βιβλίο.



Μέρος παπύρου από την αρχική (αρχαία) συλλογή!!!



Πιάνο με βιβλία για πλήκτρα.



Άποψη από το καφέ της Βιβλιοθήκης. Στο βάθος το Πλανητάριο της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

*Για περισσότερες φωτογραφίες εδώ...


-Σύντομα νέες φωτογραφίες από την Βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και από το σπίτι του Καβάφη...

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Τα βιβλία μένουν στα ράφια



Του Κυριάκου Ε. Γεωργίου
(Εφημερίδα Φιλελεύθερος, 22/06/2008)


Ένας από τους βασικούς στόχους του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων είναι η διεξαγωγή έρευνας σε τομείς πολιτικής ευρύτερου ενδιαφέροντος με κύριο στόχο την κοινωνική προσφορά. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο διεξήχθη και η παρούσα μελέτη που αφορούσε την προώθηση της διάθεσης του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας στην Κύπρο μέσα από την καταγραφή των τάσεων των Κυπρίων αναφορικά με την ανάγνωση βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών και άλλες σχετικές δραστηριότητες.

Η Μελέτη έγινε σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και την ομάδα εργασίας αποτελούσαν οι Χριστόφορος Χριστοφόρου, Ανθή Βιολάρη και Κυριάκος Ε. Γεωργίου. Το πλήρες κείμενο της μελέτης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Κέντρου http://www.cceia.unic.ac.cy/surveys_en.htm.

Το επίπεδο φιλαναγνωσίας στην Κύπρο είναι σαφώς χαμηλότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα και ασφαλώς έχει περιθώρια βελτίωσης. Οι αναγνωστικές συνήθειες των Κυπρίων γενικά συνταυτίζονται σε ένα μεγάλο βαθμό με αυτές των Ελλαδιτών. Είναι κύρια διαπίστωση της παρούσας μελέτης ότι η αγορά βιβλίου στην Ελλάδα και Κύπρο είναι ενιαία και ως τέτοια λειτουργεί δημιουργώντας προκλήσεις και προοπτικές για τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις του χώρου και λειτουργώντας θετικά για τους αναγνώστες/καταναλωτές.

Οι Κύπριοι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην παρακολούθηση τηλεόρασης και στην πλοήγηση του διαδικτύου από τον χρόνο που αφιερώνουν στο διάβασμα. Παράλληλα ένα υψηλό ποσοστό πέραν του 42% των ερωτηθέντων δεν αφιερώνει χρόνο στην ανάγνωση βιβλίων. Επίσης οι περισσότεροι επιλέγουν την ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών (74%) παρά την ανάγνωση βιβλίων (23%). Οι γυναίκες γενικά και ιδιαίτερα αυτές μέχρι της ηλικίας των 34 χρόνων παρουσιάζονται να διαβάζουν περισσότερο ιδιαίτερα περιοδικά και βιβλία γεγονός που επιβεβαιώνεται από τους βιβλιοπώλες και βιβλιοθηκάριους που συμμετείχαν στις ομάδες εστίασης. Η πιο σημαντική όμως ομάδα αναγνωστριών είναι αυτή μεταξύ των ηλικιών 34 - 53. Έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία) επιβεβαιώνουν αυτή την τάση ενώ θα περίμενε κάποιος ότι οι γυναίκες αυτής της ηλικίας με τις αυξημένες επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις θα είχαν το λιγότερο χρόνο διαθέσιμο για διάβασμα. Από την άλλη οι άνδρες γενικά διαβάζουν λιγότερο και προτιμούν τις εφημερίδες. Οι νεαρότεροι άντρες όπως και οι γυναίκες μέχρι 34 χρόνων έχουν μια σαφή προτίμηση προς τα περιοδικά. Οι κοινωνικές ομάδες που φαίνεται να διαβάζουν βιβλία είναι, όπως θα ανέμενε κάποιος, αυτές με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο όπως οι κατηγορίες των επαγγελματιών (professionals) και των εργαζομένων λευκού κολάρου, ενώ αυξημένα είναι τα ποσοστά των μαθητών/φοιτητών και των οικοκυρών. Είναι φανερό ότι ένας σημαντικός αριθμός αυτών που διαβάζουν το κάνουν ως μέρος των σπουδών τους ή και της επαγγελματικής τους επιμόρφωσης. Αυτό αφορά κυρίως αυτούς που αφιερώνουν περισσότερο από το 25% του χρόνου τους στο διάβασμα που παρουσιάζονται να είναι περίπου το 42% του συνόλου. Από αυτούς ένα ποσοστό 20,2% διαβάζει σχεδόν αποκλειστικά για «επαγγελματικούς σκοπούς». Οι περισσότερες πωλήσεις βιβλίων γίνονται από τα βιβλιοπωλεία.
Οι Κύπριοι επιλέγουν να διαβάσουν βιβλία κατά κύριο λόγο μετά από συμβουλή φίλων και συγγενών και από επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία. Άλλες πηγές πληροφόρησης όπως εκθέσεις βιβλίων, διαφημίσεις, επισκέψεις σε βιβλιοθήκες δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη απήχηση. Οι κύριοι παράγοντες οι οποίοι διαμορφώνουν την επιλογή βιβλίου είναι κατά σειρά σπουδαιότητας: (α) το θέμα του βιβλίου σε ποσοστό 40% (β) η περίληψη στο οπισθόφυλλο σε ποσοστό 25% και (γ) η γνώμη φίλων και συγγενών σε ποσοστό 23%. Η επιλογή του βιβλίου δεν σχετίζεται άμεσα με την προέλευση του εκδοτικού οίκου ή του συγγραφέα. Η ποιότητα, το περιεχόμενο και η αρτιότητα των κυπριακών εκδόσεων θεωρείται εφάμιλλη των αντίστοιχων ελλαδικών, γεγονός το οποίο αμφισβητείται από τους επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι θεωρούν ότι παρά τη μεγάλη πρόοδο υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Η λογοτεχνία ελληνική, ξένη και σε ένα μικρότερο βαθμό η κυπριακή φαίνεται να αποτελεί την κύρια επιλογή των αναγνωστών. Ακολουθούν θέματα όπως οι κοινωνικές επιστήμες, η θρησκεία, η διατροφή, η φυσική κατάσταση και η μαγειρική, κατηγορίες οι οποίες αφορούν περισσότερο τις γυναίκες - και η ιστορία και η πολιτική που φαίνεται να αφορά περισσότερο τους άνδρες. Αντίθετα από τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου οι συμμετέχοντες στη συζήτηση θεωρούν ότι τα βιβλία που μεταφέρονται στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο ή αποκτούν σημαντική δημοσιότητα βλέπουν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται δραματικά. Αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στην παρακολούθηση τηλεόρασης και στην πλοήγηση του διαδικτύου από το χρόνο που αφιερώνουμε στο διάβασμα.
Επίσης οι περισσότεροι επιλέγουν την ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών παρά την ανάγνωση βιβλίων. Υποβαθμισμένες οι βιβλιοθήκες Η διάθεση του βιβλίου στην Κύπρο θεωρείται ικανοποιητική αλλά αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και προοπτικές. Υπάρχει όμως η ανάγκη για διαμόρφωση πολυεπίπεδης πολιτικής σε θέματα προώθησης του βιβλίου η οποία να στοχεύει τόσο στη βελτίωση της προσφοράς όσο και στην αύξηση της ζήτησης. Η βελτίωση της προσφοράς θα προέλθει από τη βελτίωση των βιβλίων ως προς το περιεχόμενο και την εκδοτική αρτιότητα η δε αύξηση της ζήτησης θα προέλθει από στοχευμένες πολιτικές ενθάρρυνσης, των νέων ιδιαίτερα, να διαβάζουν. Η διάθεση του βιβλίου θα πρέπει να προωθείται όπως κάθε άλλη προσπάθεια προώθησης προϊόντος, μέσω της αξιοποίησης συγκεκριμένων εργαλείων και μεθόδων αγοραλογίας (Marketing).

Σ' αυτή την προσπάθεια έχουν ρόλο και λόγο όλοι οι συντελεστές της διαδικασίας συγγραφής, έκδοσης και διάθεσης ενός βιβλίου όπως συγγραφείς, εκδότες, τυπογράφοι και άλλοι επαγγελματίες, βιβλιοπώλες κ.ά. Ο θεσμός της βιβλιοθήκης είναι γενικά υποβαθμισμένος και οι βιβλιοθήκες δημόσιες, δημοτικές και ακαδημαϊκές απαξιωμένες. Η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην ανέγερση και λειτουργία της εξαγγελθείσας κρατικής βιβλιοθήκης η οποία θα καλύψει τις ανάγκες τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού και θα συμβάλει άμεσα στην αναβάθμιση της έρευνας, του πολιτισμού και της φιλαναγνωσίας στην Κύπρο. Βεβαίως η λειτουργία της Κρατικής Βιβλιοθήκης με διπλή ιδιότητα δεν είναι η ιδανική αλλά είναι πολύ καλύτερη από την υφιστάμενη κατάσταση.

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

2ο Φεστιβάλ Κυπριακού Βιβλίου

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Παρουσίαση ψηφιακών βιβλιοθηκών

(αντιγραφή απο το ert.gr)

Στη Σκωτία με ελληνική συμμετοχή

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Εθνικού
Μετσοβίου Πολυτεχνείου είναι παρούσα στα διεθνή δρώμενα, που αφορούν στο χώρο των ψηφιακών βιβλιοθηκών και της ηλεκτρονικής δημοσίευσης. Συμμετέχοντας με επιστημονική ανακοίνωση (paper) και τριμελή αποστολή (Δρ. Αλέξανδρος Κουλούρης, Διονύσης Κόκκινος και Άγγελος Αναγνωστόπουλος) στο "11th International Symposium on electronic theses and dissertations" που πραγματοποιείται από 4 έως 7 Ιουνίου στο Aberdeen της Σκωτίας, παρουσιάζει την αξιολόγηση της υπηρεσίας ιδρυματικού αποθετηρίου του ΕΜΠ.
Το ιδρυματικό αποθετήριο, που συγκεντρώνει σε ηλεκτρονική μορφή τις
διπλωματικές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές που παράγονται
στο Ίδρυμα, χρηματοδοτήθηκε και αναπτύχθηκε στα πλαίσια του Γ’ ΚΠΣ
(ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ). Στη χώρα μας υπάρχουν 35 ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες με 350 εργαζόμενους, που εποπτεύονται από το ΥΠΕΠΘ, των οποίων όμως η χρηματοδότηση έχει σταματήσει.

Επίσημο site ETD 2008: http://www.rgu.ac.uk/etd/Πρακτικά παρουσιάσεων και εισηγήσεων (paper):
http://www.rgu.ac.uk/etd/programme/page.cfm?pge=45695

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Εγγραφές 17ου ΠΣΑΒ



Αγαπητές/οί Συνάδελφοι,

Οι προετοιμασίες για το 17ο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών με θέμα: «Η αξιολόγηση των Βιβλιοθηκών ως στοιχείο ποιότητας των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων» ("Academic Library evaluation as a measure of Institutional Quality Assessment") βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στον ιστότοπο του Συνεδρίου http://17conf.lib.uoi.gr έχει αναρτηθεί η φόρμα εγγραφής και πληροφορίες για τον τρόπο πληρωμής της συμμετοχής.

Το κόστος της συμμετοχής στο συνέδριο για έγκαιρη εγγραφή είναι 30,00 ευρώ ενώ το αντίστοιχο κόστος για τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές είναι 15,00 ευρώ. Τα ανωτέρω ισχύουν για εγγραφές μέχρι την 25/8/2008. Η εγγραφή μετά την ημερομηνία αυτή διαμορφώνεται σε 50,00 ευρώ και για τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στα 30,00 ευρώ.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των ομιλητών είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε την καταβολή του κόστους συμμετοχής και από τους ομιλητές.

Στον Ιστότοπο του Συνεδρίου αναρτήθηκε ήδη το προκαταρκτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε τη διοργάνωση παράλληλων συνεδριών καθώς και Posters όπου θα παρουσιαστούν μελέτες και έρευνες που αφορούν θέματα εκτός της κύριας θεματολογίας του Συνεδρίου αλλά μεγάλου ενδιαφέροντος όπως π.χ. Πνευματική Ιδιοκτησία, Βιβλιοθηκονομικά μέσα και εργαλεία κ.ά.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον από ομιλητές του εξωτερικού να παρουσιάσουν εργασίες τους στο Συνέδριο μας. Ένας σημαντικός αριθμός επιφανών ερευνητών από τις Η.Π.Α., Μ. Βρετανία, Πορτογαλία, Πολωνία και Ρουμανία έγινε δεκτός, γεγονός που καθιστά το Συνέδριό Διεθνές.

Το Ίδρυμα Λάτση μας ενημέρωσε ότι θα καλύψει τα έξοδα συμμετοχής στο Συνέδριο Βιβλιοθηκονόμων του Πανεπιστημίου του Αργυροκάστρου.

Με σκοπό τον προγραμματισμό των εργασιών του Συνεδρίου και διάθεσης των χώρων του Συνεδριακού Κέντρου παρακαλούνται τυχόν Σύλλογοι, Ομάδες εργαζομένων, Κατηγορίες Βιβλιοθηκών κ.ά. που θα ήθελαν να οργανώσουν συναντήσεις των μελών τους να μας ενημερώσουν ώστε να προγραμματιστούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Για τυχόν νεότερα παρακαλούμε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο του Συνεδρίου ή να απευθύνεστε στην Γραμματεία Τηλ: 265105912/95978/95953.


Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής

Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου