Η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη (Europeana) άνοιξε τις πύλες της Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Ο πρωτότυπος πιλοτικός ιστοτόπος συγκεντρώνει εκατομμύρια ψηφιοποιημένες πηγές από αρχεία, μουσεία και βιβλιοθήκες και είναι ιδιαίτερα εύχρηστος στους πολίτες.
(ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ)
Σε λειτουργία τέθηκε από τις 31 Ιανουαρίου η ενιαία δικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, με το όνομα Europeana.
Ο πρωτότυπος αυτός πιλοτικός δικτυακός τόπος είναι σε θέση να συγκεντρώσει εκατομμύρια ψηφιοποιημένες πηγές από αρχεία, μουσεία, βιβλιοθήκες και οπτικοακουστικές συλλογές ολόκληρης της Ευρώπης.
Η Europeana παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, σε συνέδρους που διατηρούν πηγές ψηφιακού περιεχομένου, όπως αρχειονόμοι, εκδότες, διευθυντές καλλιτεχνικών συλλογών και βιβλιοθηκονόμοι.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν προχωρημένες τεχνικές περιηγήσεων και αναζήτησης πληροφοριών, τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας χρήστης για τον εντοπισμό πινάκων, φωτογραφιών, αντικειμένων, βιβλίων, εφημερίδων, αρχειακών εγγράφων, ταινιών και αρχείων ήχου, που έχουν ψηφιοποιηθεί από ευρωπαϊκούς οργανισμούς πολιτισμικής κληρονομιάς.
Το σημαντικό στην όλη προσπάθεια είναι το γεγονός ότι η Europeana έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο παρακολούθησε και ο Διευθυντής Ψηφιακού Περιεχομένου και Γνωστικών Συστημάτων της Κοινωνίας της Πληροφορίας Χορστ Φόρστερ, ο οποίος δήλωσε πως «η Europeana είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, τόσο ως προς το μέγεθός του όσο και ως προς το σκοπό του, το οποίο δημιουργεί συνδετικούς κρίκους στο δίκτυο προγραμμάτων πολιτισμικής ψηφιακής κληρονομιάς στην Ευρώπη και υπόσχεται την παροχή μιας πολύ δυναμικής υπηρεσίας». Με το πρόγραμμα αυτό, οι πολίτες μπορούν να εξερευνήσουν πώς οι ιδέες διαδίδονται μεταξύ των χωρών, πώς αναπτύχθηκαν οι διάφορες πολιτικές και κοινωνικές τάσεις, πώς καλλιτεχνικά κινήματα επηρέασαν όλη την ήπειρο.
Αρχή με Βαν Γκογκ Με τον πίνακα του Βαν Γκογκ και συγκεκριμένα αυτόν με τις φθαρμένες μπότες έκανε εκκίνηση η Europeana. Το συγκεκριμένο έργο ήταν το πρώτο πράγμα που εμφανίστηκε στον πιλοτικό δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης με μουσική μάλιστα υπόκρουση τη γνωστή επιτυχία της Νάνσυ Σινάτρα «These Βoots Αre Made For Walkin'» του 1966, κι η οποία ταξιδεύει το ακροατήριο σε μια σειρά περιηγήσεων στην Ευρώπη που αφορούν σε θρησκευτικά προσκυνήματα, στην ανεύρεση εργασίας και στην πορεία προς τον πόλεμο. Ο πιλοτικός δικτυακός τόπος της Europeana καθώς επίσης και το διαφημιστικό βίντεο βρίσκονται στη διεύθυνση http://www.europeana.eu.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου