Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Θέση εργασίας σε σχολική βιβλιοθήκη

School Librarian and Media specialist in an American system school

Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο:

http://www.pescps.dl.mlsi.gov.cy/CPSWeb/candidate/f006w1.jsp?PK=4333413

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου - 23 Απριλίου


«Το βιβλίο είναι μια σίγουρη αξία κι ένα ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης... »
Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την Unesco  ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που "έφυγαν" την ίδια ημέρα από τη ζωή (23 Απριλίου 1696), τους Μιγκέλ ντε Θερβάντες και Ουίλιαμ Σαίξπηρ.


Τοπικές σχετικές εκδηλώσεις ημέρας :
Έκθεση βιβλίουΠανεπιστήμιο Λευκωσίας 

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

EBLIDA Who’s Who: CALIS, Cyprus

Η παρουσία της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης στη μηνιαία περιοδική έκδοση της EBLIDA.

http://www.eblida.org/Newsletter%20folder%20%28uploaded%20files%29/Newsletters-2013/2013_04_April.pdf 

Δωρεάν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Μουσείων που γιορτάζεται στις 18 Απριλίου

Δωρεάν είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους προσφέρει στο κοινό το Τμήμα Αρχαιοτήτων με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Μουσείων που γιορτάζεται στις 18 Απριλίου.

Η 18η Απριλίου θεσπίστηκε από την UNESCO ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων από το 1983, μετά από πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS), μη Κυβερνητικού Οργανισμού υπεύθυνου για τη διατήρηση και προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και γιορτάζεται κάθε χρόνο με εκδηλώσεις που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πολιτιστική κληρονομιά.

Οι πολίτες ενθαρρύνονται μέσα από διάφορες δραστηριότητες να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η  θεματική της φετινής χρονιάς είναι «Η Κληρονομιά της Εκπαίδευσης». Σκοπός της φετινής Ημέρας είναι να προβληθεί ένας τομέας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που αποτελεί και τον κατ’ εξοχήν γενεσιουργό φορέα πολιτισμού.

Η εκπαίδευση, αναφέρεται στην ανακοίνωση, που συχνά παραγκωνίζεται ως το αποτέλεσμα της πολιτιστικής ταυτότητας των λαών και προβάλλεται μόνο ως η κινητήριος δύναμη για τη δημιουργία έργων πολιτισμού, φέτος βγαίνει στο προσκήνιο. Τα σχολεία, τα οποία έχουν κηρυχθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε Αρχαία Μνημεία, γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους στη δημιουργία πολιτισμικής, πολιτιστικής και εθνικής συνείδησης.

Στις 18 Απριλίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί δωρεάν 15 συνολικά αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Κύπρο ως ακολούθως:

 1. Αρχαιολογικός χώρος Ταμασσού- Πολιτικό

2. «Βασιλικό Παρεκκλήσι» της Αγίας Αικατερίνης, Πυργά

3. Αρχαιολογικός χώρος Κιτίου, Λάρνακα

4. Νεολιθικός Οικισμός, Χοιροκοιτία

5. Αρχαιολογικός χώρος Τέντας, Καλαβασός

6. Αρχαιολογικός χώρος Κουρίου, Επισκοπή

7. Ιερόν Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο, Επισκοπή

8. Μεσαιωνικό Κάστρο, Κολόσσι

9. Αρχαιολογικός χώρος Αμαθούντας, Άγιος Τύχωνας

10. Αρχαιολογικός χώρος «Ψηφιδωτά», Κάτω Πάφος

11. Νεκρόπολη «Τάφοι των Βασιλέων», Κάτω Πάφος

 12. Αρχαιολογικός χώρος Παλαιπάφου, Κούκλια

13. Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Γεωργίου, Πέγεια

14. Μεσαιωνικό Κάστρο, Πάφος

15. Μεσαιωνικό Κάστρο, Λάρνακα

Πηγή: http://www.sigmalive.com/news/local/39978

Έκθεση κυπριακού βιβλίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Έκθεση κυπριακού βιβλίου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου διοργανώνουν στις 22 Απριλίου το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Κυπριακού Βιβλίου.

Τα εγκαίνια θα τελέσει στις 19:00 ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος, στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, ο Έλληνας κριτικός και λογοτέχνης Αλέξης Ζήρας θα δώσει μια ομιλία με θέμα «Η κυπριακή λογοτεχνία, η ταυτότητά της και τα προβλήματα συνάφειάς της με την ελλαδική».
Στη διάρκεια της έκθεσης, τα βιβλία θα προσφέρονται σε ειδικές τιμές.

Η πραγματοποίηση της έκθεσης Κυπριακού Βιβλίου, μέσα στις συνθήκες της πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, υπογραμμίζει τη σημασία της πνευματικής δημιουργίας για τη συνοχή και την προοπτική της κοινωνίας μας, την αξία του βιβλίου, καθώς και την ανάγκη προβολής και προώθησης του κυπριακού βιβλίου.
Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Μέρα Βιβλίου, καθώς αυτή την ημερομηνία, το 1626, έφυγαν από τη ζωή ο Ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, ο Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ και ο Περουβιανός Γκόμεζ Σουάρες ντε Φιγκουέροα (Γκαρθιλάθο ντε λα Βέγκα).

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 22 Απριλίου και θα παραμείνει και την Τρίτη, 23 Απριλίου. Στη διάρκειά της, τα βιβλία θα προσφέρονται σε ειδικές τιμές.



Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Σοκ! κλείσιμο του Βιβλιοπωλείου της Εστίας

Του Γιάννη Μπασκόζου

Έκλεισε το Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Είδηση - σοκ. Σε οποιαδήποτε προηγμένη χώρα της Ευρώπης σήμερα έξω από το βιβλιοπωλείο οι βιβλιόφιλοι θα πραγματοποιούσαν συγκέντρωση, θα άναβαν κεράκια στη μνήμη ενός πολιτιστικού θεμέλιου του νεότερου κράτους μας, θα υπήρχαν «αγανακτισμένοι» διανοούμενοι που με ψήφισμά τους θα ζητούσαν να γίνει κάτι για να σωθεί το βιβλιοπωλείο.

Από αυτόν τον χώρο πέρασε η λογοτεχνική γενιά του ΄30 που καθόρισε το νεοελληνικό πολιτιστικό στίγμα και κατόπιν η γενιά των ταραγμένων χρόνων του ΄60. Μετά έδωσε εκεί το ραντεβού της η ανανεωτική γενιά του ΄80 και όλοι οι άλλοι που θεωρούσαν ότι η Εστία δεν ήταν βιβλιοπωλείο αλλά «ναός», «σπουδαστήριο», «πανεπιστήμιο», χώρος διαλόγου και ανανέωσης των ιδεών.


Φυσικά η είδηση ότι έκλεισε το Βιβλιοπωλείο της Εστίας, πλην κάποιων ρομαντικών – και είναι έκπληξη ότι τα social media  θυμήθηκαν κάτι από τον πρωταρχικό ρομαντικό εαυτό τους κι έγραψαν κάτι – ουδείς επίσημος ή ανεπίσημος, πολιτιστικό σωματείο ή κάτι άλλο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής έδειξε να συγκινείται. 
Και γιατί άλλωστε να συγκινηθεί κάποιος; Σε μια χώρα με κοντή μνήμη κάτι τέτοιες νοσταλγίες θεωρούνται απομεινάρια μιας άλλης εποχής – ενώ αν κλείσει η Proton Bank έχουν να κλάψουν πολλοί περισσότεροι.
Έγραφα χωρίς καν να υποπτεύομαι το οδυνηρό τέλος πέρυσι:  «Σε κάποιες χώρες η ιστορία του πολιτισμού τους έχει τα θεμέλιά της σε θεσμούς που αποτέλεσαν εστίες νεωτερικών απόψεων και εφαλτήριο για την πρόοδό τους. Στη χώρα μας οι θεσμοί αυτοί στη νεότερη ιστορία είναι πολύ λίγοι. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Εστία. Μια οικογενειακή επιχείρηση που σήμερα διευθύνεται από την πέμπτη γενιά της, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δώδεκα μακροβιότερες ελληνικές επιχειρήσεις, εκδίδει το μακροβιότερο ελληνικό περιοδικό και στον κατάλογό της περιλαμβάνονται 1.500 συγγραφείς και 4.000 νέοι τίτλοι, πολλοί εκ των οποίων διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία του ελληνικού πνευματικού πολιτισμού».
Θυμίζω ότι το Βιβλιοπωλείον της Εστίας δημιουργήθηκε από τον Γ. Κασδόνη το 1885 και στεγάστηκε στην οδό Σταδίου 32. Τη συνέχεια του εκδοτικού οίκου ανέλαβε ο ανιψιός του Ιωάννης Δ. Κολλάρος, ο οποίος θα συνδέσει το όνομά του με τα καλά εκπαιδευτικά βιβλία, το Πανελλήνιον Βιβλιογραφικόν Δελτίον, τις μεταφράσεις αρχαίων ελλήνων συγγραφέων κτλ. Το 1925 εισέρχεται στον εκδοτικό οίκο ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, ανιψιός του Ι. Δ. Κολλάρου, που θα αναλάβει την επιχείρηση μόνος του μετά τον θάνατο του θείου του, το 1956.
Ο Κ. Σαραντόπουλος θα συνδέσει το όνομά του με τη δημιουργία της περίφημης Σειράς Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας στην οποία θα στεγαστεί το σύνολο της γενιάς του ΄30. Το 1972 ο εκδοτικός οίκος περνάει στα χέρια της κόρης του Κ. Σαραντόπουλου, Μαρίνας (Μάνιας) Καραϊτίδη, η οποία θα ανανεώσει την εκδοτική παραγωγή με νέες σειρές και ονόματα. Η  συνέχεια ανήκε στα παιδιά της κυρίας Μάνιας, την  Εύα Καραϊτίδη στο εκδοτικό (που ευτυχώς συνεχίζει με συνεχώς καλύτερους τίτλους) και τον Γιάννη Καραϊτίδη που ανέλαβε το βιβλιοπωλείο σε αυτή τη δύσκολη εποχή.
Είναι ορισμένοι που λοιδορούν τα μεγάλα βιβλιοπωλεία του κέντρου. Αγνοούν ότι είναι ο πνευματικός πνεύμονας  - μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά- της πρωτεύουσας. Εκεί πουλιούνται τα βιβλία, μαζεύεται το χρήμα για να διοχετευτεί στους εκδότες, τους τυπογράφους και τους συγγραφείς. Αν αφήσουμε να κλείσουν, κάποτε θα κτυπάμε το κεφάλι μας.
Όμως το Βιβλιοπωλείο της Εστίας ήταν ένα συμβολικό κεφάλαιο στην πνευματική ζωή της χώρας. Θα μας λείψει η Μαρία και οι άλλοι εργαζόμενοι τόσα χρόνια στο βιβλιοπωλείο, που ήξεραν τα πάντα για το βιβλίο. Θα μας λείψει το υπόγειο, που έβρισκες όποιο βιβλίο δεν έβρισκες αλλού. Θα μας λείψει η κυρία Μάνια, ο άνθρωπος - φτερούγα όλων των σκεπτόμενων επισκεπτών του βιβλιοπωλείου.

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=505397 

Παρουσίαση του βιβλίου "Σ' ένα γύρισμα της ζωής"


Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου