Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Κυπριακή Βιβλιοθήκη: Λύσεις υπάρχουν. Βούληση;!

Ικανοποιητική εναλλακτική λύση στέγασης θεωρείται το Δημοτικό Θέατρο.

Έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση για τη συνεχιζόμενη απαξίωση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης εκφράζει η Ένωση Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ), η οποία ανήσυχη παρακολουθεί να χρονίζουν και να αβγαταίνουν, τα δομικά και θεσμικά προβλήματα του θεσμού.

«Τζίφος» εκτιμάται ότι είναι το αποτέλεσμα και της πιο πρόσφατης συζήτησης στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής στις 27 Σεπτεμβρίου όπου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι κανονισμοί που διέπουν την ΚΥΒΙ και με αφορμή τη συζήτηση αυτή το ΔΣ της ΚΕΒΕΠ εκφράζει τις απόψεις της για τις εξελίξεις.

Οι βιβλιοθηκονόμοι διαπιστώνουν ότι από την προηγούμενη φορά που κλήθηκαν να καταθέσουν άποψη στην Επιτροπή και σημείωναν ότι «η αδιαφορία και η απαξίωση της Πολιτείας έναντι της Κυπριακής Βιβλιοθήκης δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως αδιαφορία και απαξίωση έναντι της Παιδείας και του Πολιτισμού αυτού του τόπου». Τίποτε δεν έχει αλλάξει, ούτε όσον αφορά τη στάση της Πολιτείας ούτε όσον αφορά τη νοοτροπία αντιμετώπισης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης.

Η απογοήτευση εκπορεύεται από τη διαπίστωση ότι αντί της σωρείας των προβλημάτων της ΚΥΒΙ, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα των ληξιπρόθεσμων βιβλίων και της ποινής που (δεν) επιβάλλεται στους χρήστες, ενώ οι βουλευτές εστίασαν κατόπιν την προσοχή τους στον αριθμό αυτών των βιβλίων, «ωσάν αυτό να είναι το μέγιστο πρόβλημα της ΚΥΒΙ». Όπως σημειώνει η ΚΕΒΕΠ, μάλιστα, οι βουλευτές κατέληξαν στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι τα βιβλία αυτά έχουν απολεσθεί(!) και ότι πρόκειται, επιπλέον, για βιβλία μεγάλης ιστορικής ή συλλεκτικής αξίας, όσο κι αν οι παριστάμενοι λειτουργοί της Βιβλιοθήκης επεξήγησαν αναλυτικά την αυστηρή πολιτική της, όσον αφορά τη διαφύλαξη τέτοιου είδους υλικού.

Παρακολουθώντας τις κατοπινές δηλώσεις των βουλευτών στα ΜΜΕ, η ΚΕΒΕΠ συνειδητοποίησε ότι αυτό που έλαβε χώρα στην Επιτροπή Παιδείας, δεν ήταν ούτε αυτή τη φορά η δρομολόγηση διαδικασιών για επίλυση των πάγιων και καυτών προβλημάτων, αλλά η χιλιοειπωμένη καταγραφή επιμέρους κακώς εχόντων, που αποτελούν «παρωνυχίδες» των ουσιαστικών δεινών, που είναι το ζήτημα του θεσμικού/ νομικού πλαισίου της ΚΥΒΙ, η έλλειψη επαρκούς προσωπικού και το στεγαστικό ζήτημα.

Στα δύο πρώτα ζητήματα παρατηρείται μόνιμη στασιμότητα, ενώ για το στεγαστικό ζήτημα έχουν σημειωθεί κάποιες εξελίξεις που ουδόλως ικανοποιούν την ΚΕΒΕΠ. Συγκεκριμένα, η ΚΥΒΙ έχει πλέον κατακερματιστεί μεταξύ των παλαιών κτηρίων δίπλα στο κεντρικό Ταχυδρομείο, το Πληροφοριακό Τμήμα στον πρώτο όροφο του κτηρίου της Φανερωμένης, κάποια γραφεία σε δωμάτια σε κτήριο απέναντι από την εκκλησία Φανερωμένης. Επίσης υπάρχει το βιβλιοστάσιο/ κέντρο συντήρησης/ αποθηκευτικός χώρος στον Στρόβολο. Πάγια θέση της Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων είναι ότι το κτηριακό πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί οριστικά κι όχι με μπαλώματα.

Προτάσεις για στέγη της ΚΥΒΙ
Υπό το φως των εξελίξεων σχετικά με την ανέγερση της νέας Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, τις οποίες θεωρεί ευχάριστες και τις χαιρετίζει, η ΚΕΒΕΠ καταθέτει προτάσεις «για ενιαία, επαρκή και αξιοπρεπή στέγαση της ΚΥΒΙ». Εκφράζει, παράλληλα, την αντίθεσή της με πρόσφατες δημοσιευμένες στον Τύπο απόψεις περί συγχώνευσης της ΚΥΒΙ με τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ρόλοι των δύο βιβλιοθηκών είναι πολύ διαφορετικοί, πράγμα που συνάγεται και από τον ίδιο τον Νόμο περί Κυπριακής Βιβλιοθήκης.

Η πρώτη και ιδανικότερη από τις προτάσεις προβλέπει την παραχώρηση κυβερνητικής γης και ανέγερση νέας Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Σχετικές προτάσεις έχουν ήδη κατατεθεί προφορικώς από την Πολεοδομία, αλλά η ΚΕΒΕΠ δεν βλέπει να υπάρχει η απαραίτητη κινητικότητα εκ μέρους της Πολεοδομίας. Εφόσον κρίνεται ανέφικτο λόγω της οικονομικής κατάστασης, προτείνονται εναλλακτικά δύο ακόμη ενδιαφέρουσες λύσεις: η αξιοποίηση του παρόντος κτηρίου του Δημαρχείου Λευκωσίας και του κτηρίου του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.

Το Δημαρχείο αναμένεται να μετακινηθεί στις εγκαταστάσεις που ήδη είναι υπό ανέγερση πλησίον της Δημοτικής Αγοράς. Η ΚΕΒΕΠ εκτιμά ότι το κτήριο που θα εκκενωθεί, είναι ιδανικό για χρήση από την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, εφόσον γειτνιάζει και με το υπάρχον κτήριο της ΚΥΒΙ, το οποίο μπορεί να ανακαινισθεί και να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Μετά την πτώση της στέγης του, το κτήριο του Δημοτικού Θεάτρου παραμένει αναξιοποίητο, στο έλεος του χρόνου και των καιρικών συνθηκών. Η ΚΕΒΕΠ, λοιπόν, εκφράζει την πεποίθηση ότι με δεδομένη τη λειτουργία ήδη αρκετών θεατρικών και άλλων σκηνών στη Λευκωσία και με δεδομένη την επικείμενη ολοκλήρωση της ανέγερσης του νέου κτηρίου του ΘΟΚ, το κτήριο μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί, κατάλληλα διαμορφωμένο, για τη στέγαση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, εφόσον δεν προχωρεί και η ιδέα της αξιοποίησής του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Τα ευχολόγια, οι επισημάνσεις, οι συνεδριάσεις και οι συναντήσεις με τους εκάστοτε υπουργούς δεν θεράπευσαν κανένα πρόβλημα. Λύσεις υπάρχουν. Βούληση υπάρχει;», αναρωτιέται καταλήγοντας η ανακοίνωση της ΚΕΒΕΠ. 

Εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος, 28 Οκτωβρίου 2011
http://www.philenews.com/Digital/ClipForm.aspx?nid=4009729

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ημερίδα για την Ανοιχτή Πρόσβαση

Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σας προσκαλεί σε ημερίδα για την Ανοικτή Πρόσβαση στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας εκδήλωσης 24ώρες Βιβλιοθήκη.

«Ημερίδα για την Ανοιχτή Πρόσβαση»

Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2011

ώρα έναρξης: 14.00

χώρος διεξαγωγής: Κιτίου Κυπριανού 38 3041 Λεμεσός (κτίριο Paradise)




Ακολουθούν το πρόγραμμα της ημερίδας και της εκδήλωσης




Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

To DOAJ στα ελληνικά!


Με την ευκαιρία της διεθνούς Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης 24-28 Οκτωβρίου 2011, στην οποία συμμετέχει ενεργά η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την λειτουργία του ιστοτόπου του DOAJ - Directory of Open Access Journals (http://www.doaj.org/) στα ελληνικά. Η μετάφραση του περιβάλλοντος εργασίας στα ελληνικά υλοποιήθηκε από τους Φιόρη Παπαδάτου, Γιάννη Τσάκωνα, Κατερίνα Συνέλλη και Παναγιώτη Γεωργίου (ΒΚΠ) στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΣΕΑΒ με το DOAJ.

Το DOAJ - Directory of Open Access Journals (http://www.doaj.org/) αποτελεί το βασικό διεθνές ευρετήριο περιοδικών ανοικτής πρόσβασης με περισσότερα αό 7.000 τίτλους επιστημονικών περιοδικών. Το 45% αυτών είναι αναζητήσιμα σε επίπεδο άρθρου που ισοδυναμεί σε περισσότερα από 600 000 αναζητήσιμα άρθρα! Στο ευρετήριο περιλαμβάνονται και 37 ελληνικά περιοδικά  (http://www.doaj.org/doaj?func=journalsByCountry&cId=76&year=2011&uiLanguage=gr ).
Η ΒΚΠ του Πανεπιστημίου Πατρών στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης υλοποιεί μια σειρά από ενημερωτικές και προωθητικές δράσεις για την Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία. Δείτε την ενημερωτική μπροσούρα «Η Ανοικτή Πρόσβαση με απλά λόγια» και επισκεφτείτε για περισσότερες πληροφορίες τις ιστοσελίδες της «Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης» στη διεύθυνση: http://www.lis.upatras.gr/Libworld/oa_week_2011_EL.php

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

H πειρατεία απειλεί τη βιωσιμότητα του ηλεκτρονικού βιβλίου

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Το Βήμα, 14/10/2011

Το μέλλον του βιβλίου εκτίμησαν εκδότες από όλο τον κόσμο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Φρανκφούρτη
Με τιμώμενη χώρα τη «φανταστική Ισλανδία», η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης διένυσε την τρίτη ημέρα λειτουργίας της. Μπορεί ο ρόλος της να έχει αποδυναμωθεί στην εποχή του διαδικτύου και οι εκδότες απλώς να σφραγίζουν εκεί με χειραψία και ένα ποτήρι κρασί συμφωνίες που έχουν κλείσει μήνες πριν μέσω e-mail, όμως η θρυλική Βuchmesse, έπειτα από 500 χρόνια λειτουργίας, εξακολουθεί να αποτελεί το βαρόμετρο των εξελίξεων στον χώρο του βιβλίου.

Συνέχεια του άρθρου...

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ζωντανή βιβλιοθήκη στο Δήμο Λεμεσού

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Καταθλιπτική η εικόνα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας



Δύο δημοσιεύματα αυτού του μήνα ( 8 Οκτ. 2011) της εφημερίδας «Τα Νέα» δείχνουν την τραγική θέση στην οποία, δυστυχώς, έχει περιέλθει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

1.
Εθνική Βιβλιοθήκη: Ενας ιστορικός θησαυρός στο έλεος των... ποντικών

Κίνδυνοι πυρκαγιάς, βρώμικα και υγρά υπόγεια με ποντίκια, βιβλία εξαφανισμένα, υπόνοιες διαφθοράς. Αυτή είναι η θλιβερή εικόνα της Εθνικής μας Βιβλιοθήκης σήμερα, 131 χρόνια μετά τη ρήση του Εμμανουήλ Ροΐδη, ότι η ίδια αυτή Βιβλιοθήκη αποτελεί «εθνικόν αίσχος». Το υπουργείο Παιδείας και η νέα Εφορευτική Επιτροπή θέλουν να κάνουν αλλαγές. Θα τα καταφέρουν;


2.
Κανείς δεν γνωρίζει τι υπάρχει στα ράφια της

Με όλα τα προβλήματα, δεν έχει καν ακόμη συζητηθεί το μέλλον της Βαλλιανείου, όταν θα είναι έτοιμη η Βιβλιοθήκη στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Και κάποιοι αναρωτιούνται πώς θα κατασκευαστεί μια νέα Βιβλιοθήκη χωρίς να έχει πρώτα καθοριστεί το ακριβές περιεχόμενό της. Αυτό υπονοεί δύο πράγματα: το πρώτο είναι ότι δεν υπάρχει απογραφή στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς διαθέτει και τι ακριβώς έχει χαθεί ή κλαπεί.


Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM

Δελτίο Τύπου

Πρεμιέρα της ραδιοφωνικής εκπομπής «Βιβλιοθήκες στα FM» (3ος κύκλος εκπομπών, περίοδος 2011 – 2012) την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί

H εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής ξανά κοντά σας από την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011 πάντα μέσα από τη φιλόξενη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής.

Διανύοντας τον τρίτο χρόνο της η εκπομπή, που τόσο πολύ αγαπήθηκε από όλους εσάς, θα συνεχίσει να παρουσιάζει νέα και ειδήσεις για τις εκδηλώσεις, δραστηριότητες και υπηρεσίες που παρέχουν οι ελληνικές βιβλιοθήκες, να αναδείξει τον πολύπλευρο, πολιτιστικό και μορφωτικό ρόλο των βιβλιοθηκών στην ελληνική κοινωνία, να ψυχαγωγήσει και να ενημερώσει βιβλιοθηκονόμους και χρήστες βιβλιοθηκών, και να προβάλει το πολύπλευρο έργο που επιτελούν οι ελληνικές – κυπριακές βιβλιοθήκες.

Εμπλουτισμένη με νέες ενότητες, θα συνεχίσει να μεταφέρει τον παλμό των ελληνικών και κυπριακών βιβλιοθηκών με γνώμονα ότι οι βιβλιοθήκες μπορούν να αποτελέσουν προπάντων στην περίοδο αυτή διέξοδο από την οικονομική και όχι μόνο κρίση που βιώνουμε μέσα από τις εξωστρεφείς, καινοτόμες ιδέες και πρακτικές που αναπτύσσουν.

Με καλεσμένους, παρουσιάσεις βιβλιοθηκών, ζωντανές συνδέσεις, επιλεγμένη μουσική, ειδικά αφιερώματα, προτάσεις για τον πολιτισμό αλλά και πολλές εκπλήξεις για εσάς που τόσο πολύ αγκαλιάσετε αυτή την εκπομπή από την πρώτη στιγμή θα είμαστε και φέτος συνεπείς στο εβδομαδιαίο κυριακάτικό ραδιοφωνικό ραντεβού κάθε Κυριακή από τις 10 – 12 το πρωί σκοπεύοντας να αναδείξουμε τον πολύπλευρο και ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι βιβλιοθήκες στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την κοινωνία.

Καλή ακρόαση!
Γιώργος Γλωσσιώτης – Φρόσω Παυλίδου – Δημήτρης Πολίτης

Την εκπομπή μπορείτε να την ακούτε:
Από τη ραδιοφωνική συχνότητα 94 FM και από την ιστοσελίδα του Επικοινωνία 94 FM http://www.94fm.gr/ μέσω διαδικτύου σε ζωντανή μετάδοση.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM
http://www.facebook.com/group.php?gid=173190431830

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου