ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ!
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού
Κυπριακή Βιβλιοθήκη
20 Απριλίου 2011
Παζαράκι Βιβλίου στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Μέρα Βιβλίου, η Κυπριακή Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιβλιοπωλών Κύπρου, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά Παζαράκι Βιβλίου.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 30 Απριλίου, ημέρα Σάββατο από τις 10:00 π.μ μέχρι τις 6:00 μ.μ στο προαύλιο του Κεντρικού Κτιρίου της Βιβλιοθήκης (παρά την Πλατεία Ελευθερίας), όπου θα λειτουργήσουν περίπτερα από διάφορους προμηθευτές και βιβλιοπώλες. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το Δανειστικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης θα προσφέρει υπηρεσίες για εξυπηρέτηση του κοινού με στόχο να γνωρίσει ο κόσμος τη Βιβλιοθήκη, τις υπηρεσίες που προσφέρει αλλά και να έρθει κοντά στο βιβλίο. Το κοινό μπορεί να εγγραφεί ως μέλος, να δανειστεί ή να επιστρέψει βιβλία και να πάρει πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης. Τα υπόλοιπα τμήματα της Βιβλιοθήκης θα παραμείνουν κλειστά.
Πέμπτη 28 Απριλίου 2011
Τετάρτη 27 Απριλίου 2011
Stop Copyright Term Extension
The disastrous proposal to extend the term of copyright protection for sound recordings to 70 years is back on the European Council's agenda.
There is a chance to stop this.
You can help by writing to your MEPs now to tell them about your concerns, and ask them to make sure the Directive gets proper scrutiny from the European Parliament.
Τετάρτη 13 Απριλίου 2011
International Conference on European Copyright Law
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ!
International Conference on European Copyright Law: Towards a European Copyright Code?
14-15 April 2011
The Law Department of the University of Cyprus organizes an international conference in European Copyright Law on the topic of the codification of European copyright law. The Conference will gather a great number of academics and scholars specialized in copyright law. The goals of the conference are to analyze the acquis communautaire in the field of copyright law and to discuss the perspective of the codification of European copyright law.
For further information http://cyprusconferences.org/icecl2011/
International Conference on European Copyright Law: Towards a European Copyright Code?
14-15 April 2011
The Law Department of the University of Cyprus organizes an international conference in European Copyright Law on the topic of the codification of European copyright law. The Conference will gather a great number of academics and scholars specialized in copyright law. The goals of the conference are to analyze the acquis communautaire in the field of copyright law and to discuss the perspective of the codification of European copyright law.
For further information http://cyprusconferences.org/icecl2011/
Ετικέτες
ΗΜΕΡΙΔΕΣ/ΣΥΝΕΔΡΙΑ,
COPYRIGHT
Λέσχη Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης Λευκωσίας
Η προσπάθεια αυτή είναι κάτι που έλειπε από την πόλη μας και παίρνοντας το θάρρος, ξεκινάμε από σήμερα με σκοπό την συνεύρεση ενδιαφερόμενων και την δημιουργία συγγραφικής και αναγνωστικής ομάδας.
Αρχικός στόχος της Λέσχης είναι η δημιουργία συγγραφικής ή/και αναγνωστικής ομάδας/ων, όπου θα συγκεντρώνεται μια φορά την εβδομάδα κάνοντας συγγραφικές ασκήσεις ή διαβάζοντας κάποιο βιβλίο ή διήγημα.
Στην συνέχεια και αν όλα μας πάνε καλά, μπορούμε να διοργανώσουμε κάποια σεμινάρια, καλώντας γνωστούς και καταξιωμένους συγγραφείς οι οποίοι με μεγάλη τους ευχαρίστηση, θα μας δώσουν τα φώτα τους!
Όσοι πιστοί λοιπόν ακολουθήστε τον σύνδεσμο: http://nicosiaclub.wordpress.com/
Τετάρτη 6 Απριλίου 2011
Ο παραλογισμός της πνευματικής ιδιοκτησίας χτύπησε και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη
Κυριακή, 03 Απρίλιος 2011 09:03
Ο παραλογισμός της πνευματικής ιδιοκτησίας χτύπησε και το έργο του Νίκου ΚαζαντζάκηΕνός παραλογισμού μύριοι έπονται. Και ο παραλογισμός στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αυτό που ο Αμερικανός διπλωμάτης Χάρλαν Κλίβελαντ ονόμαζε «ένα λάθος επίθετο για ένα λάθος ουσιαστικό», την πνευματική ιδιοκτησία. Η τύχη των έργων του Νίκου Καζαντζάκη αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Ο μεγάλος Ελληνας συγγραφέας πέθανε το 1957. Κληροδότησε τα δικαιώματα του έργου του η σύζυγός του Ελένη Καζαντζάκη, η οποία με τη σειρά της παραχώρησε σε πολύ προχωρημένη ηλικία τα πνευματικά δικαιώματα επί του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στον υιοθετημένο γιο της κ. Πάτροκλο Σταύρου. Ο τελευταίος, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, δεν εισπράττει απλώς τα δικαιώματα του θανόντος προ πεντηκονταετίας μεγάλου συγγραφέα. Εχει και τον αποκλειστικό λόγο, για το αν θα εκδοθεί, πώς θα εκδοθεί και το τι θα εκδοθεί από το πολυσχιδές έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
Αυτό όμως δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Κατά κοινή ομολογία οι εκδόσεις του έργου είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς για τα σύγχρονα δεδομένα. «Βρισκόμαστε μπροστά σε βιβλία - φέρετρα που δεν διαβάζονται, πολλά είναι κακέκτυπα και δεν έχουν ενιαία εκδοτική μορφή, ενώ κάποια δεν υπάρχουν κιόλας», υποστηρίζει ο συγγραφέας, και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργης Γιατρομανωλάκης. («Τα Νέα» 10.1.2011)
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Στασινάκη, πρόεδρο της «Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη»: «Ο κ. Σταύρου δεν ενδιαφέρεται για την προαγωγή, την προβολή και την ψηφιοποίηση του έργου του Καζαντζάκη ούτε για τη συγκέντρωση και έκδοση του θησαυρού των επιστολών και άρθρων του που βρίσκονται σκορπισμένα σε εφημερίδες και περιοδικά» («Βήμα» 11.1.2011). Σύμφωνα με τον ίδιο: «Σε ορισμένες χώρες δεν βρίσκει κανείς να αγοράσει ούτε ένα βιβλίο του Καζαντζάκη, όπως για παράδειγμα στις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία και την Ιταλία. Σε άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελβετία και στη Λατινική Αμερική βρίσκει κανείς μόνο ένα βιβλίο, συνήθως τον “Αλέξη Ζορμπά”!»
Γι’ αυτό τον λόγο 4.008 προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών, της πολιτικής και συλλογικών φορέων, από 92 χώρες, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς την ελληνική πολιτεία για να επιληφθεί του θέματος. Το υπουργείο Πολιτισμού συνέστησε επιτροπή από λογοτέχνες και καθηγητές, η οποία όμως δεν πρόλαβε να κάνει κάτι γιατί ο νομικός κληρονόμος των έργων του Καζαντζάκη προσέφυγε στα δικαστήρια και το έργο του μεγάλου συγγραφέα κλείδωσε μέχρι το 2027, τότε που πιθανώς θα λήξουν τα πνευματικά δικαιώματα. Αναφέρουμε τη λέξη «πιθανώς», διότι η παγκόσμια βιομηχανία διαχείρισης πνευματικών έργων νεκρών συγγραφέων εργάζεται πυρετωδώς για να μεγεθύνει την περίοδο εκμετάλλευσης των πνευματικών έργων στο διηνεκές.
Το πρόβλημα όμως εδώ ξεκινά από έναν παγκοσμίως θεσμοθετημένο παραλογισμό, τον οποίο προωθούν με νύχια και με δόντια οι ισχυρές επιχειρήσεις media και διά των λόμπι τον έκαναν νόμο πρώτα στις ΗΠΑ και μετά σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι δε κάτι για το οποίο έχει γίνει τόσο μεγάλη προπαγανδιστική δουλειά που ο παραλογισμός ακούγεται λογικός. Ο κ. Αντώνης Βγόντζας, δικηγόρος του κ. Πάτροκλου Σταύρου στην υπόθεση των πνευματικών δικαιωμάτων, σημείωσε: «Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι η πνευματική ιδιοκτησία, παρέχει στον δημιουργό τα αναγκαία οικονομικά οφέλη για να ζήσει και να συνεχίζει τη δημιουργία του και αποτελεί κίνητρο για πολιτιστική ανάπτυξη» («Καθημερινή» 25.3.2011). Σωστά, μόνο που ο Νίκος Καζαντζάκης είναι εδώ και 55 χρόνια νεκρός και η κατοχή των δικαιωμάτων του έργου του από τον κ. Πάτροκλο Σταύρου δεν αποτελεί κανένα κίνητρο για τον νεκρό Καζαντζάκη για να συνεχίσει τη δημιουργία του. Και αυτό δεν είναι καν το χειρότερο σ’ αυτή την δήλωση του κ. Βγόντζα. Οπως λέει ο ίδιος: «Δεν συμμερίζομαι τη διαπίστωση για την ύπαρξη προβλημάτων στις εκδόσεις του έργου του Ν. Καζαντζάκη... δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο “εκσυγχρονισμός” των έργων μεγάλων συγγραφέων είτε στη μορφή είτε στη στίξη είτε στην απλούστευση της στίξης είτε της μεταφοράς τους σε πιο σύγχρονη λαλιά είναι η εξαίρεση και συχνά το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από αποτυχία». Φτάσαμε δηλαδή στο σημείο να κρίνουν οι δικηγόροι την αξία ενός λογοτεχνικού έργου, τι αξίζει να εκσυγχρονιστεί και τι όχι. Κι αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Η διάχυση της πνευματικής δημιουργίας περνά πλέον μέσα από τα δικαστήρια σε μια απέλπιδα προσπάθεια του καπιταλισμού να φτιάξει ιδιοκτησία και σχέσεις εκμετάλλευσης εκεί που λογικά δεν μπορεί να υπάρξει ιδιοκτησία.
Ετσι στο πρώτο Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών πέρασε το άρθρο 8 που προβλέπει ότι «Το Κογκρέσο θα έχει την εξουσία... να προωθήσει την πρόοδο της επιστήμης και των πρακτικών τεχνών, εξασφαλίζοντας, για περιορισμένο χρόνο, στους δημιουργούς και εφευρέτες τα αποκλειστικά δικαιώματα στα έργα και τις ανακαλύψεις τους». Ηταν ένα ιδιόρρυθμο νομικό κατασκεύασμα, ένα τεχνητό μονοπώλιο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να πληρώνονται οι δημιουργοί. Οι πρώτοι νόμοι σε Βρετανία και ΗΠΑ κατοχύρωναν την αποκλειστική εκμετάλλευση των έργων από τους δημιουργούς για 28 και 14 χρόνια αντίστοιχα. Κατόπιν τα έργα γινόταν δημόσια περιουσία. Οποιοσδήποτε μπορούσε να τα αναπαράγει.
Σήμερα, υπό το πρόσχημα του κινήτρου στους δημιουργούς, η πνευματική ιδιοκτησία εκτείνεται στα 70 χρόνια μετά τον θάνατο του δημιουργού, λες και κάποιος μπορεί να συγγράψει ή να συνθέσει και μετά τον... θάνατό του. Ετσι πολλά έργα των αρχών του περασμένου αιώνα, που σήμερα θα ήταν δημόσιο κτήμα, δεν μπορούν να αναπαραχθούν ελεύθερα. Στην ουσία, δηλαδή, οι ισχυροί μεσάζοντες της πνευματικής δουλειάς κλέβουν –διά της νομοθετικής θέσπισης μονοπωλιακών δικαιωμάτων– έργα από τον δημόσιο
Οι επεκτάσεις του χρόνου προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας (στις ΗΠΑ και μετά σε ολόκληρο τον κόσμο). Η γκρίζα γραμμή ονομάζεται πλέον «η καμπύλη του Μίκι Μάους». Κάθε φορά που έληγαν τα δικαιώματα του κερδοφόρου αυτού χαρακτήρα της Disney το Κογκρέσο περνούσε νόμο για επέκταση των δικαιωμάτων επί όλων των πνευματικών έργων. Eτσι τα δικαιώματα του Μίκι Μάους, που δημιουργήθηκε το 1928, έληγαν μετά πενήντα χρόνια. Tο 1978 πέρασε νόμος επέκτασης στα 75 έτη. Πριν λήξει κι αυτή η περίοδος και το 2003 ο Μίκι Μάους γίνει δημόσια ιδιοκτησία, πέρασε υπό την πίεση των λόμπι νέος νόμος που επέκτεινε την πνευματική ιδιοκτησία στα 95 χρόνια. Τώρα υποτίθεται ότι τα δικαιώματα λήγουν το 2023. Αλλά τα λόμπι των media πιέζουν να ερμηνευτεί η συνταγματική επιταγή του «περιορισμένου χρόνου» σε κάτι που θα λέει... «η αιωνιότητα πλην μια μέρα».
Διαβάστε
- Lawrence Lessig, «Free Culture: How Big Media Uses Technology and The Law to Lock Down Culture and Control Creativity», εκδ. Penguin (διατίθεται και δωρεάν από το www.lessig.org).Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 2.4.2011
Δευτέρα 4 Απριλίου 2011
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ! ΔΙΑΛΕΞΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ!!
Διάλεξη : Academic Libraries in the Age of Cooperation: A View From the United States
The Cyprus Fulbright Commission, cordially invites you on
Tuesday, April 5, 11:30-1:30 at the J.W. Fulbright Center (next to the Ledra Palace hotel, UN buffer zone)
for the lecture
“Academic Libraries in the Age of Cooperation: A View From the United States” by Anne Richardson Kenney.
Ms. Kenney is the chief academic and administrative officer of the Cornell University Library system. Anne Kenney leads one of the world's largest research libraries, with a total budget of over $50 million, a staff of more than 450 and more than 8 million volumes with 20 constituent libraries located in Ithaca, Geneva (N.Y.), New York City and Doha (Qatar).
Anne Kenney came to Cornell Library in 1987 and served as associate director for the Department of Preservation and Conservation until 2001. During that time, and from 2002 to 2006 as associate university librarian for instruction, research and information services, she helped spearhead a period of change and growth that has made Cornell Library a leader in digitization, digital preservation, network access, strategic partnerships, and scholarly publishing. Kenney is known internationally for her training programs and pioneering work in developing standards for digitizing library materials that have been adopted by organizations around the world, including such important archives as JSTOR, the Scholarly Journal Archive. She is the co-author of three award-winning monographs and more than 50 peer-reviewed articles and reports. She has been the recipient of several awards, including: Yahoo en español's 2002 award in the category "Internet y computadoras"; the Society of American Archivists' Best Book Award (Leland Prize) in 1997 and 2000 for books on digital imaging for libraries and archives; the SAA Preservation Publication Award in 1995 and 2004; and the 2001 LITA/Library Hi Tech Award for Outstanding Communication in Library and Information Technology from the American Library Association. More recently, her work to develop collaborative arrangements with other leading research libraries, including a partnership with Columbia University Libraries, is being regarded as critical to the future organizational structures in the academy.
Kenney serves on the Board of the Association Research Libraries, the Visiting Committee for the Center for Jewish History, and serves on the Social Science Research Council's Committee on Libraries and Archives of Cuba. She is a fellow and past president of the Society of American Archivists, has served as a commissioner of the National Historical Publications and Records Commission (National Archives), and was a member of the Clinton/Gore presidential transition team.
Ετικέτες
ΗΜΕΡΙΔΕΣ/ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Αναγνώστες
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2021
(20)
- ► Δεκεμβρίου (1)
- ► Σεπτεμβρίου (3)
- ► Φεβρουαρίου (2)
-
►
2020
(32)
- ► Δεκεμβρίου (1)
- ► Σεπτεμβρίου (3)
- ► Φεβρουαρίου (1)
- ► Ιανουαρίου (4)
-
►
2019
(55)
- ► Σεπτεμβρίου (2)
- ► Φεβρουαρίου (3)
- ► Ιανουαρίου (2)
-
►
2018
(38)
- ► Δεκεμβρίου (3)
- ► Σεπτεμβρίου (3)
- ► Φεβρουαρίου (4)
- ► Ιανουαρίου (4)
-
►
2017
(47)
- ► Δεκεμβρίου (5)
- ► Σεπτεμβρίου (8)
- ► Φεβρουαρίου (5)
- ► Ιανουαρίου (5)
-
►
2016
(60)
- ► Δεκεμβρίου (4)
- ► Σεπτεμβρίου (6)
- ► Φεβρουαρίου (3)
- ► Ιανουαρίου (5)
-
►
2015
(70)
- ► Δεκεμβρίου (7)
- ► Σεπτεμβρίου (2)
- ► Φεβρουαρίου (9)
- ► Ιανουαρίου (10)
-
►
2014
(118)
- ► Δεκεμβρίου (11)
- ► Σεπτεμβρίου (6)
- ► Φεβρουαρίου (8)
- ► Ιανουαρίου (10)
-
►
2013
(78)
- ► Δεκεμβρίου (4)
- ► Σεπτεμβρίου (7)
- ► Φεβρουαρίου (9)
- ► Ιανουαρίου (11)
-
►
2012
(103)
- ► Δεκεμβρίου (3)
- ► Σεπτεμβρίου (6)
- ► Φεβρουαρίου (11)
- ► Ιανουαρίου (7)
-
▼
2011
(79)
- ► Δεκεμβρίου (7)
- ► Σεπτεμβρίου (4)
- ► Φεβρουαρίου (10)
- ► Ιανουαρίου (10)
-
►
2010
(90)
- ► Δεκεμβρίου (4)
- ► Σεπτεμβρίου (3)
- ► Φεβρουαρίου (10)
- ► Ιανουαρίου (7)
-
►
2009
(117)
- ► Δεκεμβρίου (11)
- ► Σεπτεμβρίου (8)
- ► Φεβρουαρίου (14)
- ► Ιανουαρίου (11)
-
►
2008
(88)
- ► Δεκεμβρίου (9)
- ► Σεπτεμβρίου (5)
- ► Φεβρουαρίου (11)
- ► Ιανουαρίου (4)
-
►
2007
(28)
- ► Δεκεμβρίου (2)
- ► Σεπτεμβρίου (7)