2nd LIBER-EBLIDA Workshop on Digitisation of Library Material in Europe
Following the successful Workshop on the Digitisation of Library Material in Europe held in 2007,
LIBER and EBLIDA will hold a second edition that will take place at the Royal Library of The Netherlands from 19 to 21 October 2009.
Topics in the programme are: public-private partnerships, new economic models, digitisation needs of research and public libraries,
measuring the impact of digitisation projects, aggregation of digital content, interoperability and metadata issues.
Click on http://www.libereurope.eu/node/391 to see the full programme and to register.
Please note that the number of delegates is limited to 180, so first come first served!
Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009
Future Library: Καινοτομία, Δημιουργικότητα, Κοινωνικά Δίκτυα
Visit Future Library
Ημερίδα: Οι Βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα
Καινοτομία, Δημιουργικότητα, Κοινωνικά Δίκτυα
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου , 7μ.μ., Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αιθ. Δημήτρης Μητρόπουλος
Η εκδήλωση απευθύνεται μεταξύ άλλων, σε επαγγελματίες από το χώρο των βιβλιοθηκών, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπαλλήλους των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, εκδότες, συγγραφείς, δημοσιογράφους.
Ζούμε σε μία εποχή όπου η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας πληροφόρησης και επικοινωνιών κάνει εμφανή την παρουσία της ποικιλοτρόπως σε κάθε εκδήλωσης της καθημερινής μας ζωής. Αυτή η τεχνολογική έκρηξη, σε συνδυασμό με την πληθώρα παραγωγής γνώσης δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μία επανάσταση στο χώρο της πληροφόρησης. Παράλληλα, από την άλλη πλευρά, αυτή η νέα εποχή αναδεικνύει καινούργιες μορφές πολιτισμού και μάθησης. Έρευνες έχουν καταγράψει την ολοένα αυξανόμενη χρήση των νέων τεχνολογιών στη διαδικασία μάθησης, κυρίως από παιδιά και νεαρά άτομα. Επίσης, έχει επισημανθεί το γεγονός ότι οι νέοι μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα μέσα από δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με τη διασκέδαση και τη δημιουργική συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα, που πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής και πολιτιστικής τους πραγματικότητας.
Σ’ αυτήν τη νέα εποχή όπου δημιουργείται ένα δυναμικό πλέγμα σχέσεων μεταξύ των φορέων πληροφόρησης, του κοινού και της τεχνολογίας, πολιτιστικοί φορείς όπως οι βιβλιοθήκες, καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τις αξίες, το ρόλο και τη σχέση τους μέσα σε αυτό το περιβάλλον, εφόσον θέλουν να παραμείνουν στις επάλξεις ως κέντρα διαχείρισης της πληροφορίας, δημιουργικής μάθησης, προώθησης της νέας τεχνολογίας και συνοχής του κοινωνικού ιστού. Ακόμη περισσότερο, οι βιβλιοθήκες χρειάζεται να ενισχύσουν το ρόλο τους ως χώροι ανακάλυψης, ερμηνείας και απόκτησης εμπειριών και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της δημιουργικής έκφρασης των πολιτών.
Η εκδήλωση θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην παρουσίαση και τη διάχυση βέλτιστων πρακτικών, νέων υπηρεσιών και μεθόδων στρατηγικής ανάπτυξης από τον χώρο των βιβλιοθηκών σε διεθνές επίπεδο. Δύο διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη και την Αμερική θα αναλάβουν να μας παρουσιάσουν τη διεθνή εμπειρία. Το στρογγυλό τραπέζι, στο οποίο θα συμμετέχουν Έλληνες επαγγελματίες του χώρου και οι ξένοι ομιλητές θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν μεταξύ άλλων, ζητήματα συνεργασίας ιδρυμάτων σε τοπικό επίπεδο αλλά και ο ρόλος των βιβλιοθηκών στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.
Διοργάνωση: Megaron Plus
Συντονιστής: Γιάννης Τροχόπουλος, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
Χορηγός εκδήλωσης: Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης
Ετικέτες
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009
Acta Diurna: ιστολόγιο Βιβλιοθήκης ΤΕΠΑΚ
Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοινώνει τη λειτουργία του ιστολογίου της ActaDiurna: publicare et propagare. Το ιστολόγιο της ΒΤΠ πήρε την ονομασία του από τον λατινικό όρο Acta Diurna: οι καθημερινές πράξεις ή καθημερινές δημόσιες αναγγελίες της Ρώμης (αγγλ.: Daily Acts ή Daily Public Records). Ονομάζονταν επίσης Acta ή Diurna ή μερικές φορές Acta populi, or Acta publica. Ο όρος αναφέρεται στις καθημερινές επίσημες ρωμαϊκές ανακοινώσεις/γνωστοποιήσεις, ένα είδος καθημερινής εφημερίδας, που αφορούσαν συνήθως δικονομίες, πρακτικά συνεδριάσεων, αποφάσεις δικαστηρίων και θέματα κοινού ενδιαφέροντος (κουτσομπολιά, γεννήσεις, γάμοι και κηδείες εξεχουσών προσωπικοτήτων). Ήταν χαραγμένες σε πέτρα ή μέταλλο και παρουσιάζονταν σε πίνακες ανακοινώσεων σε δημόσιους χώρους, όπως ήταν η Ρωμαϊκή Αγορά. Στις Acta Diurna προωτοεμφανίζεται και η έκφραση “publicare et propagare”, που σημαίνει «δημοσιεύστε/κοινοποιήστε και διαδώστε».
Οι δημοσιεύσεις στο Acta Diurna καλύπτουν τις πιο κάτω θεματικές κατηγορίες:
Ετικέτες
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΕΠΑΚ
Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009
Γάιδαρος - κινητή βιβλιοθήκη
O Κολομβιανός Luis Soriano πηγαίνει εκεί που κανένας βιβλιοθηκάριος δεν έχει πλησιάσει. Μεταφέρει τον πολιτισμό στα παιδιά της κολομβιανής επαρχίας στην πλάτη ενός γαϊδουριού! Έχει ήδη δημιουργήσει αξιόλογη βιβλιοθήκη στη γενέτειρά του και ελπίζει πως θα κάνει το ίδιο και στην υπόλοιπη –ξεχασμένη- Κολομβία.
Με τα γαϊδουράκια του φορτωμένα με βιβλία, ο Soriano «οργώνει» τις απομονωμένες πεδιάδες της χώρας του, προσφέροντας τη δυνατότητα στους αγρότες και τα παιδιά τους να «μυηθούν» στην ανάγνωση βιβλίων. Ο ίδιος εφηύρε τους «Βιβλιο-γάιδαρους», κινητές βιβλιοθήκες στις πλάτες των υπομονετικών αυτών ζώων τα οποία καταφέρνουν να πλησιάσουν τις πιο φτωχές και δυσπρόσιτες περιοχές της Κολομβίας. Μάλιστα, χάρη στα βιβλιο-γαιδουράκια του καταφέρνει να πλησιάσει σε περιοχές κατειλημμένες από αντάρτες, οι οποίοι του χαρίζουν κάποιου είδους ασυλία.
Την αποστολή του ξεκίνησε το 1998, όταν ξαφνικά έμεινε χωρίς δουλειά. Αν και προέρχεται από φτωχή οικογένεια, είχε καταφέρει από μικρός να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του με πλούσιο υλικό. Αποφάσισε, λοιπόν, να μοιραστεί τη συλλογή του με αυτούς που ουδέποτε θα είχαν την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε βιβλία. Αγόρασε τον πρώτο του γάιδαρο και ξεκίνησε τα ταξίδια.
Σήμερα, η προσπάθειά του έχει αναγνωριστεί με αποτέλεσμα να δέχεται σημαντική οικονομική βοήθεια από ΜΚΟ και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να συνεχίσει το έργο του. Διαθέτει, πλέον, 22 «βιβλιο-γαϊδούρια», ενώ πολλοί είναι και οι εθελοντές που τον ακολουθούν.
Πηγή έμπνευσης για το Γάλλο «ομόλογό του» Marc Roger, ο Luis σημειώνει ότι η θυσία του να βρίσκεται μακρυά από τα παιδιά του αξίζει τον κόπο!
Πηγή: http://www.tvxs.gr/v20297
Ετικέτες
ΓΕΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΚΑ
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009
Εγκαίνια Βιβλιοθήκης Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Βιβλιοθήκης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σας προσκαλεί στην τελετή εγκαινίων του νέου της κτηρίου, "Βασίλης Μιχαηλίδης" που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 8μμ από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου.
Τα εγκαίνια θα γίνουν στα πλαίσια της σειράς ανοικτών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων "24 ώρες βιβλιοθήκη" από την Παρασκευή 18 έως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων πατήστε εδώ.
24 ώρες Βιβλιοθήκη και παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Φίλιππου Τσιμπόγλου
Μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «24 ώρες Βιβλιοθήκη» που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ, την Κυριακή 20/09/2009 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Φίλιππου Τσιμπόγλου «Συνεργασίες Βιβλιοθηκών: μια συστημική προσέγγιση».
Η παρουσίαση θα γίνει από τον ίδιο τον συγγραφέα ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και η ΚΕΒΕΠ.
Η παρουσίαση θα γίνει από τον ίδιο τον συγγραφέα ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και η ΚΕΒΕΠ.
Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009
Google Book: συμφωνία για πρόσβαση με σκοτεινά σημεία.
H EBLIDA (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations), στην οποία η ΚΕΒΕΠ είναι πλήρες μέλος, ανακοίνωσε τη θέση της όσον αφορά την επικείμενη συμφωνία της Google Book και των ΗΠΑ, όπως αυτή ανακοινώθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η συμφωνία καλύπτει θέματα πνευματικών δικαιωμάτων μεταξύ της Google και των εκδοτών ή άλλων κατόχων δικαιωμάτων.
Η EBLIDA, όπως και η LIBER (Ένωση Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Βιβλιοθηκών) και η IFLA, υποστηρίζουν ότι η συμφωνία έχει διάφορα τρωτά, που συνοψίζονται κυρίως στα σημεία της πλήρους πρόσβασης μόνο από τις ΗΠΑ, του ελέγχου από έναν μόνο οργανισμό, στην έλλειψη πρόνοιας για μαχρόχρονη διατήρηση του υλικού,σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής, λογοκρισίας, ιδιωτικότητας (Privacy), και άλλα.
Σχετικά, η Επίτροπος της ΕΕ Βίβιαν Ρέντιγκ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ανάγκη τροποποίησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα, ώστε η Ευρώπη να μπορεί απρόσκοπτα να αξιοποιεί τα ψηφιακά αρχεία.
Δέστε την ανακοίνωση της EBLIDA εδώ.
Ετικέτες
ΓΕΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΚΑ,
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ,
COPYRIGHT
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009
Επιτέλους έχουμε και επίσημα καταστατικό!
Μετά από ένα απίστευτο «χαρτοπόλεμο» με την κυπριακή γραφειοκρατία και μετά από την πάροδο 2 σχεδόν χρόνων, το ΔΣ της ΚΕΒΕΠ, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι επιτέλους έχει εγκριθεί και επίσημα το νέο καταστατικό της Ένωσης μας!
Το νέο μας καταστατικό: http://kebep.blogspot.com/2007/09/blog-post_07.html
Ετικέτες
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΒΕΠ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Αναγνώστες
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2021
(20)
- ► Δεκεμβρίου (1)
- ► Σεπτεμβρίου (3)
- ► Φεβρουαρίου (2)
-
►
2020
(32)
- ► Δεκεμβρίου (1)
- ► Σεπτεμβρίου (3)
- ► Φεβρουαρίου (1)
- ► Ιανουαρίου (4)
-
►
2019
(55)
- ► Σεπτεμβρίου (2)
- ► Φεβρουαρίου (3)
- ► Ιανουαρίου (2)
-
►
2018
(38)
- ► Δεκεμβρίου (3)
- ► Σεπτεμβρίου (3)
- ► Φεβρουαρίου (4)
- ► Ιανουαρίου (4)
-
►
2017
(47)
- ► Δεκεμβρίου (5)
- ► Σεπτεμβρίου (8)
- ► Φεβρουαρίου (5)
- ► Ιανουαρίου (5)
-
►
2016
(60)
- ► Δεκεμβρίου (4)
- ► Σεπτεμβρίου (6)
- ► Φεβρουαρίου (3)
- ► Ιανουαρίου (5)
-
►
2015
(70)
- ► Δεκεμβρίου (7)
- ► Σεπτεμβρίου (2)
- ► Φεβρουαρίου (9)
- ► Ιανουαρίου (10)
-
►
2014
(118)
- ► Δεκεμβρίου (11)
- ► Σεπτεμβρίου (6)
- ► Φεβρουαρίου (8)
- ► Ιανουαρίου (10)
-
►
2013
(78)
- ► Δεκεμβρίου (4)
- ► Σεπτεμβρίου (7)
- ► Φεβρουαρίου (9)
- ► Ιανουαρίου (11)
-
►
2012
(103)
- ► Δεκεμβρίου (3)
- ► Σεπτεμβρίου (6)
- ► Φεβρουαρίου (11)
- ► Ιανουαρίου (7)
-
►
2011
(79)
- ► Δεκεμβρίου (7)
- ► Σεπτεμβρίου (4)
- ► Φεβρουαρίου (10)
- ► Ιανουαρίου (10)
-
►
2010
(90)
- ► Δεκεμβρίου (4)
- ► Σεπτεμβρίου (3)
- ► Φεβρουαρίου (10)
- ► Ιανουαρίου (7)
-
▼
2009
(117)
- ► Δεκεμβρίου (11)
-
▼
Σεπτεμβρίου
(8)
- Workshop on Digitization - Amsterdam
- Future Library: Καινοτομία, Δημιουργικότητα, Κοι...
- Acta Diurna: ιστολόγιο Βιβλιοθήκης ΤΕΠΑΚ
- Γάιδαρος - κινητή βιβλιοθήκη
- Εγκαίνια Βιβλιοθήκης Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύ...
- 24 ώρες Βιβλιοθήκη και παρουσίαση του βιβλίου του ...
- Google Book: συμφωνία για πρόσβαση με σκοτεινά σημ...
- Επιτέλους έχουμε και επίσημα καταστατικό!
- ► Φεβρουαρίου (14)
- ► Ιανουαρίου (11)
-
►
2008
(88)
- ► Δεκεμβρίου (9)
- ► Σεπτεμβρίου (5)
- ► Φεβρουαρίου (11)
- ► Ιανουαρίου (4)
-
►
2007
(28)
- ► Δεκεμβρίου (2)
- ► Σεπτεμβρίου (7)