Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Προκήρυξη Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2017


Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προκηρύσσουν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2017. Οι κατηγορίες στις οποίες θα απονεμηθούν τα Κρατικά Βραβεία είναι οι ακόλουθες:
  1. Ποίηση
  2. Μυθιστόρημα
  3. Διήγημα/Νουβέλα
  4. Μελέτη (μονογραφία)/Δοκίμιο για τη λογοτεχνία
  5. Βραβείο Νέου Λογοτέχνη (μέχρι 35 ετών για Ποίηση, Μυθιστόρημα, Διήγημα/Νουβέλα)
  6. Λογοτεχνία για μικρά παιδιά (Ποίηση/Πεζογραφία)
  7. Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους (Ποίηση/Πεζογραφία)
  8. Εικονογράφηση Λογοτεχνικού Βιβλίου για παιδιά και εφήβους (Ποίηση/Πεζογραφία)
Υποψήφια για βράβευση είναι τα έργα που εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες, τα οποία θα εκδοθούν από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017, θα κατατεθούν στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2018 (είτε θα έχουν εκδοθεί στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό) και θα φέρουν ως χρονολογία έκδοσής τους το έτος 2017. Επισημαίνεται ότι, οι συγγραφείς/ εικονογράφοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις 2017, θα πρέπει να συμπληρώσουν και να καταθέσουν στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη, μαζί με τα βιβλία τους, τη σχετική Δήλωση Συγκατάθεσης (Έντυπο ΚΒΛ1).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι παραπέμπονται στον Κανονισμό που διέπει τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις 2017 εδώ.  

«Βραδιά Λανιτείου»: Μαθητική Εξέγερση 14ης Δεκεμβρίου 1955


Το Λανίτειο Λύκειο τιμά την αγωνιζόμενη μαθητιώσα νεολαία με τη δεύτερη για φέτος «Βραδιά Λανιτείου», που οργανώνει η Επιτροπή Βιβλιοθήκης. Η Βραδιά είναι αφιερωμένη στη μαθητική εξέγερση της 14ης Δεκεμβρίου 1955, η οποία θα παρουσιαστεί μέσα από διάλεξη του Επιστημονικού Διευθυντή του Παττίχειου Ιστορικού Αρχείου κ. Μίμη Σοφοκλέους.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016, στις 7:00 μ.μ., στον χώρο της Βιβλιοθήκης του Λανιτείου Λυκείου.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Απονομή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για Εκδόσεις του Έτους 2015



Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σας προσκαλούν στην τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για Εκδόσεις του έτους 2015, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 7:00μ.μ. στο Κινηματοθέατρο Παλλάς.

Τα βραβεία θα επιδώσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Κοινωνία του Βιβλίου: Μια απόπειρα χαρτογράφησης


Δελτίο Τύπου
Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών «Τεχνοδρόμιο», σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, διοργανώνει την 1η Συνάντηση - «Κοινωνία του Βιβλίου», με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία για διάλογο και αναστοχασμό πάνω σε θέματα που αφορούν την πορεία του βιβλίου από τη στιγμή που γράφεται και μέχρι να φτάσει στα χέρια του αναγνώστη (συνθήκες και περιβάλλον δημιουργίας, έκδοση, κριτική, περιοδικά, διαδίκτυο, παρουσιάσεις, αγορά/βιβλιοπωλείο, performance, διαγωνισμοί, καλλιέργεια αναγνωστικού κοινού, λογοτεχνική παιδεία, φιλαναγνωσία αλλά και όποιες άλλες παράμετροι καθορίζουν τον τρόπο που το βιβλίο γράφεται και κοινωνείται).

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας θεσμός που θα διερευνά τη λειτουργία του βιβλίου ως πνευματικού και πολιτιστικού αγαθού, λαμβάνοντας υπόψιν παραμέτρους που αφορούν την πολιτική οικονομία του βιβλίου και επιδιώκοντας να επηρεάσουν κάποιες από αυτές προς όφελος συγγραφέων και αναγνωστών.

Η φετινή διοργάνωση έχει τίτλο «Κοινωνία του Βιβλίου: Μια απόπειρα χαρτογράφησης», με προσκεκλημένους από την Ελλάδα και την Κύπρο, με πολλαπλή δράση στο χώρο του βιβλίου.
Θα δώσουν το έναυσμα για συζήτηση οι:
Βασίλης Αμανατίδης (Ποιητής, Πεζογράφος, Μεταφραστής, Performer) Γιώργος Κορδομενίδης (Εκδότης λογοτεχνικού περιοδικού Εντευκτήριο)
Περικλής Δουβίτσας (Εκδότης, εκδ. Νεφέλη)
Παντελής Βουτουρής (Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κύπρου)
Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ανοικτή για παρακολούθηση προς το κοινό, από τους εισηγητές και τους λογοτέχνες: Κώστα Μακρίδη, Παναγιώτη Νικολαΐδη, Λουΐζα Παπαλοΐζου, Αιμίλιο Σολωμού και Γιώργο Χριστοδουλίδη.
Διοργανωτές: Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο και Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Στηρίζει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού και η Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων-Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ)

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλαναγνωσία και Γραφή» το οποίο υλοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις 15:30
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Κτίριο «Τάσσος Παπαδόπουλος» στο ισόγειο «Αμφιθέατρο 2»
(Θέμιδος και Ιφιγενείας γωνία, Λεμεσός)
Είσοδος ελεύθερη
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Για πληροφορίες: www.technodromio.org και στο τηλ: 99 932 788
Δηλώσεις συμμετοχής στο: info@technodromio.org και στην ηλεκτρονική φόρμα: https://goo.gl/forms/B5GSJVaFRowOrsYI2
Θεσμικοί χορηγοί: Acute Advisory Services και mpec (Engineering Consultants)

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου