Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Συμπόσιο Πολιτιστικής Μνήμης Δημήτρη Ποταμίτη


Φίλες και φίλοι,
την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016, 8:00 μ.μ., στον Πολυχώρο των Εκδόσεων Εν Τύποις, Χιλής 26, Παλλουριώτισσα (πίσω από το Γυμνάσιο Παλλουριώτισσας), οι Εκδόσεις ΕΝ ΤΥΠΟΙΣ διοργανώνουν Συμπόσιο Πολιτιστικής Μνήμης Δημήτρη Ποταμίτη, μια από τις σημαντικότερες μορφές του Ελληνικού και Κυπριακού θεάτρου, που έφυγε από τη ζωή το 2003, στα 58 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του ανείπωτη λύπη για όσους τον γνώρισαν και αξιολόγησαν το σημαντικό έργο που μας κληροδότησε.

Στο Συμπόσιο θα μιλήσουν δύο κυρίες που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, η κα Κλαίρη Αγγελίδου, Πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και η κα Λένια Σέργη, εκπαιδευτικός, ενώ θα προβληθεί ντοκυμαντέρ με θέμα τη ζωή και το έργο του.

Συμμετοχή 15 ευρώ για το δείπνο και το ποτό. Το φαγητό θα συμπεριλαμβάνει και εκλεκτές αρχαίες Ελληνικές συνταγές. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: 22767291

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ έγραφε, σκηνοθετούσε, έπαιζε θέατρο, μετάφραζε, διασκεύαζε, δίδασκε. Όλα αυτά με μεγάλη επιτυχία, αφού ήταν απαιτητικός πρώτα από όλα από τον ίδιο τον εαυτό του.

Με μητέρα την Αμαρυλλίδα από την Πάφο, σπουδαία εκπαιδευτικό, γεννιέται στη Λεμεσό. Βρέθηκε στην Αμμόχωστο κατά τα μαθητικά του χρόνια, όπου έκανε τα πρώτα του βήματα στο θέατρο. Στην Αθήνα κέρδισε το θεατρόφιλο κοινό και δημιούργησε το Θέατρο Έρευνας, το οποίο μετονόμασε σε Θέατρο Ποταμίτη.

Με το θάνατό του, ο κόσμος του θεάτρου στο πανελλήνιο, στερήθηκε έναν ιδεοποιό, ένα πολύπλευρο ταλέντο, πρωτοπόρο, πνευματικό, δραστήριο και ηθικό άνθρωπο, ο οποίος αν ζούσε θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα περισσότερα στον πολιτισμό.

Εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του Χρυσόστομου Περικλέους


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Οδηγός Καταλογογράφησης Έντυπων Χαρτών

Williams, Paula and Βαρδακώστα, Ιφιγένεια  (μετρφ.) Οδηγός Καταλογογράφησης Έντυπων Χαρτών, 2016 (Unpublished) [Library instructional material]

Ο «Οδηγός καταλογογράφησης έντυπων χαρτών: οδηγίες για τους «περιστασιακούς» καταλογογράφους» αποτελεί μετάφραση του «Guide to Cataloguing Printed Maps – Guidance notes for the occasional map cataloguer» που συντάχθηκε από την Paula Williams, Επιμελήτρια Χαρτών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Σκωτίας, και η οποία με πολύ χαρά ενέκρινε την μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα.
Με δεδομένα:
την ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής πληροφορίας,
 την έλλειψη αντίστοιχων οδηγιών στην ελληνική γλώσσα,
 τις τεχνολογικές αλλαγές που καλείται να υλοποιήσει το σύνολο –σχεδόν- των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών της χώρας, τόσο σε επίπεδο συστήματος, όσο και προτύπου,
η προσπάθεια μετάφρασης του «Οδηγού» στοχεύει στην καθοδήγηση των βιβλιοθηκονόμων σε μια κοινή πολιτική διαχείρισης των απαραίτητων εκείνων στοιχείων για την καταγραφή της πληροφορίας που σχετίζεται με τον/τους έντυπο/ους χάρτη/ες που καταχωρούμε στη συλλογή μας.
Οι Οδηγίες αυτές είναι σύντομες και γενικές. Σε αυτές προστεθήκαν κάποια επεξηγηματικά σημεία (με αστερίσκο) τα οποία αν και δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό κείμενο, εν τούτοις κρίθηκαν απαραίτητα για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας ως προς τη διαχείριση της πληροφορίας στα συγκεκριμένα πεδία του MARC21. Παρόλο που ο Οδηγός αναφέρεται στα πεδία του MARC21, η «φιλοσοφία» που διέπει την άντληση των στοιχείων που θα χρησιμοποιήσει ο βιβλιοθηκονόμος για την τεκμηρίωση του χάρτη και παρουσιάζεται εδώ, είναι κοινή για όλα τα πρότυπα.

Σχεδιάζεται επόμενη έκδοση του Οδηγού, εμπλουτισμένη με έννοιες, γεωγραφικούς όρους και παραδείγματα.

Ολόκληρο τον οδηγό μπορείτε να τον δείτε εδώ: http://eprints.rclis.org/30000/1/MapCataloguing_Vardakosta_HUA.pdf

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Παρουσίαση βιβλίου: "Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα" του Ανδρέα Καπανδρέου


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ:

"Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα: το άγνωστο ημερολόγιο του Ιωάννη Καρατζά":.
Κυκλοφορεί και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στις Όψεις του Φανταστικού 2016: Λευκωσία 23/9, Λάρνακα 24/9 και Λεμεσό 25/9


Καπανδρέου, Ανδρέας. Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα: το άγνωστο ημερολόγιο του Ιωάννη Καρατζά. Αθήνα: Συμπαντικές Διαδρομές, 2016.

Περισσότερα για το βιβλίο:
http://andreaskandreou.blogspot.com.cy/2016/09/blog-post_15.html




Περισσότερα για τις εκδηλώσεις 'Οψεις του Φανταστικού:
http://andreaskandreou.blogspot.com.cy/2016/09/2016-23-24-25-2016.html



Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

H Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018



Η Ιρίνα Μπόκοβα , η γενική διευθύντρια της UNESCO,  ανακοίνωσε σήμερα πως η Αθήνα ορίζεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018, μετά από σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του προγράμματος. Πηγή: www.lifo.gr

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΙΜΗΤΙΚΗ εκδήλωση προς τιμήν του κ. Μίκη A. Μιχαηλίδη

Η Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ) και η Κυπριακή Βιβλιοθήκη διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν του κ. Μίκη A. Μιχαηλίδη του βιβλιοπωλείου ΜΑΜ,  ως αναγνώριση της μακροχρόνιας προσφοράς του για την προβολή, προώθηση και διάθεση των κυπριακών και κυπρολογικών εκδόσεων στην Κύπρο, τον ευρύτερο ελληνικό χώρο και στο εξωτερικό.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 7:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Ιφιγενείας 27, Λευκωσία).

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Πρόγραμμα

• Χαιρετισμός από τον κ. Παναγιώτη Θεμιστοκλέους, Πρόεδρο ΔΣ ΚΕΒΕΠ
• Χαιρετισμός από τον κ. Δημήτρη Νικολάου, Αναπληρωτή Διευθυντή Κυπριακής Βιβλιοθήκης
Ομιλία από τον Δρ. Αλέξανδρο Μιχαηλίδη
• Ομιλία από Δρ. Ανδρέα Κλ. Σοφοκλέους με θέμα "Η μεγάλη προσφορά του Μίκη Μιχαηλίδη"
• Απονομή τιμητικής πλακέτας
• Αντιφώνηση από κ. Μίκη Μιχαηλίδη
• Δεξίωση

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό.


Επισυνάπτεται η πρόσκληση.














Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου