Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Cataloguer - University of Oxford -RPC Library Service – The Angus

Full-time (1.5 years fixed contract)
£22,000 per annum
Regent’s Park College (RPC), a Permanent Private Hall of the University of Oxford, has a full-time, grant- funded position for a Cataloguer. RPC has secured funding from the Heritage Lottery Fund (HLF) and the Baptist Union’s Newington Court Fund to deliver an exciting project which will enable The Angus Library and Archive (The Angus) to realise its full potential as a treasure trove of primary sources.
We are therefore looking to recruit an experienced, highly knowledgeable and motivated person with formal experience in cataloguing procedures and practices to fill this important and interesting post. This position will focus on cataloguing the backlog of works in The Angus in collaboration with the Antiquarian Cataloguer, using Aleph, DCRM(B) and RDA cataloguing rules. The role requires knowledge of cataloguing standards and experience in the use of external bibliographic databases (RLIN, OCLC, CURL, LOCIS). Experience and knowledge of cataloguing procedures is essential as well as a keen eye for detail and excellent IT literacy. Knowledge of Latin or Greek or at least one modern European language would be desirable but not essential.
For more information regarding this position or to request an information pack please contact the Project Administrator, anja.clark@regents.ox.ac.uk or (01865)288142.
Closing date is 5pm Monday 15th July 2013.
Interviews will be held on Tuesday 23rd July 2013.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Zenodo – Το αποθετήριο επιστημονικών δεδομένων της ευρωπαϊκής έρευνας

Τα Ευρωπαϊκά ερευνητικά δεδομένα είναι πλέον διαθέσιμα από ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης μέσω της καινούργιας υπηρεσίας Zenodo. Η Zenodo είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του ευρωπαϊκού έργου OpenAIRE και του CERN και υλοποιείται με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Zenodo, άλλωστε, ενσωματώνει το προϋπάρχον Orphan Repository του OpenAIRE προσφέροντας πρόσβαση στον χρήστη- εκτός από τα ερευνητικά δεδομένα- και σε δημοσιεύσεις Ανοικτής Πρόσβασης όπως βιβλία, άρθρα, ανακοινώσεις σε συνέδρια, πατέντες, διδακτορικές διατριβές, μελέτες, παρουσιάσεις, εικόνες (σχεδιαγράμματα, πίνακες, φωτογραφίες, σχέδια, γραφικές απεικονίσεις, κλπ), αρχεία βίντεο και ήχου.
Το όνομα της υπηρεσίας προέρχεται από τον Ζηνόδοτο, τον πρώτο βιβλιοθηκονόμο της Αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και πατέρα των πρώτων καταγεγραμμένων μεταδεδομένων, μιας πολύ σημαντικής προσωπικότητας στην ιστορία των βιβλιοθηκών.

Χαρακτηριστικά της Zenodo

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε κάθε ερευνητή, επιστημονική κοινότητα ή ερευνητικό ινστιτούτο το οποίο διαθέτει δεδομένα και ερευνητικό περιεχόμενο. Η διαθέσιμη δυνατότητα μεταφόρτωσης είναι 1 GB, γεγονός που καθιστά την υπηρεσία ιδιαίτερα χρήσιμη σε φορείς που δεν έχουν οι ίδιοι αποθετήριο δεδομένων.
Η Zenodo, όπως και ο συσσωρευτής δημοσιεύσεων Ανοικτής Πρόσβασης του OpenAIRE, προσφέρει μία πλούσια επιφάνεια διεπαφής που επιτρέπει το συσχετισμό των αντικειμένων με την πληροφορία της χρηματοδότησης από το FP7, το πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της Ε.Ε.. Κάθε τεκμήριο που μεταφορτώνεται στην υπηρεσία ελέγχεται ώστε να εξασφαλίζεται η συνάφεια του περιεχομένου με την έρευνα.

Περιεχόμενο και δεδομένα για κάθε τομέα ερευνητικού ενδιαφέροντος

Τα δεδομένα και οι συλλογές καθίστανται προσβάσιμα μέσω του πρωτοκόλλου διαμοιρασμού OAI-PMH σε τρίτες υπηρεσίες, όπως την PubMedCentral. Χρησιμοποιώντας τη Zenodo ακόμη και ερευνητικά ινστιτούτα τα οποία δεν έχουν δικά τους αποθετήρια εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή διάθεση του περιεχομένου τους. Αν και δέχεται περιεχόμενο και δεδομένα που συνοδεύονται από διαφορετικές άδειες χρήσης, η Zenodo ενθαρρύνει τη χρήση των ανοικτών αδειών και θα ηγηθεί πρωτοβουλιών για να αναδείξει τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση τους, π.χ. στην προβολή και στην αναγνώριση των ερευνητών.
Ο Chris Erdmann, επικεφαλής της βιβλιοθήκης του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, υποστηρίζει για την υπηρεσία ότι: « είναι κάτι εξαιρετικά ωφέλιμο για την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα. Τόσο οι φορείς όσο και οι ακαδημαϊκές κοινότητες αναζητούν ευέλικτες λύσεις απόθεσης που επιτρέπουν την εύκολη επιμέλεια, ανταλλαγή και παράθεση ακαδημαϊκών αρχείων. Η ύπαρξη ενός έγκυρου και εύχρηστου μηχανισμού δημοσίευσης και διαμοιρασμού των αποτελεσμάτων της έρευνας, είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την ερευνητική κοινότητα».

Σχετικά με το OpenAireplus

Το έργο OpenAIREplus υλοποιεί το πιλοτικό πρόγραμμα Ανοικτής Πρόσβασης για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο οι ερευνητές που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πλέον την υποχρέωση να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε κάποια υποδομή ανοικτής πρόσβασης, ώστε να είναι προσβάσιμα από όλους, μέσω του Διαδικτύου. Αποτελεί συνέχεια του έργου OpenAIRE (2009-2011).  Συντονιστής του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διαβάστε περισσότερα:
Πολιτικές κατάθεσης, συντήρησης, πρόσβασης και επανάχρησης περιεχομένου στην υπηρεσία Zenodo: http://www.zenodo.org/policies

Συχνές ερωτήσεις αναφορικά με την υπηρεσία Zenodo: http://www.zenodo.org/faq
OpenAIRE: http://www.openaire.eu/en/support/faq

Πηγή: www.openaccess.gr

* Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετέχει στο πρόγραμμα OpenAIREplus ως Εθνικό γραφείο υποστήριξης για την Ανοικτή Πρόσβαση.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Θέση εργασίας στη Βιβλ. Πανεπ. Λευκωσίας



Πανεπιστήμιο Λευκωσίας - Βιβλιοθήκη
Κενή Θέση :  Cataloguer/Metadata Librarian
A.    Ο υποψήφιος θα πρέπει να διαχειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν την καταλογογράφηση και τα μεταδεδομένα της βιβλιοθήκης, περιλαμβανομένων των ακολούθων:
-     Καταλογογράφηση ηλεκτρονικού και συμβατικού υλικού (βιβλία, περιοδικά, πολυμέσα).
-     Γνώση και χρήση αρχείου καθιερωμένων όρων (
authorities file).
-     Χρήση όλων των σύγχρονων πλαισίων καταλογογράφησης, όπως γνώση των
Library of Congress subject headings, AACR2, MARC21, Dewey classification.
-     Γνώση σχετική με τα νέα περιβάλλοντα καταλογογράφησης  
Resource description and access (RDA), Functional Requirements for Bibliographic Records (FRBR), και ευχέρεια στρατηγικού σχεδιασμού για μελλοντική μετάβαση του καταλόγου του ΠΛ σε αυτά.
-      Δυνατότητα στρατηγικού σχεδιασμού για χρήση των ηλεκτρονικών πηγών της ΒΠΛ.
-      Δυνατότητα  χρήσης και αξιοποίησης των εργαλείων διαχείρισης  του ηλεκτρονικού υλικού της ΒΠΛ.
-     Εκτέλεση οποιωνδήποτε άλλων συναφών καθηκόντων.

Β.          Απαιτούμενα Προσόντα:
-          -Κάτοχος πτυχίου Βιβλιοθηκονομίας ή/και Μεταπτυχιακού, με τουλάχιστο 3 χρόνια πείρα στα πιο πάνω.
-           -Άριστη  γνώση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών.
-           -Γνώση του προγράμματος Aleph/Metalib/SFX (ExLibris) θα αποτελεί πλεονέκτημα.
-          --Απαραίτητο να έχει πολύ καλή  γραπτή και προφορική γνώση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας.
-         -- Ακεραιότητα χαρακτήρα, εχεμύθεια, οργανωτική και διοικητική ικανότητα, πρωτοβουλία, υπευθυνότητα, ευθυκρισία και ικανότητα συνεργασίας.

-           Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 8.30πμ.-5.30
-          Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι τις 12 Ιουλίου 2013.
-           Μισθός αναλόγως προσόντων.
-          Πιστοποιητικά σπουδών να επισυνάπτονται στο βιογραφικό σημείωμα. Οι αιτήσεις καταχωρίζονται στο http://vacancies.unic.ac.cy/ 
-     Για τυχόν ερωτήσεις παρακαλώ επικοινωνείτε με τη κ. Ντίνα Χασάπη στο τηλ. 22841538   ή hassabi.d@unic.ac.cy

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Προσκλήσεις για εκδηλώσεις

Προσκαλείστε αυτή την Τετάρτη 19.6.2013, για δύο events: 
την παρουσίαση της Μαρίνας Γεραλή με θέμα το βιβλίο ως εικαστικό δημιούργημα με εκκίνηση έργο του Άγγελου Μακρίδη και τη χορογραφική ανταπόκριση της Natalie Heller σε έργο του Άντρου Καζαμία.

Επίσης την Παρασκευή 21.6.2013 προσκαλείστε σε παρουσίαση των τελευταίων έξι έργων του displays με τα οποία συμπληρώνεται η έκθεση και αποκτά την τελική της μορφή. Την ίδια μέρα η Ρίτα Σεβέρη παρουσιάζει το έργο του Emin Çizenel.  Η έκθεση displays θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό μέχρι τις 20 Ιουλίου 2013.

Πηγή: http://us6.campaign-archive1.com/?u=53825f30b0b2d2d53bba1f434&id=f802d989e4&e=80854212b1

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Κατάργηση της ΕΡΤ - επιπτώσεις και στο σπάνιο αρχειακό υλικό της

"Σβήνοντας ένα κομμάτι απο το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις κι ένα αντίστοιχο κομμάτι απο το μέλλον" Γ. Σεφέρης
Σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, αναπόσπαστα κομμάτια της πολιτιστικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής παράδοσης της Ελλάδας βρίσκονται ξανά στην αφάνεια, λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο χώρο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην χώρα.


Περίπου 750 ώρες περιεχομένου από βίντεο και φιλμ, υλικό από 1136 εκπομπές και πάνω από 5000 φωτογραφίες, από σειρές, ντοκιμαντέρ, μουσικές και παιδικές εκπομπές, εκπομπές για το θέατρο, τις τέχνες, τον αθλητισμό και την ενημέρωση, δεν είναι πλέον διαθέσιμα από την ιστοσελίδα του υποδειγματικού ψηφιοποιημένου οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ.
Ο δικτυακός κόμβος σήμερα δεν λειτουργεί και τίποτα από τα πιο πάνω δεν είναι προσβάσιμα.
Η αξία του έργου είναι αδιαμφισβήτητα ανεκτίμητη. Η κατάργηση του αποτελεί πλήγμα για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.
Πότε επιτέλους θα συνειδητοποιήσουν μερικοί ότι τα αρχεία μιας χώρας σε όποια μορφή κι αν είναι, είναι η ιστορία, ο πολιτισμός και η ταυτότητα της και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ?

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, αρμόδια επίτροπος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία, ως κεντρική ομιλήτρια στο συνέδριο της EBLIDA στις 14 - 15 Mαϊου 2013, στο Μιλάνο της Ιταλίας




Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Το Ελεύθερο και Ανοικτό Λογισμικό και οι εφαρμογές του στο Δημόσιο Τομέα

Το ελεύθερο λογισμικό/ λογισμικό ανοικτού κώδικα παρουσιάζει αυξανόμενη δημοτικότητα στο Ευρωπαϊκό δημόσιο τομέα λόγω των οικονομικών ωφελημάτων, της ελευθερίας αλλά και άλλων προτερημάτων που παρέχει. Η Τοπική Κοινότητα Χρηστών Ubuntu-Linux Κύπρου προσκαλεί όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, δήμους και κοινότητες, οργανισμούς δημοσίου δικαίου και ημικρατικούς οργανισμούς, σε εκδήλωση με θέμα «Το Ελεύθερο Λογισμικό/ Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα και οι Εφαρμογές του στο δημόσιο τομέα». Η εκδήλωση θα υλοποιηθεί στο Κέντρο Παραγωγικότητας και θα είναι ανοικτή για όλους.

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου