Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Κενή θέση: University of East London (UEL) - Cyprus

We are looking for a 'Qualified Librarian'.

A degree or job-experience is required.

For more information, contact us at 22 51 40 44

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Library Internship - Association for Historical Dialogue & Research (AHDR)

Want to gain invaluable experience and boost your CV?
Well the AHDR may be able to help….
 The AHDR Library is looking for librarian interns!

The AHDR Library is currently in the process of automating its Library catalogue and integrating all previous catalogues into the ABEKT automation system. We are looking for librarian interns who will actively support the AHDR Library in this process.

If you are interested, please get in touch with us by sending your CV to library@ahdr.info

Please ensure you state your previous relevant experience, availability and language abilities.

We look forward to hearing from you!

Προχωρά το νέο κτίριο Βιβλ. Πανεπ. Κύπρου

Οι κατασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση του Έργου, Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στον παρόν στάδιο έχουν συμπληρωθεί όλες οι βασικές χωματουργικές εργασίες, το σύστημα αποστράγγισης η θεμελίωση, ενώ έχει ήδη αρχίσει η σκυροδέτηση των τοιχείων και κολώνων του υπογείου.
Ακολουθούν οι εργασίες ξυλοτύπων, οπλισμού και σκυροδέτησης της πλάκας υπογείου.

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες, εδώ!

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Παρουσίαση βιβλίου

Ο Δήμος Στροβόλου και η Δημοτική Βιβλιοθήκη προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους
το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012
στο χώρο της Βιβλιοθήκης για την παρουσίαση του βιβλίου της Ελενας Περικλέους
εκπαιδευτικού και συγγραφέα, με τίτλο

«Το παγωτό που δεν ήθελε να λιώσει - ανακαλύπτω τα συναισθήματα μου»
Το παραμύθι προσφέρεται για παιδιά από 4 μέχρι 84 ετών και θα πάρει σάρκα και οστά από την αφήγηση της ίδιας της συγγραφέως.

Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν από κοντά και να συνομιλήσουν μαζί της, να διασκεδάσουν και να περάσουν από τις 10.00πμ – 12.00μμ ένα όμορφο πρωινό


Και το παραμύθι αρχίζει…….

Μια φορά και έναν καιρό, ζούσε κάπου εδώ κοντά, ένα αλλιώτικο, γλυκό παγωμένο παγωτό. Δεν ήξερε λόγια πολλά, ούτε σκέρτσα μαγικά. Ανησυχούσε όμως βαθιά μήπως λιώσει ξαφνικά. Ήθελε να γίνει άλλο, πιο σπουδαίο, πιο μεγάλο. Στ' όνειρο να ταξιδέψει και με πάθος να χορέψει. Ήθελε πολύ ν' αντέξει τα παιδιά να τα μαγέψει. Να μιλήσει, να γυρίσει και στο φως πάντα να ζήσει. Πέρασε από βουνά, από λίμνες και χωριά. Πήγε ως τον ουρανό, λάτρεψε και τον βυθό.

Impact of Policies for Plagiarism in Higher Education across Europe - Mini Symposium

14th September, UNESCO Amphitheater, University of Nicosia
Program
09:00 - 09:30   Registration
09:30 - 09:50   Welcome addresses: Professor Michalis Attalides, Rector, University of Nicosia; EU-Cyprus Office Representative
09:50 - 10:15   Plagiarism Awareness, Detection and Prevention EU-Project” Dr. Catherine Demoliou (University of Nicosia)
10:15 - 10:30   Coffee Break
10:30 - 11:00   It is all about plagiarism!” Dr. George Tsiakalos, Ministry of Education
11:00 - 11:30   Deterring Plagiarism the Carrot or the Stick”  Dr. Irene Glendinnigen, UK, Coventry University
11:30 - 11:45   ROUND TABLE DISCUSSION ON “Anti-plagiarism Policies and Procedures in EU. Lessons from the field”
Participants: Ms. Anna Michalska  (UK, Coventry University); Dr. Tomáš Foltýnek  (Czech Republic, Mendel University); Dr. Linas Stabingis (Lithuania, Aleksandras Stulginskis University); Dr. Krzysztof Jóźwik (Poland, Technical University of Lodz)); Dr. Melpo Iacovidou (Cyprus, University of Nicosia)
12:45 - 13:15   ICT and Plagiarism: The Art of Deception” Dr. Angelika Kokkinaki  (University of Nicosia)
13:15 - 13:30   Algorithms and neural networks for identifying plagiarism” Mr. Ondrej Vesely (Mendel University)
13:30 - 14:30   Buffet Lunch (Gallery Restaurant, University of Nicosia)

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

1.450 εκδηλώσεις διοργάνωσαν 72 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα

Πώς πέρασα το καλοκαίρι στη βιβλιοθήκη
 
1.450 εκδηλώσεις, κυρίως για παιδιά, διοργάνωσαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 72 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα
 
Πώς πέρασα το καλοκαίρι στη βιβλιοθήκη
Βέροια, ο κύκλος της κλωστής: αφήγηση παραμυθιών και τραγούδια που πραγματεύονται την τέχνη της ύφανσης. Για παιδιά από 4 έως... 84 ετών

 
Τι κοινό έχουν οι κομμωτές της Ιτέας, ο μακαρίτης καπετάνιος και αστρονόμος Ηλίας Σκούρτης από το Γαλαξίδι, ο τύραννος της αρχαίας Κορίνθου Περίανδρος, ο τραγωδός Ευριπίδης, μπαμπάδες και μαμάδες με μωρά της αγκαλιάς, καλλιτέχνες, επιστήμονες, φοιτητές, άνεργοι, μετανάστες, εκπαιδευτικοί, αγρότες, ψαράδες, βιβλιοθηκονόμοι και χιλιάδες παιδάκια; Συμμετείχαν όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, στην καλοκαιρινή εκστρατεία «Διαδρομές με πυξίδα τη βιβλιοθήκη» που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά 72 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες από τη Μακεδονία ως την Κρήτη και από τη Λέρο ως την Κεφαλλονιά διοργάνωσαν στις εγκαταστάσεις τους και σε εξωτερικούς χώρους 1.450 εκδηλώσεις, οι οποίες απευθύνονταν κυρίως σε παιδιά 6-12 ετών, αλλά και σε εφήβους και σε ενηλίκους. Πίσω από αυτή την πρωτοβουλία βρίσκεται ο οργανισμός Future Library (Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος) που εδρεύει στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας.
 
Βάσει στοιχείων, 20.000 παιδιά συμμετείχαν στις δράσεις του Ιουλίου και άλλα τόσα εκτιμάται ότι συμμετείχαν σε εκείνες του Αυγούστου, με πολύ ενδιαφέρον και εξαιρετικό ενθουσιασμό, όπως μας μετέφεραν βιβλιοθηκονόμοι από την Αθήνα, την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, την Κόρινθο, την Ιτέα, το Γαλαξίδι, τη Λέρο. «Χρειάστηκε να αυξήσουμε τον αριθμό συμμετεχόντων σε κάθε δράση από 12 σε 20 άτομα γιατί η επιθυμία συμμετοχής ήταν μεγάλη» μας είπε η Μαρία Λύρα, προϊσταμένη της βιβλιοθήκης του Κέντρου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Κορινθίων.

Οι τοπικές κοινωνίες
Οι δράσεις και το πρόγραμμα της εκστρατείας προσαρμόστηκαν στις ανάγκες και στη ζωή των τοπικών κοινωνιών. Στη Λέρο και στους Λειψούς οι δράσεις ξεκίνησαν στα τέλη Αυγούστου, «γιατί νωρίτερα τα παιδιά και οι γονείς τους είναι απασχολημένοι με τον τουρισμό» μας εξήγησε Δημήτρης Σταματέλος, υπεύθυνος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λέρου.
 
«Γνωριμία» είναι η πρώτη λέξη-«κλειδί» που χαρακτηρίζει τις δράσεις της εκστρατείας και «δημιουργικότητα» η δεύτερη. Τα παιδιά γνώρισαν κατ' αρχάς τη βιβλιοθήκη και τα βιβλία της. Περιηγήθηκαν στην πόλη τους και στα αξιοθέατά της. Γνώρισαν την ιστορία της: επισκέφθηκαν τα μουσεία της, είδαν παλιές φωτογραφίες, έμαθαν την ιστορία των αγαλμάτων σε δημόσιους χώρους. Στο Αγρίνιο τα παιδιά έμαθαν την πόλη τους μέσα από την ιστορία του καπνού. Στο Γαλαξίδι επισκέφθηκαν τον ναό της Αγίας Παρασκευής με το σκαλιστό ηλιοτρόπιο του καπετάν Ηλία Σκούρτη, μυήθηκαν στη μέτρηση και στη σημασία του χρόνου και κατασκεύασαν κλεψύδρες. Στην Ιτέα κομμωτές της πόλης τούς έδειξαν πώς απεικονίζεται ο χρόνος που περνά στη μόδα των χτενισμάτων. Οι έφηβοι γνώρισαν τα βιβλία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και έμαθαν πώς να επικοινωνούν με το σώμα τους που αλλάζει. Γνώρισαν το φυσικό περιβάλλον του τόπου τους και τα ζώα που το κατοικούν: Στη Χίο γνώρισαν τη χελώνα καρέτα-καρέτα που ζει στο νησί. Στην Κόρινθο επισκέφθηκαν ένα κτήμα και γνώρισαν τις αγροτικές εργασίες. 
 
Ακολούθησε η γνωριμία των παιδιών με τα μέλη της κοινωνίας τους αλλά και τους κατοίκους του πλανήτη. Στην Κόρινθο παιδιά από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Ρωσία, την Ινδία, το Πακιστάν και την Αφρική έφαγαν μαζί πρωινό προσφέροντας το ένα στο άλλο παραδοσιακά φαγητά των χωρών τους που είχαν ετοιμάσει οι μαμάδες τους. Στη Δανιηλίδειο Παιδική Βιβλιοθήκη της Καλαμαριάς στη δράση «Με μια βαλίτσα ταξιδεύω» γνώρισαν την Κίνα, έφτιαξαν κινέζικα φαναράκια και μαγείρεψαν κινέζικο φαγητό. «Μετά το τέλος της δράσης πολλά παιδιά δανείστηκαν από τη βιβλιοθήκη βιβλία γεωγραφίας» μας πληροφόρησε η βιβλιοθηκονόμος Αντωνία Καρυδοπούλου.
 
Τα παιδιά γνώρισαν την έντεχνη έκφραση, τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, τη μουσική, συνάντησαν έλληνες δημιουργούς και δημιούργησαν τα ίδια: Αφηγήθηκαν δικές τους ιστορίες, κατασκεύασαν μουσικά όργανα, σκηνοθέτησαν δικές τους ταινίες, έκαναν επιστημονικά πειράματα, ζωγράφισαν γκραφίτι σε προκαθορισμένους τοίχους στην πόλη τους.
 
Οι 100 βιβλιοθηκονόμοι που εκπαιδεύθηκαν σχετικά την άνοιξη στη Βέροια εφοδιάστηκαν με βιβλία και ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την υποστήριξη των δράσεων. «Η προετοιμασία είχε πολλή δουλειά και πολύ τρέξιμο» μας είπαν όσοι μιλήσαμε μαζί τους, «αλλά το αποτέλεσμα μας αντάμειψε». Γονείς, άνεργοι, φοιτητές, επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί σε διακοπές, καλλιτέχνες, περισσότερα από 350 άτομα προσφέρθηκαν εθελοντικά από τις τοπικές κοινωνίες για την εμψύχωση των δράσεων, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς πάρα πολλές βιβλιοθήκες έχουν μονάχα ένα ή δύο άτομα προσωπικό. Τοπικοί φορείς, ιδρύματα και ιδιώτες πρόσφεραν τεχνογνωσία και εξοπλισμό. Υπήρξε πανελλαδική κινητοποίηση και συνεργασία αξιοσημείωτη για τα ελληνικά δεδομένα.


Τα κίνητρα συμμετοχής
«Η ισχύς εν τη ενώσει» ήταν το κίνητρο για τον βιβλιοθηκονόμο της Λέρου, που δεν θέλει να δει τη βιβλιοθήκη του να κλείνει όπως η Ιπποκράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη στην Κω. «Είδαμε το πρόγραμμα ως μπούσουλα για τις εκδηλώσεις που θέλουμε να διοργανώσουμε τον χειμώνα» λένε από την Κόρινθο. «Δεν θέλαμε να μείνουμε πίσω» εξηγεί η Ράνια Μελιανού, προϊσταμένη της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων. Ηταν όμως το παράδειγμα της Βέροιας, που πραγματοποιεί καλοκαιρινές δράσεις με τη συμμετοχή εθελοντών εδώ και μία δεκαετία, που παρακίνησε πολλούς να τη μιμηθούν. «Η Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται. Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο Future Library γιατί ο φορέας φαίνεται έγκυρος, άλλωστε υπάρχει πίσω του η Βιβλιοθήκη της Βέροιας που η ιστορία της είναι γνωστή» λέει η Ζωή Αγγουρά από τη βιβλιοθήκη του Γαλαξιδίου.


Δίκτυα, αναγνώστες, πρόσβαση στη γνώση
Για μερικές δεκάδες χιλιάδες παιδιά, η ανάπτυξη στο πρώτο θέμα έκθεσης της χρονιάς, στο κλασικό «Πώς πέρασα το καλοκαίρι», θα περιλαμβάνει την αφήγηση των βιωμάτων τους από την καλοκαιρινή εκστρατεία στη βιβλιοθήκη του τόπου τους. Είναι μια καλή μαγιά για να αρχίσει να χτίζεται μια κουλτούρα βιβλιοθήκης στην Ελλάδα, αρκεί οι δράσεις του καλοκαιριού να έχουν συνέχεια. Τα πράγματα δείχνουν ότι συνέχεια θα υπάρξει. Το Future Library θα ανακαινίσει οκτώ βιβλιοθήκες. Εκπαιδεύει δεκαέξι βιβλιοθηκονόμους με ηγετικά προσόντα για να στηρίξουν το δίκτυο βιβλιοθηκών στην περιοχή τους. 
 
Το Future Library, καθώς και τη μελέτη για την κατάσταση των δημόσιων βιβλιοθηκών στην Ελλάδα που προηγήθηκε, χρηματοδοτεί το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο κατασκευάζει το νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) στο φαληρικό δέλτα. Πρόθεσή του, όπως καταγράφεται στις κατατεθειμένες μελέτες, δεν είναι απλώς να δωρίσει το κτίριο στην ελληνική πολιτεία αλλά να εξασφαλίσει ότι η ΕΒΕ θα λειτουργεί αποτελεσματικά ως υπηρεσία. Υποψιαζόμαστε ότι το ίδρυμα αποφάσισε να ξεκινήσει τις εργασίες του προς αυτόν τον στόχο όχι από την κορυφή, από την προβληματική ΕΒΕ, αλλά από τη βάση, οικοδομώντας ένα δίκτυο βιβλιοθηκών και μια κοινωνία με απαιτήσεις που θα ασκήσει πίεση στην ΕΒΕ προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. 
 
Τα παιδάκια που συμμετείχαν στην καλοκαιρινή εκστρατεία στις βιβλιοθήκες, αν τα στηρίξουμε στην πορεία, θα γίνουν οι πολίτες που θα βγουν αύριο στους δρόμους, όπως εκατομμύρια Αμερικανοί και Βρετανοί τα τελευταία δύο χρόνια, διαδηλώνοντας για να κρατήσουν τις δημόσιες βιβλιοθήκες τους ανοιχτές, διεκδικώντας από την πολιτεία το δικαίωμα στη γνώση ως προϋπόθεση για μια καλύτερη ζωή.
 

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου