Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Εκδήλωση ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ για δημιουργία Εθνικής Βιβλιοθήκης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας σας προσκαλούν στην εκδήλωση στήριξης της Κυπριακής Κρατικής Βιβλιοθήκης μας,

το Σάββατο 28 Απρίλη 2012 στις 11 π.μ. στο ξενοδοχείο Holiday Inn.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

1. Παρουσίαση της διακήρυξής μας με τίτλο "Οι θέσεις μας-Η επιτακτική ανάγκη για δημιουργία
σύγχρονης Κυπριακής Κρατικής Βιβλιοθήκης", από την Πρόεδρο Κλαίλια Θεοδούλου.

2. Δεκάλεπτη εισήγηση με τίτλο: "Κυπριακή Βιβλιοθήκη, ιστορική κοινωνική και πολιτισμική
αναγκαιότητα", από τον Αντιπρόεδρο Νίκο Βαλανίδη.

3. Πεντάλεπτη εισήγηση με τίτλο "Η διάσωση της έντυπης μνήμης και του πολιτισμού του τόπου
μας", από τη Γραμματέα Ρήνα Κατσελλή.

4. Πεντάλεπτη εισήγηση με τίτλο "Κρίση και Κυπριακή Βιβλιοθήκη", από το Σάββα Βαρναβίδη.

5. Δεκάλεπτη ομιλία σχετική με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Στροβόλου από την πρόεδρο των
Φίλων της Βιβλιοθήκης Στροβόλου δρα. Μαρία Μιχαηλίδου.

6. Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και απαντήσεις με συντονιστή την Πρόεδρο Κλαίλια Θεοδούλου.

Διάρκεια εκδήλωσης μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά.

Μετά την εκδήλωση, όσοι από τους παρισταμένους επιθυμούν,
μπορούν να παραμείνουν σε γεύμα στο ξενοδοχείο Holiday
Inn, πληρώνοντας κατ’ άτομο είκοσι πέντε ευρώ,  περιλαμβανομένου ποτού.

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Χάρβαρντ: Δεν έχει χρήματα για συνδρομές σε επιστημονικά περιοδικά

Χάρβαρντ: Δεν έχει χρήματα για συνδρομές σε επιστημονικά περιοδικά
 
Καλεί τους φοιτητές να διαθέτουν τις εργασίες τους σε δωρεάν επιθεωρήσεις
Χάρβαρντ: Δεν έχει χρήματα για συνδρομές σε επιστημονικά περιοδικά
Για ελεύθερη πρόσβαση στην επιστημονική έρευνα καλεί το διάσημο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ 
 
Δυσβάσταχτο είναι το κόστος των συνδρομών για τα άρθρα των ακαδημαϊκών εκδόσεων, σύμφωνα με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το οποίο καλεί τώρα τους φοιτητές του να διαθέτουν την εργασία τους δωρεάν σε ανοιχτής πρόσβασης επιθεωρήσεις, απορρίπτοντας εκείνες που απαιτούν πληρωμή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βιβλιοθήκης του Χάρβαρντ προς το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του που αριθμεί περί τα 2100 άτομα, απαιτείται άμεση δράση όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού το πανεπιστήμιο δεν δύναται πια να πληρώνει τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές των μεγάλων επιστημονικών εκδοτικών οίκων, που ανέρχονται σε 3,5 εκ. δολάρια τον χρόνο.

Η κίνηση του Χάρβαρντ, ενός από τα πλέον πλούσια πανεπιστήμια στον κόσμο, αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις γύρω από το κόστος της πρόσβασης στην ακαδημαϊκή έρευνα, η οποία συνήθως επιβαρύνει τους φορολογούμενους. Οπως αναφέρει το Χάρβαρντ οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι έχουν δημιουργήσει μία «αβάσταχτη κατάσταση» για το πανεπιστήμιο καθιστώντας τη ακαδημαϊκή συνεργασία «μη διατηρήσιμη οικονομικά» και «ακαδημαϊκά απαγορευτική», ενώ οι ίδιοι βγάζουν πάνω από 35% κέρδος.

Οι τιμές για την ηλεκτρονική συνδρομή σε άρθρα δύο μεγάλων εκδοτικών οίκων αυξήθηκαν κατά 145% τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ ορισμένες επιθεωρήσεις κοστίζουν μέχρι και 40.000 δολάρια. «Ελπίζω ότι και άλλα πανεπιστήμια θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. Ολοι αντιμετωπίζουμε το ίδιο παράδοξο. Εμείς κάνουμε την έρευνα, γράφουμε τις δημοσιεύσεις, ελέγχουμε άλλες δημοσιεύσεις ερευνητών, είμαστε σε εκδοτικές επιτροπές και όλα αυτά δωρεάν... Και μετά αγοράζουμε τα αποτελέσματα της δικής μας εργασίας σε εξωφρενικές τιμές... Μακροπρόθεσμα, η απάντηση θα είναι η ελεύθερη πρόσβαση στις επιστημονικές επιθεωρήσεις αλλά χρειάζεται ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο» δήλωσε στην εφημερίδα Guardian, ο διευθυντής της βιβλιοθήκης του Χάρβαρντ Ρόμπερτ Ντάρντον.
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  25/04/2012

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Προβλήματα στο Δήμο Πάφου για τη θέση βιβλιοθηκονόμου

Θέτουν «εαυτόν εκτός κόμματος» στο ΔΗΚΟ Πάφου

ΝΤΟΡΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ 
 
ΕΚΤΟΣ ελέγχου δείχνει να είναι η κατάσταση στο ΔΗΚΟ Πάφου το τελευταίο διάστημα, με αποφάσεις της Επαρχιακής Επιτροπής να μην εφαρμόζονται και κοινές θέσεις της δημοτικής ομάδας του κόμματος στον Δήμο Πάφου να αλλάζουν κατά το δοκούν, αναλόγως της προσωπικής στρατηγικής των μελών της. Όπως αποκαλύπτει ο «Φ», ιδιαίτερα τεταμένη κατέστη το τελευταίο διάστημα η κατάσταση μετά την αλλαγή της θέσης του δημοτικού συμβούλου Φυλακτή Κωνσταντινίδη και της αποχής που τήρησαν οι άλλοι τρεις εκ των δημοτικών συμβούλων του ΔΗΚΟ Πάφου στο θέμα της προκήρυξης εξετάσεων για τη θέση του Βιβλιοθηκονόμου. Τελικά, η θέση του ΔΗΚΟ Πάφου για τα κριτήρια ουσιαστικά καταψηφίστηκε αφήνοντας εκτεθειμένο τον επικεφαλής της ομάδας, Χρύσανθο Σαββίδη, που τήρησε την κομματική γραμμή, τον δήμαρχο Πάφου που είδε την ομάδα του κόμματος από το οποίο προέρχεται να τον «αδειάζει» στο θέμα, καθώς επίσης και το βουλευτή και πρόεδρο της Επαρχιακής Επιτροπής Αντώνη Αντωνίου.

Τα όσα συμβαίνουν στο ΔΗΚΟ είχαν και συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», αφού ο δημοτικός σύμβουλος Φυλακτής Κωνσταντινίδης απέστειλε επιστολή προς τον βουλευτή και επαρχιακό πρόεδρο του ΔΗΚΟ Πάφου, Αντώνη Αντωνίου, με την οποία γνωστοποιεί ότι δεν επιθυμεί να συμμετέχει στο εξής στις εργασίες της δημοτικής ομάδας, αν και παραμένει όπως διευκρινίζει ενεργό στέλεχος του ΔΗΚΟ. Ο κ. Κωνσταντινίδης επικαλείται, βάσει της επιστολής που φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα, κακές σχέσεις εντός της δημοτικής ομάδας και επιθέσεις προς το πρόσωπό του.

Τόσο οι καταγγελίες Φυλακτή Κωνσταντινίδη, όσο και αντίστοιχα παράπονα του επικεφαλής της ομάδας, Χρύσανθου Σαββίδη, για έλλειμμα κομματικής πειθαρχίας και προσωπικές στρατηγικές κάποιων, έχουν τεθεί ενώπιον του Αντώνη Αντωνίου για εξέταση. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι η κορυφή του παγόβουνου, αφού και πριν λίγο καιρό σημειώθηκε νέα διάσταση απόψεων εντός της επαρχιακής επιτροπής και της δημοτικής ομάδας για ένα μείζον θέμα για την Πάφο, αυτό της κατεδάφισης ή μη του παράνομου στεγάστρου του ΟΣΥΠΑ στο Αρχαιολογικό Πάρκο Κάτω Πάφου. Και σε εκείνη την περίπτωση, η θέση του ΔΗΚΟ Πάφου για άμεση κατεδάφιση και τήρηση των νόμων και κανονισμών, δεν είχε ακολουθηθεί από όλους. 
 
Από την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", Δευτέρα 23/4/2012

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Library director - KU Leuven Library

The KU Leuven Library is recruiting a Library Director to succeed the present Chief Librarian, Professor M. W. Collier, who retires in the summer of 2012. More information about this vacancy could be found at http://www.kuleuven.be/personeel/jobsite/vacatures_atp/VBC201209_Library%20Director_-_University_51974135%20Library.pdf
The post is open internationally and although the University is Dutch speaking the post is open to non-Dutch speakers who commit to becoming competent in the language.The recruitment procedure is handled by the University Library, applications can be sent via their website.
Interested?
Please visit http://www.kuleuven.be/vacatures and apply online.
Applications must be received no later than 6/05/2012.
KU Leuven carries out an equal opportunity and diversity policy.

Προωθείται νέος νόμος παρακολούθησης του Ιντερνετ!

Save the Internet from the US

 Posted: 5 April  2012

Right now, the US Congress is sneaking in a new law that gives them big brother spy powers over the entire web -- and they're hoping the world won't notice. We helped stop their Net attack last time, let's do it again.

Over 100 Members of Congress are backing a bill (CISPA) that would give private companies and the US government the right to spy on any of us at any time for as long as they want without a warrant. This is the third time the US Congress has tried to attack our Internet freedom. But we helped beat SOPA, and PIPA -- and now we can beat this new Big Brother law.

Our global outcry has played a leading role in protecting the Internet from governments eager to monitor and control what we do online. Let's stand together once again -- and beat this law for good. Sign the petition then forward to everyone who uses the Internet!

SIGN NOW!
http://www.avaaz.org/en/stop_cispa/?slideshow

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Δημοτική Πάφου: η θέση της δημοτικής ομάδας ΑΚΕΛ


Από την εβδομαδιαία εφημερίδα "Φωνή της Πάφου", 14/4/2012
 http://www.foni-pafou.com/pdf/2.pdf

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Μόνο βιβλιοθηκονόμοι στη Δημοτική Πάφου!

Μόνο βιβλιοθηκονόμοι
Ακυρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης λειτουργού για τη Βιβλιοθήκη Πάφου
ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Τον τερματισμό της διαδικασίας πρόσληψης βιβλιοθηκονόμου και την επαναπροκήρυξη της θέσης με νέους όρους αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου κατά την τελευταία συνεδρία του, το βράδυ της Δευτέρας. Η σημαντική αυτή εξέλιξη λήφθηκε κατά πλειοψηφία και υπό τις έντονες αντιδράσεις των μελών που μετείχαν και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, που είχε προκηρύξει τη θέση, τα οποία θεωρούσαν ότι με τη νέα απόφαση εκτίθεται ανεπανόρθωτα το κύρος της δημοτικής Αρχής.

Η απόφαση για τερματισμό της διαδικασίας κατατέθηκε από τη δημοτική ομάδα της ΕΔΕΚ και βασιζόταν στις αντιδράσεις που είχαν καταγραφεί τόσο από την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ), όσο και από υποψήφιους για τη θέση, ως προς τα απαιτούμενα προσόντα που είχαν περιληφθεί στον διαγωνισμό. Ειδικότερα η πρόνοια ότι ο βιβλιοθηκονόμος του Δήμου Πάφου θα έπρεπε να κατέχει και πτυχίο Ιστορίας ή Αρχαιολογίας, θεωρήθηκε άκαιρη, εκτός θεσμίων και ως υποβοηθητική για συγκεκριμένους υποψήφιους. Η ΚΕΒΕΠ είχε καλέσει τον Δήμο να άρει τις πρόνοιες αυτές, ζητώντας όπως ισχύσει το πτυχίο της βιβλιοθηκονομίας και μόνο.

Η απόφαση της πλειοψηφίας για ακύρωση της διαδικασίας συνάντησε πάντως αντιδράσεις από πλευράς του Δημάρχου Σάββα Βέργα και των «παλιών» μελών της δημοτικής Αρχής, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο Δήμος Πάφου εκτίθεται ανεπανόρθωτα με την ακύρωση αποφάσεων του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου και δημιουργεί μείζον πρόβλημα σε πέραν των 80 υποψηφίων από Κύπρο και Ελλάδα οι οποίοι ήδη επισημοποίησαν το ενδιαφέρον τους. Με πλειοψηφία, ωστόσο, του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού και την επαναπροκήρυξη της θέσης με τροποποιημένους όρους. Απαιτούμενο προσόν είναι αποκλειστικά το πτυχίο Βιβλιοθηκονομίας και Τεκμηρίωσης (όπως αναφέρεται στο συμφωνημένο μεταξύ Ένωσης Δήμων και Συντεχνιών σχέδιο υπηρεσίας). Όσοι, λοιπόν, υπέβαλαν αίτηση θα πρέπει να υποβάλλουν ξανά, όταν προκηρυχθεί εκ νέου η θέση.

Η θέση θα είναι αναβαθμισμένη πλέον, δεδομένης της προσπάθειας του Δήμου να αναβαθμίσει και κτηριολογικά και λειτουργικά τη δημοτική του βιβλιοθήκη. Βάσει των σχεδίων υπηρεσίας, που παρουσιάσθηκαν, θα είναι συνδυασμένης κλίμακας Α8-10-11. Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο Βιβλιοθηκονόμος θα αναλαμβάνει πρόσθετα με τα άλλα καθήκοντά του εκδηλώσεις και δράσεις που έχουν σχέση με το έργο και την αποστολή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Θα είναι επίσης υπεύθυνος και για τυχόν νέες βιβλιοθήκες που θα ιδρύσει ή θα διαχειρίζεται η δημοτική Αρχή Πάφου στο μέλλον.

Η ΚΕΒΕΠ εκφράζει την ευαρέσκειά της για τη σημασία που έδωσε ο Δήμος στις θέσεις του επίσημου οργάνου των Βιβλιοθηκονόμων της Κύπρου και επικροτεί την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία «αίρονται οι σκιές που αιωρούνταν για ευνοιοκρατική προκήρυξη υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου». Η ΚΕΒΕΠ υπενθυμίζει, με την ευκαιρία, ότι ανάλογες διαμαρτυρίες έφεραν αποτέλεσμα και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με αποτέλεσμα τη συμπερίληψη του πτυχίου βιβλιοθηκονομίας εντός των αποδεκτών προσόντων για πρόσληψη στο φοιτητικό βιβλιοπωλείο του ΠΚ.
Βάσει της απόφασης
Βάσει της απόφασης του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, που προκήρυξε τη θέση, ο νέος Βιβλιοθηκονόμος του Δήμου Πάφου θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον διετή πείρα σε σχετική με τα καθήκοντα αυτά θέση. Για την πλήρωση της θέσης θα διεξαγόταν γραπτή και προφορική εξέταση, με την ευθύνη της γραπτής εξέτασης να την έχει ειδική τριμελής επιτροπή από άτομα που προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η προφορική εξέταση θα γίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου.

"Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" Σάββατο, 14 Απριλίου 2012
Αρ. Φύλλου:
Σελίδα: Σελίς 28
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Online, στο http://www.philenews.com/Digital/PrintForm.aspx?nid=4592080

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΘΕΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΦΟΥ

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΘΕΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΦΟΥ.
ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΒΕΠ ΕΦΕΡΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!!

Μετά από συνεχείς ζυμώσεις εντός του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου, που ακολούθησαν τις αντιδράσεις της ΚΕΒΕΠ, αλλά και του τοπικού και παγκύπριου Τύπου, το Δημοτικό Συμβούλιο ενημέρωσε την ΚΕΒΕΠ επισήμως σήμερα 10/4/2012, ότι η προκήρυξη αποσύρεται.
Μετά από επικοινωνία διοικητικής λειτουργού του Δήμου Πάφου με την τέως ταμία της ΚΕΒΕΠ, Δέσποινα Λάμπρου, η οποία και υπέγραφε την επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Δήμο, έγινε σαφές ότι:
1) η προκήρυξη ακυρώνεται
2) η θέση θα επαναπροκηρυχθεί σύντομα, με απαιτούμενο προσόν
αποκλειστικά το πτυχίο Βιβλιοθηκονομίας και Τεκμηρίωσης (όπως ακριβώς αναφέρεται στο συμφωνημένο μεταξύ Ένωσης Δήμων και Συντεχνιών σχέδιο υπηρεσίας)
3) Όσοι υπέβαλαν αίτηση θα πρέπει να ξαναϋποβάλουν, όταν ξαναπροκηρυχθεί η θέση. (Οι παλαιές αιτήσεις δεν θα ληφθούν υπόψη). Νοείται ότι έγκυρες αιτήσεις θα είναι ΜΟΝΟ αυτές των πτυχιούχων Βιβλιοθηκονόμων.

Η ΚΕΒΕΠ εκφράζει την ευαρέσκειά της για την σημασία που έδωσε ο Δήμος Πάφου στις έγκυρες και τεκμηριωμένες θέσεις του επίσημου οργάνου των Βιβλιοθηκονόμων της Κύπρου, και επικροτεί την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία αίρονται οι σκιές που αιωρούνταν για ευνοιοκρατική προκήρυξη υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου.
Η ΚΕΒΕΠ υπενθυμίζει, με την ευκαιρία, ότι ανάλογες διαμαρτυρίες έφεραν αποτέλεσμα και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με αποτέλεσμα την συμπερίληψη του πτυχίου Βιβλιοθηκονομίας εντός των αποδεκτών προσόντων για πρόσληψη στο φοιτητικό βιβλιοπωλείο του ΠΚ.

Τα πιο πάνω αποδεικνύουν ότι η ΚΕΒΕΠ, με συντονισμένες ενέργειες του Διοικητικού της Συμβουλίου εδώ και 5 έτη, παγιώνεται στα θέσμια της Πολιτείας αλλά και στη συνείδηση του κυπριακού Τύπου ως το καθ΄ύλην αρμόδιο επαγγελματικό όργανο για όλα τα θέματα που άπτονται των βιβλιοθηκών της Κύπρου.

«Κούκλα» λένε οι ξένοι, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου

«Κούκλα» λένε οι ξένοι, η Δημοτική Βιβλιοθήκη

ΝΤΟΡΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ 
 
Πριν ακόμη εφαρμοσθεί ο σχεδιασμός του Δήμου Πάφου για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας φαίνεται να έχουν ελκύσει ξένους επιστήμονες σχετικούς με το αντικείμενο.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου έφθασαν τις τελευταίες μέρες μηνύματα επιδοκιμασίας από λειτουργούς βιβλιοθηκών ξένων χωρών που ζητούν περαιτέρω πληροφορίες για τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τη φιλοσοφία των αλλαγών που αποφάσισε η δημοτική Αρχή.

Η ανάπλαση της μοναδικής οργανωμένης βιβλιοθήκης της πόλης, πρόκειται να αρχίσει σύντομα βάσει των σχεδίων που εκπόνησαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, με ένα κόστος που υπολογίζεται να ανέλθει στις €200 χιλιάδες. Βάσει των σχεδίων η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα εξωραϊσθεί εξωτερικά, ενώ οι μεγάλες αλλαγές θα συντελεσθούν στον εσωτερικό της χώρο.

Ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου, Πάμπος Χατζηζηνοβίου, δήλωσε στον «Φ» ότι οι σημερινοί ξεχωριστοί χώροι της βιβλιοθήκης θα μετατραπούν σε ένα μεγάλο ενιαίο χώρο ο οποίος θα φιλοξενεί τις εκδόσεις, τα τραπέζια μελέτης και άλλα βοηθήματα, ενώ της εισόδου θα δεσπόζει η υποδοχή όπου θα βρίσκεται ο βιβλιοθηκονόμος.

«Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης», τόνισε, «τη δημιουργία ενός παταριού, στο οποίο θα τοποθετηθούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές από τους οποίους οι επισκέπτες θα έχουν άμεση πρόσβαση σε πηγές βιβλίων και στις μεγάλες βιβλιοθήκες του εξωτερικού».

Ο κ. Χατζηζηνοβίου ανέφερε ότι τα σχέδια για την ανακαίνιση και αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου θα μπορέσουν να υλοποιηθούν στην τελική τους μορφή τέσσερις μήνες μετά την έναρξη των εργασιών, την οποία προσδιόρισε στο άμεσο μέλλον.

Η δημοτική Αρχή έχει αποφασίσει την αναβάθμιση κτηριολογικά και λειτουργικά της Βιβλιοθήκης προκειμένου να είναι ένα σύγχρονο μέσο πολιτισμού και μόρφωσης και όχι απλώς αποθηκευτικός, στην ουσία, χώρος για βιβλία και άλλα έντυπα.

«Οι μελέτες που θα εφαρμοσθούν άμεσα», τόνισε, «θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση του ιστορικού αυτού κτίσματος, στην ανάδειξη του, αλλά και στην ανάδειξη του πολύτιμου περιεχομένου του.
Φιλοδοξία της δημοτικής Αρχής είναι μέσα από την ανακαίνιση και αναβάθμιση αυτή να καταστεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη σημείο αναφοράς για τα μορφωτικά πράγματα της πόλης και όχι μέρος που το γνωρίζουν μόνο λίγοι δημότες».

Φιλελεύθερος, 9/4/2012

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ποιοι βολεύονται στη βιβλιοθήκη Δήμου Πάφου;;

Ποιοι βολεύονται στη βιβλιοθήκη;

2
Η Κυ­πρια­κή Έ­νω­ση Βι­βλιο­θη­κο­νό­μων και Ε­πι­στη­μό­νων Πλη­ρο­φό­ρη­σης ζή­τη­σε α­πό­συρ­ση της προ­κή­ρυ­ξης που πα­ρα­κά­μπτει τις συ­στά­σεις τό­σο του ε­πί­ση­μου ε­πι­στη­μο­νι­κού φο­ρέ­α ό­σο και του σχε­τι­κού νό­μου της Έ­νω­σης Δή­μων, ό­μως ο Δή­μος Πά­φου συ­νέ­χι­σε να δέ­χε­ται αι­τή­σεις και α­πό πτυ­χιού­χους Ι­στο­ρί­ας Αρ­χαιο­λο­γί­ας. Τώ­ρα ε­τοι­μά­ζε­ται να ο­ρί­σει η­με­ρο­μη­νί­α ε­ξε­τά­σε­ων αν και οι εν­στά­σεις ή­δη έ­χουν φου­ντώ­σει και μέ­σα στο Δη­μο­τι­κό Συμ­βού­λιο.

Από τα μέ­σα Φε­βρουα­ρί­ου βρί­σκε­ται στο Δή­μο Πά­φου έν­στα­ση της Κυ­πρια­κής Έ­νω­σης Βι­βλιο­θη­κο­νό­μων και Ε­πι­στη­μό­νων Πλη­ρο­φό­ρη­σης, σχε­τι­κά με την προ­κή­ρυ­ξη για πλή­ρω­ση θέ­σης στη Δη­μο­τι­κή Βι­βλιο­θή­κη της Πά­φου. Η Έ­νω­ση φρό­ντι­σε να ε­πι­ση­μά­νει ό­τι μό­νο τα ά­το­μα που δια­θέ­τουν ει­δι­κές γνώ­σεις βι­βλιο­θη­κο­νο­μί­ας και συ­στη­μά­των πλη­ρο­φό­ρη­σης μπο­ρούν να θε­ω­ρού­νται κα­τάλ­λη­λα για μια τέ­τοια θέ­ση, σχο­λιά­ζο­ντας την κί­νη­ση του Δή­μου να συ­μπε­ρι­λά­βει στα α­παι­τού­με­να προ­σό­ντα της προ­κή­ρυ­ξης και τους πτυ­χιού­χους του τμή­μα­τος Ι­στο­ρί­ας – Αρ­χαιο­λο­γί­ας Φι­λο­σο­φι­κών Σχο­λών.

Α­πό την πλευ­ρά της η Έ­νω­ση Δή­μων έ­χει κα­ταρ­τί­σει ε­νιαί­α σχέ­δια ως προς τα κρι­τή­ρια για πρό­σλη­ψη στις διά­φο­ρες θέ­σεις στου Δή­μους, στα ο­ποί­α γί­νε­ται σα­φές ό­τι μό­νο οι πτυ­χιού­χοι Βι­βλιο­θη­κο­νό­μοι/Ε­πι­στή­μο­νες Πλη­ρο­φό­ρη­σης μπο­ρούν να διο­ρί­ζο­νται ως Δη­μο­τι­κοί Βι­βλιο­θη­κο­νό­μοι. Η τρο­πο­ποί­η­ση που έ­γι­νε α­πό το Δή­μο Πά­φου στην εν λό­γω προ­κή­ρυ­ξη, δη­μιούρ­γη­σε εξ αρ­χής σύγ­χυ­ση και θό­ρυ­βο τό­σο μέ­σα στις υ­πη­ρε­σί­ες του Δή­μου ό­σο και α­νά­με­σα στους εν­δια­φε­ρό­με­νους για τη θέ­ση. Α­να­πό­φευ­κτο, δε, ή­ταν να α­να­κι­νη­θούν φή­μες που υ­παι­νίσ­σο­νταν εμ­μέ­σως πλην σα­φώς ό­τι η ρύθ­μι­ση σκο­πό εί­χε να «βο­λέ­ψει»  συγ­γε­νι­κά πρό­σω­πα με­λών του Δη­μο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου.

Η έν­στα­ση της Έ­νω­σης Βι­βλιο­θη­κο­νό­μων κοι­νο­ποι­ή­θη­κε στα μέ­λη της Ε­πι­τρο­πής Προ­σω­πι­κού του Δή­μου με­τά την έ­λευ­ση ε­νά­μι­ση μή­να, στις 29/3, και α­φού εί­χε ή­δη λή­ξει η προ­θε­σμί­α υ­πο­βο­λής αι­τή­σε­ων, αν και το αί­τη­μα ή­ταν να α­πο­συρ­θεί η προ­κή­ρυ­ξη και να κυ­κλο­φο­ρή­σει ξα­νά μέ­σα στα πλαί­σια που θέ­τει ο Πε­ρί Δή­μων νό­μος, αλ­λά και οι ε­πι­στη­μο­νι­κές α­παι­τή­σεις του α­ντι­κει­μέ­νου. Κά­τι τέ­τοιο δεν έ­γι­νε, με α­πο­τέ­λε­σμα σή­με­ρα ο Δή­μος να προ­τί­θε­ται να προ­χω­ρή­σει στον ο­ρι­σμό η­με­ρο­μη­νί­ας ε­ξε­τά­σε­ων, πα­ρά τις πολ­λα­πλές εν­στά­σεις και το θό­ρυ­βο που δη­μιουρ­γή­θη­κε γύ­ρω α­πό το ζή­τη­μα. Στη συνεδρίαση της επιτροπής έγινε σκέψη να α­πο­συρ­θεί έ­στω και τώ­ρα η προ­κή­ρυ­ξη προ­κει­μέ­νου να συμ­μορ­φω­θούν με τις νό­μι­μες δια­τά­ξεις, αν και κά­τι τέ­τοιο δεν έ­τυ­χε τελικής α­πο­δο­χής.

Δημοσίευμα της εφημερίδας "Επιλογές της Πάφου", 2 Απριλίου 2012
http://epiloges.co/wordpress/?p=4535#more-4535

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Νέο ΔΣ για την ΚΕΒΕΠ!


Αξιότιμοι και αγαπητοί συνάδελφοι,

Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι κατά τη γενική συνέλευση της ΚΕΒΕΠ την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012, στην αίθουσα διαλέξεων της Τράπεζας Κύπρου, έχει εκλεγεί  χωρίς ψηφοφορία σύμφωνα με το άρθρο 7.2 των κανονισμών της Ένωσης,  το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΒΕΠ.

Ακολούθως, κατά τη πρώτη συνεδρία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΒΕΠ (Παρασκευή 30/03/2012) αποφασίστηκε η νέα σύσταση, όπως φαίνεται πιο κάτω:  

Πρόεδρος : Σύλβια Κουκουνίδου 
(Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου - sylviek@ucy.ac.cy)
Αντιπρόεδρος : Κική Ζένιου  
(Πανεπιστήμιο Νεάπολις - k.zeniou@nup.ac.cy)
Οργανωτικός Γραμματέας : Ευσταθία Νικοδήμου 
(Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου - efstathia.nicodemou2@ouc.ac.cy )
Ταμίας : Ελένη Καμπέρη 
(Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου - eleni.kamberi@cut.ac.cy)
Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων: Ευγενία Κωνσταντίνου 
(Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου  -   evgenia.constantinou@ouc.ac.cy)
Μέλη: Σταύρη Μουζουρίδη (Βιβλιοθήκη Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού - mouzouridi@yahoo.gr)
              Χρυστάλλα Φιλίππου (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας - Philippou.c@unic.ac.cy)
              
Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας  στο απερχόμενο ΔΣ, για το πολυεπίπεδο έργο του και την επάξια αντιπροσώπευση των επαγγελματιών του κλάδου μας.

Το νέο ΔΣ δεσμεύεται στη συνέχιση της πολύχρονης δράσης της ΚΕΒΕΠ.
Παράλληλα σας ενημερώνουμε ότι το νέο ΔΣ, έχει θέσει ως στόχο την άμεση και εποικοδομητική επικοινωνία με τα μέλη της ΚΕΒΕΠ για την ανταλλαγή απόψεων για την εκπλήρωση των σκοπών της Ένωσης όπως αυτοί περιγράφονται στο Άρθρο 3 του καταστατικού της (http://kebep.netau.net/?q=node/18).

Παράκληση μας όπως συνδράμετε όλοι δυναμικά σε αυτή την προσπάθεια.

Με εκτίμηση,
      
Εκ μέρους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΒΕΠ

Βασιλική (Σύλβια) Β. Κουκουνίδου
Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΒΕΠ

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Θέση Βιβλιοθηκονόμου

Librarian

European University Cyprus welcomes applications for the following position:

  • Librarian

Duties and Responsibilities

Reporting to the Head Librarian, the successful candidate will be responsible for:

  • Data entry and record keeping
  • Guidance to the University students and Teaching Personnel
  • Contribution and participation in activities related to the Library’s operations

Required Qualifications

  • Degree of an accredited institution in the field of Library Science and Informatics
  • Very good knowledge of the Greek and English language
  • Knowledge of KOHA ILS or similar, LCCS and LCSH
  • Familiarity with standard academic research databases and planning for long-term preservation of purchased electronic resources
  • Ability to work cooperatively with others

Compensation

An attractive compensation package will be offered to qualified candidates, including 13th salary, Provident fund and Medical Fund.

Please send a cover letter with a detailed CV and supporting documents by April 6th, 2012 at the following address:

European University Cyprus

Department of Human Resources,

6 Diogenis Street, 2404 Engomi, Nicosia

P O Box 22006, 1516 Nicosia

Or at hrm@euc.ac.cy

Tel +357 22713061/062, Fax +357 22713020

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου