Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΒΠΚ: Η πρώτη βιβλιοθήκη στον ελληνικό χώρο που βραβεύεται από το EFQM με R4E!




Η ΚΕΒΕΠ επιθυμεί να συγχαρεί θερμά τη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου για τη σημαντικότατη διάκριση που πέτυχε πριν δύο περίπου μήνες, εκπληρώνοντας με επιτυχία τα κριτήρια για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πιστοποίησης EFQM "Recognised for Excellence in Europe” με τρεις αστέρες.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργάνωσε χθες τιμητική εκδήλωση, όπου το προσωπικό της ΒΠΚ, με επικεφαλής το Διευθυντή της, Φίλιππο Τσιμπόγλου, πήρε συγχαρητήρια και τιμητικά διπλώματα ενώπιον της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου.

Η Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου έχει πετύχει, ως Μονάδα, τη διάκριση του EFQM «Αναγνώριση για Αριστεία» ( Recognized for Excellence - R4E) με 3 αστέρια. Η διάκριση αυτή είναι το δεύτερο από τα τρία επίπεδα διακρίσεων που απονέμει o Οργανισμός, που αφορούν τη διοικητική οργάνωση οργανισμών ή τμημάτων οργανισμών.

Σημειώνεται ότι η Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η πρώτη βιβλιοθήκη στον ευρύτερο ελληνικό χώρο, και η 3η ή 4η πανευρωπαϊκά, που πετυχαίνει αυτή τη διάκριση.

Το επίτευγμα αυτό είναι πολύ τιμητικό για τη Βιβλιοθήκη, αλλά και για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι όμως πρωτίστως ουσιαστικό, καθώς κατά τη διάρκεια του προγράμματος εντοπίστηκαν διάφορα σημεία προς βελτίωση, για τα οποία η ΒΠΚ είτε έχει ήδη προβεί σε ενέργειες είτε θα ενεργήσει άμεσα.

Η Βιβλιοθήκη αξιολογήθηκε από αρμόδια ομάδα εγκεκριμένων αξιολογητών του EFQM κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βιβλιοθήκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2009. Σύμφωνα με την έκθεση που έλαβε η Βιβλιοθήκη,


Η στρατηγική της Βιβλιοθήκης είναι εναρμονισμένη με αυτή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι προσπάθειες που καταβάλλει η διοίκηση της Βιβλιοθήκης, για τη συνεχή βελτίωση απόδοσης της, είναι εμφανείς, μέσω σαφών κατευθύνσεων προς τους τομείς και τα γραφεία δράσης. Επιπρόσθετα, μια σειρά τεκμηριωμένων διαδικασιών έχει αναπτυχθεί, για την ενιαία, επίκαιρη και έγκαιρη επικοινωνία των στελεχών της με όλο το προσωπικό. Η προσέγγιση της εξωστρέφειας με τους φοιτητές και άλλους εξωτερικούς συνεργάτες είναι ιδιαίτερα σημαντική, εκ μέρους της Διοίκησης, για την ενδυνάμωση των αποτελεσμάτων της Βιβλιοθήκης.

Το προσωπικό όλων των βαθμίδων δείχνει έναν υψηλό βαθμό αφοσίωσης στη Βιβλιοθήκη και στην εργασία του, καθώς και μεγάλο βαθμό υπερηφάνειας για τον οργανισμό, ενώ ένα πνεύμα καλής συνεργασίας και ομαδικότητας είναι διάχυτο σε όλο το εύρος της ΒΠΚ.

Η εσωτερική επικοινωνία είναι αδιάλειπτη και μεγάλη έμφαση δίνεται στη διάχυση της γνώσης και των πληροφοριών, ώστε να διευκολύνεται η προσωπική ανάπτυξη και η απόδοση των ομάδων.

Η διεξαγωγή μετρήσεων αντίληψης των ενδιαφερομένων μελών της Βιβλιοθήκης (πελάτες-χρήστες, συνεργάτες, προσωπικό και κοινωνία) με σκοπό την ενεργοποίηση προγραμμάτων βελτίωσης εστιασμένες στις ανάγκες αυτών, έχει αρχίσει να είναι κερδίζει την κατανόηση και την υποστήριξη της Ηγετικής της Ομάδας.

Τα αποτελέσματα από τις έρευνες ικανοποίησης των χρηστών της Βιβλιοθήκης αλλά και του προσωπικού έχουν δημιουργήσει προϋποθέσεις προς αξιοποίηση και διασύνδεση με τις στρατηγικές επιδιώξεις της Βιβλιοθήκης

Η ύπαρξη και η τεκμηρίωση πολιτικών για την διασφάλιση της λειτουργίας των διάφορων συστημάτων έχει αρχίσει να αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης μελλοντικής προσοχής από την Βιβλιοθήκη

Αρκετά από τα παρουσιαζόμενα συστήματα και διαδικασίες που εφαρμόζει η Βιβλιοθήκη είναι πρόσφατα εισηγμένα στην λειτουργία της με αποτέλεσμα να χρειάζεται χρόνος προκειμένου να γίνει απόλυτα εφικτή η τεκμηρίωση της συστηματικής εφαρμογής τους και κυρίως η μέτρηση της αποτελεσματικότητάς τους.

Η πολιτική της ΒΠΚ σε θέματα κοινωνικής επίδοσης δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί με σαφήνεια, ώστε να ευθυγραμμιστούν γύρω από αυτή σαφείς δράσεις βελτίωσης και στόχοι.

Η ανάπτυξη και στοχοθέτηση κρίσιμων δεικτών απόδοσης, οι οποίοι να αποτελούν οδηγό για την αξιολόγηση και βελτίωση των στρατηγικών και των πρακτικών της ΒΠΚ, δεν έχει ακόμη ωριμάσει και δεν έχει διεισδύσει σε όλο το εύρος της οργανωτικής της δομής και της ιεραρχίας της.

Συγχαίρουμε λοιπόν ενθέρμως τη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου, και ευχόμαστε να ακολουθήσουν τον δρόμο της αριστείας κι άλλες κυπριακές βιβλιοθήκες. Η επιδίωξη της αριστείας είναι τόσο κίνητρο όσο και σκοπός για τη βιβλιοθηκονομική κοινότητα της Κύπρου, και η ΚΕΒΕΠ συντάσσεται στον αγώνα αυτό.


Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την Έκθεση εδώ.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Εκδήλωση έδρας UNESCO για τον Νίκο Καζαντζάκη

Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Τμήμα Κύπρου) σας προσκαλεί στην εκδήλωση "Νίκος Καζαντζάκης μεταξύ Ανατολής και Δύσης"


-Αμφιθέατρο UNESCO 17 Φεβρουαρίου 2010, 18:00

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
18:00 – 18:20 Προβολή ταινίας
«Νίκος Καζαντζάκης, ένας ανήσυχος ταξιδευτής» Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη

18:20 – 18:30 Καλωσόρισμα Γιώργος Μαυροειδής,
Διευθυντής Έδρας UNESCO Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

18:30 – 19:00 Χαιρετισμοί
α) Μιχάλης Ατταλίδης Πρύτανης Πανεπιστημίου Λευκωσίας
β) Γιώργος Στασινάκης,
Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη
γ) Βασίλης Παπαϊωάννου,
Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο

19:00 – 19:20 Ομιλία:
«Σύνοδος και σύνθεση πολιτισμών»
Γιώργης Γιατρομανωλάκης
Ομότιμος Καθηγητής
Πανεπιστημίου Αθηνών

19:20 – 20:30 Συζήτηση στρογγυλής Τραπέζης :
Συντονίζει :
Ανδρέας Χατζηθωμάς,
φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας

Συμμετέχουν:
α) Γιώργης Γιατρομανωλάκης,
Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
β) Παντελής Βουτούρης,
Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστήμιου Κύπρου
γ) Χαριτίνη Χριστοδούλου,
φιλόλογος, Δρ Φιλοσοφίας

20:30 – 20:45 Αποσπάσματα κειμένων Νίκου Καζαντζάκη
Διαβάζουν:
α) Κώστας Χαραλαμπίδης,
Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Λευκωσίας
β) Αλέξης Πέτρου,
Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

20:45 Δεξίωση

-Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο.
-Στο πλαίσιο ανακήρυξης του 2010 ως Διεθνούς 'Ετους Συνάντησης Πολιτισμών για την προώθηση του Διαπολτισμικού Διαλόγου.



Εκδήλωση Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Επιτέλους εγκρίθηκε η έναρξη της κατασκευής της νέας ΒΠΚ - Στρατηγικό σχέδιο για την ΚΥ.ΒΙ!


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου παρέλαβε σήμερα το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία αποφάσισε να επιτρέψει στο Πανεπιστήμιο να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση του Κέντρου Πληροφόρησης και Βιβλιοθήκης. Αυτό είναι ένα μεγάλο έργο της τάξεως των 40 εκ. ευρώ που θα αρχίσει να ανοικοδομείται από το 2011. Τη χρονιά αυτή θα δαπανηθούν τα χρήματα της δωρεάς Στέλιου Ιωάννου και από το 2012 θα ενταχθεί στον Προϋπολογισμό του κράτους. Μαζί με τη Βιβλιοθήκη αυτή, που είναι ένα μεγάλο σύγχρονο έργο, σήμερα ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Φίλιππος Τσιμπόγλου μάς παραδίδει, και σε κλασική αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή, το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης.

Αυτά τα δύο έργα μαζί θα αλλάξουν εντελώς το τοπίο ως προς την πληροφόρηση και τις Βιβλιοθήκες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Για την ώρα φαίνεται ότι είμαστε ίσως η τελευταία χώρα στην ΕΕ ως προς την κρατική μας Βιβλιοθήκη. Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή αντιστοιχεί ενάμισι βιβλίο ανά δέκα κατοίκους και εάν άρχιζε ο κόσμος να δανείζεται από την κρατική Βιβλιοθήκη, θα υπήρχε διαμάχη από δέκα ανθρώπους για ενάμισι βιβλίο. Την ίδια στιγμή σε χώρες που δεν διαφέρουν πολύ από τη δική μας, όπως η Ισλανδία, αντιστοιχούν 31 βιβλία ανά δέκα κατοίκους, ενώ στη Μάλτα και τη Σλοβενία αντιστοιχούν 12 βιβλία ανά δέκα κατοίκους.

Με την ανακοίνωση αυτών των δύο μεγάλων έργων βάζουμε την Κύπρο σε τροχιά ανάπτυξης που σχετίζεται και με την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Στη συνέχεια, κληθείς να αναφέρει πού οφείλεται αυτή η αναλογία στην Κύπρο, ο κ. Υπουργός είπε ότι η Πολιτεία μέχρι τώρα δεν είχε νοιαστεί για την ανάπτυξη της κρατικής Βιβλιοθήκης και επομένως έμεινε να φυτοζωεί ένα μικρό, παλιό κτήριο, με μια μικρή ομάδα ανθρώπων και πολύ μικρούς προϋπολογισμούς. Πρόσθεσε δε ότι δεν είχε ποτέ μελετηθεί ποιος είναι ο ρόλος της κρατικής Βιβλιοθήκης στην ανάπτυξη πολλών άλλων λειτουργιών μιας σύγχρονης κοινωνίας όπως είναι τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά ιδρύματα, η εκπαίδευση, ακόμη και οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων της Κυβέρνησης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον πιστεύει ότι αυτό το έργο θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των πολιτών, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι μια κρατική Βιβλιοθήκη δεν είναι μια κοινοτική Βιβλιοθήκη, και άρα δεν υπάρχει μόνο για να πηγαίνουν εκεί οι πολίτες να διαβάζουν. Πρόκειται, εξήγησε, για επιτελικό μηχανισμό αρχειοθέτησης, τεκμηρίωσης, πληροφόρησης και ενημέρωσης για τις τρέχουσες αλλαγές στη γνώση και την επιστήμη σε όλο τον κόσμο, αλλά και διατήρησης της ίδιας της ιστορικής της μνήμης και ταυτότητας της χώρας. Σημείωσε ότι όλα αυτά η κρατική Βιβλιοθήκη δεν τα έκανε αποτελεσματικά μέχρι τώρα γιατί δεν της είχε επιτραπεί να τα κάνει.

Ερωτηθείς σχετικά με τον χώρο στέγασης της Βιβλιοθήκης, ο κ. Υπουργός είπε ότι στο Σχέδιο Ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης υπάρχουν προτάσεις για τη στέγαση της και ότι η μελέτη στρατηγικής στη συνέχεια θα πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο για να ληφθούν αποφάσεις.

Ερωτηθείς για τον χρόνο αποπεράτωσης του έργου, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι είναι ένα έργο που θα ολοκληρωθεί σε μια εξαετία.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι Βιβλιοθήκες σήμερα λειτουργούν με ένα πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι στο παρελθόν και ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι κρατικές Βιβλιοθήκες δεν είναι χώροι αποθήκευσης ή έκθεσης βιβλίων, αλλά επιτελικά κέντρα τεκμηρίωσης και συντονισμού των άλλων Βιβλιοθηκών.

Αναφορικά με το Κέντρο Πληροφόρησης και Βιβλιοθήκης, ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι πρόκειται για τη σύγχρονη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου και τόνισε ότι ο όρος «κέντρο πληροφόρησης» μεταφέρει την έμφαση από τον χώρο όπου βρίσκονται βιβλία στη σύγχρονη έννοια της διαχείρισης της πληροφορίας. Οι ίδιοι οι χρήστες των περιοδικών και των βιβλίων που τώρα διατίθενται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου θα έχουν εξ αποστάσεως πρόσβαση σε αυτά, είπε, και επισήμανε ότι ένα σύγχρονο Κέντρο είναι Κέντρο Πληροφόρησης και όχι μια αποθήκη βιβλίων. Για να έχει κάποιος πρόσβαση στα βιβλία και στα περιοδικά της Βιβλιοθήκης δεν χρειάζεται να πάει στο χώρο όπου βρίσκονται, σημείωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ότι με τη μελέτη για τη στρατηγική ανάπτυξη της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και το Κέντρο Πληροφόρησης και Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου έχουμε τους δύο βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους μπορεί να στηριχθεί το σύστημα βιβλιοθηκών, τεκμηρίωσης και πληροφόρησης στην Κύπρο. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τις Βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων άλλων χωρών που είναι σημαντικοί κόμβοι αυτού του συστήματος, αλλά και τις Βιβλιοθήκες άλλων ιδρυμάτων όπως είναι τα νοσοκομεία και τα ερευνητικά κέντρα, πρόσθεσε.
Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης

1. Το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης αποτελεί το πλαίσιο αμοιβαίας δέσμευσης μεταξύ Πολιτείας και Κυπριακής Βιβλιοθήκης για άμεση αναβάθμιση του ρόλου της Κυπριακής Βιβλιοθήκης.
2. Παράλληλα συνιστά οδηγό και κείμενο βάσης για την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την έναρξη συγκεκριμένων δράσεων και λειτουργιών με άμεσα, ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα
3. Σταδιακά, από το πρώτο έτος εφαρμογής του σχεδίου και μέχρι το τέλος της πενταετίας, η Κυπριακή Βιβλιοθήκη προβλέπεται να έχει εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις σε πόρους, θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων και δραστηριότητες ώστε να καταστεί αντάξια της Κύπρου και ισάξια των ομολόγων Ευρωπαϊκών Εθνικών Βιβλιοθηκών.
4. Εντός της πενταετίας 2010-2014 η Κυπριακή Βιβλιοθήκη θα καταστεί «κλασική εθνική βιβλιοθήκη» με πρώτιστη αποστολή τη συγκέντρωση και διατήρηση της πνευματικής κληρονομιάς της γραμματειακής παραγωγής της χώρας και της διεθνούς παραγωγής που αναφέρεται ή αφορά στην Κύπρο.
5. Η Κυπριακή Βιβλιοθήκη θα αναλάβει δραστηριότητες σε συνεργασία με άλλες κατηγορίες βιβλιοθηκών της Κύπρου και του εξωτερικού, ώστε να αναδειχθεί στην επόμενη πενταετία 2015-2019 σε «σύγχρονη εθνική βιβλιοθήκη» ανάπτυξης υποδομών για βιβλιοθήκες, όπου η έμφαση δίνεται στο συντονισμό, τη διευκόλυνση, την καθοδήγηση και την προσφορά υπηρεσιών προς βιβλιοθήκες. Στο Σχέδιο τεκμηριώνεται η ανάγκη ενίσχυσης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης σε: στελέχωση, εξοπλισμό, υποδομές, προσβάσεις, προϋπολογισμό, νομικό καθεστώς, κτήρια, τεχνογνωσία, συνεργασίες.
6. Προτείνονται συγκεκριμένες μετρήσεις μεγεθών, συγκριτικές αποτιμήσεις και Βασικοί Δείκτες Απόδοσης που θα διευκολύνουν την αυτοαξιολόγηση και την ανάληψη βελτιωτικών δράσεων αλλά και τη δικαιολόγηση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Παιδείας.
7. Περιλαμβάνεται αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης με βάση τις λειτουργίες και τις δραστηριότητες που θα αναλαμβάνει κάθε χρόνο η Κυπριακή Βιβλιοθήκη.
8. Προτείνεται σταδιακή αύξηση των διατιθέμενων πόρων ώστε αφενός να απορροφηθούν χωρίς προβλήματα οι αυξανόμενοι πόροι και αφετέρου να μειωθεί το χάσμα μεταξύ Κυπριακής Βιβλιοθήκης και Ευρωπαϊκών Εθνικών Βιβλιοθηκών.
9. Το κόστος για την εξαετία 2010-2015 εκτιμάται σε €6.5 εκατ. Προβλέπεται πρόσληψη είκοσι περίπου επιστημόνων πληροφόρησης και άλλων ειδικοτήτων.
10. Το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σύστημα και έναν ενιαίο χώρο βιβλιοθηκών στον οποίο η αναβαθμισμένη Κυπριακή Βιβλιοθήκη θα αποτελεί σημαντική συνιστώσα.
11. Για την επιτυχή υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης είναι απαραίτητη η υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων και συνεργαζόμενων βιβλιοθηκών και φορέων.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Χάθηκαν πολύτιμα βιβλία από τη δημοτική βιβλιοθήκη Λεμεσού

Σάλος στον οικείο δήμο - Καταγγελία στην Αστυνομία
Χάθηκαν πολύτιμα βιβλία από τη δημοτική βιβλιοθήκη Λεμεσού

Η πολυετής «εξορία» (στη Δημοτική Πινακοθήκη) του πολύτιμου περιεχομένου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεμεσού από τον φυσικό του χώρο και οι ελλειπείς συνθήκες φύλαξης, είχαν ως αποτέλεσμα την κλοπή βιβλίων - κειμηλίων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ποντίκι», πέραν του ενός σπάνιου βιβλίου από τη βιβλιοθήκη εθεάθη να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα σε παλαιοπωλεία.
Ήδη ο δήμος Λεμεσού κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία, για να διερευνηθεί αν ευσταθούν οι βάσιμες υποψίες, ενώ σύγχυση έχει προκληθεί και στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες. Όπως λέχθηκε από λειτουργό του δήμου, είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να διεξαχθεί έλεγχος στα εκατοντάδες κασόνια, όπου βρίσκονται αποθηκευμένες χιλιάδες τόμοι βιβλίων, για να διαπιστωθεί αν όντως έχει κλαπεί κάτι και τι. Αδιευκρίνιστο παραμένει και το πότε εξαφανίστηκαν τα βιβλία, αφού λόγω της σπανιότητάς τους φυλάσσονται σε ειδικό χώρο στο συγκρότημα του δήμου στη λεωφόρο Ρούσβελτ, όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στον οποιονδήποτε.
Όπως διευκρίνισε η ίδια πηγή, τα παλιά βιβλία, εφημερίδες και χειρόγραφα βρίσκονται σε ξεχωριστό χώρο από αυτόν του δανειστικού τμήματος της βιβλιοθήκης, που λειτουργεί προσωρινά στη Δημοτική Πινακοθήκη. Το βιβλίο που έχει εντοπιστεί να εκτίθεται παράνομα προς πώληση στην αγορά είναι σπάνιο και μεγάλης παλαιότητας και έχει ως θέμα του τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13.
Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Λεμεσού δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός του δημοσιεύματος ότι εξαφανίστηκαν ταυτόχρονα και διάφοροι πίνακες. Όπως διευκρινίζει, οι πίνακες φυλάσσονται σε χώρο ο οποίος ελέγχεται με βάση όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και δεν έχει διαπιστωθεί καμιά εξαφάνιση.
Το ζήτημα που προέκυψε αναδεικνύει για ακόμη μια φορά τις επιπτώσεις από την καθυστέρηση στην αποπεράτωση του έργου αποκατάστασης του Μεγάρου Πηλαβάκη, που αποτελεί τη μόνιμη έδρα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Το ΤΕΠΑΚ και ο Δήμος Λεμεσού προχώρησαν το 2006 στο «ξεσπίτωμά» της, χωρίς πρώτα να καταλήξουν στη μέθοδο που θα ακολουθηθεί για την αντισεισμική ενίσχυση και αποκατάσταση του κτηρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εξήντα χιλιάδες τόμοι βιβλίων να στοιβάζονται μέσα σε κασόνια υπόγειων αιθουσών.

Από εφ. Πολίτη, 6/2/2010

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Η γελοιογραφία στη Βιβλιοθήκη


Ο Σύνδεσμος Κύπριων Γελοιογράφων «ΓΕΛ.Α.», η Βιβλιοθήκη και ο Όμιλος Γελοιογραφίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνουν έκθεση γελοιογραφίας αφιερωμένη στη μνήμη του Γιώργου Ζήνωνος «ΣΤΑΣΙΝΟΥ». Στην έκθεση συμμετέχουν όλοι οι Κύπριοι Γελοιογράφοι μέλη του «ΓΕΛ.Α.» που δημοσιεύουν σκίτσα τους σε κυπριακά έντυπα, ο Λεμεσιανός σκιτσογράφος Διογένης Καμένος ο οποίος διαπρέπει στην Ελλάδα για πάνω από 40 χρόνια, καθώς και ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Μαυρογένης, με τέσσερα έργα ο καθένας. Εκτίθενται επίσης ισάριθμα σκίτσα του ΣΤΑΣΙΝΟΥ.

Η έκθεση «ΕΥΡΩ-ΚΥΠΡΙ-ΛΕΖΟΙ» θα φιλοξενείται στη Βιβλιοθήκη «Βασίλης Μιχαηλίδης» από τις 8 μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2010 και θα είναι ανοικτή για το κοινό.

Για πληροφορίες στα τηλ.: 25 002481, 25 002518

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Βοηθοί Βιβλιοθηκονόμοι στο ΑΠΚΥ

ΚΕΝΗ ΘΕΣΗ ΒΟΗΘΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΥ
Date:January 29th, 2010

ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΘΕΣΗ ΒΟΗΘΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΥ

Τίτλος Βοηθός Βιβλιοθηκονόμος
Αρ. Θέσεων: Δύο (2)
Κατηγορία: Μόνιμη Θέση
Μισθολογική Κλίμακα: A2-A5-A7 (ιι)

Γίνονται δεκτές αιτήσεις για δύο (2) κενές οργανικές θέσεις Βοηθού Βιβλιοθηκονόμου για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Θέση Πρώτου Διορισμού).

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ:
Κάτω από την εποπτεία του Οικείου Προϊσταμένου:

  1. Εκτελεί γενικά καθήκοντα βιβλιοθήκης όπως ταξινόμηση, καταλογογράφηση, δανεισμό, παραγγελίες, παραλαβές κλπ.
  2. Βοηθά στην οργάνωση και λειτουργία συγκεκριμένου τομέα/ων που θα τοποθετηθεί.
  3. Διατηρεί σε καλή κατάσταση το υλικό της Βιβλιοθήκης.
  4. Εκτελεί γενικά γραφειακά καθήκοντα.
  5. Χειρίζεται τεχνολογικό και άλλο γραφειακό εξοπλισμό.
  6. Εκτελεί οποιαδήποτε άλλα συναφή καθήκοντα του/της ανατεθούν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ:

  1. Α) Πρώτος τίτλος Ανώτατης Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ της Ελλάδας ή αντίστοιχος τίτλος σπουδών άλλης χώρας Αναγνωρισμένης Σχολής Ανώτατης εκπαίδευσης τριετούς τουλάχιστον μετά-λυκειακού κύκλου σπουδών) στο αντικείμενο της Βιβλιοθηκονομίας ή της Βιβλιοθηκονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης (Library and Information Science).
    Ή
    Β) Απολυτήριο Αναγνωρισμένης Σχολής Μέσης Εκπαίδευσης.
  2. Πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας.
  3. Ακεραιότητα χαρακτήρα, εχεμύθεια, οργανωτική και διοικητική ικανότητα, πρωτοβουλία, υπευθυνότητα, ευθυκρισία και ικανότητα συνεργασίας,
  4. Για άτομα που κατέχουν μόνο απολυτήριο αναγνωρισμένης σχολής Μέσης Εκπαίδευσης, απαιτείται μονοετής τουλάχιστον πείρα σχετική με τα καθήκοντα της θέσης.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  1. Επιτυχία σε εξετάσεις για απόκτηση του ECDL (European Computer Driving Licence) σε τρεις θεματικούς τομείς ή επιτυχία στην εξέταση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών που διεξάγει το ΚΕΒΕ ή άλλο ισότιμο προσόν.
  2. Πρόσθετη πείρα σχετική με τα καθήκοντα της θέσης μετά την απόκτηση του πρώτου τίτλου σπουδών ή απολυτηρίου αναγνωρισμένης σχολής Μέσης Εκπαίδευσης.
  3. ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
    Η γραπτή εξέταση για τις θέσεις θα περιλαμβάνει Νέα Ελληνικά (Έκθεση ιδεών/ κατανόηση κειμένου/ συντακτικές/γραμματικές ασκήσεις), Αγγλικά (έκθεση ιδεών / κατανόηση κειμένου), Γενικές Γνώσεις / Μαθηματικά (ερωτήσεις σε επίκαιρα θέματα, συντομογραφίες, ερωτήσεις ευφυΐας) και Ερωτήσεις επί του Αντικειμένου που σχετίζονται με τα καθήκοντα των θέσεων όπως περιγράφονται στο Σχέδιο Υπηρεσίας.

    ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ:
    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το έντυπο αιτήσεων από την ιστοσελίδα του Ανοικτού Πανεπιστημίου www.ouc.ac.cy ή τα Γραφεία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (Δευτέρα –Παρασκευή από τις 8:00π.μ. – 15:00), στη διεύθυνση:

    Διγενή Ακρίτα 13-15,
    Αδαμάντιο Μέγαρο 4ος όροφος,
    1055 Άγιος Αντώνιος,
    Λευκωσία
    Ή
    Τ.Κ.24801, 1304 Λευκωσία

    Οι αιτήσεις πρέπει να συνοδεύονται από Βιογραφικό Σημείωμα και αντίγραφα πιστοποιητικών των προσόντων που προνοούνται πιο πάνω, περιλαμβανομένων βεβαιώσεων για υπηρεσία, εκεί όπου απαιτείται πείρα. (Τα πρωτότυπα να παρουσιασθούν, όταν ζητηθούν για έλεγχο).

    Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στη διεύθυνση:

    ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
    «Αίτηση για τη θέση Βοηθού Βιβλιοθηκονόμου»
    ΛΕΩΦ. ΔΙΓΕΝΗ ΑΚΡΙΤΑ ΑΡ. 13-15
    ΑΔΑΜΑΝΤΙΟ ΜΕΓΑΡΟ
    4ος ΌΡΟΦΟΣ
    1055 ΛΕΥΚΩΣΙΑ
    Ή
    Τ.Θ. 24801, 1304 ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    το αργότερο μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 2:00 μ.μ., ή να αποσταλούν μέσω του Ταχυδρομείου με συστημένη επιστολή (Τ.Θ. 24801, 1304 Λευκωσία) σε φάκελο ο οποίος να φέρει ευδιάκριτη ταχυδρομική σφραγίδα το αργότερο μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2010.

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στην κ. Γιάννα Χαραλάμπους, Διοικητικές Υπηρεσίες του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, στο τηλέφωνο 22411660.

    Για την προκήρυξη σε PDF, επιλέξτε εδώ

    Για την αίτηση πρόσληψης (ΑΠΚΥ12), πατήστε εδώ.

    Όλη η προκήρυξη εδώ.


Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Νέο ΔΣ της ΚΕΒΕΠ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λευκωσία η Γενική και Εκλογική Συνέλευση της ΚΕΒΕΠ.

Το απερχόμενο ΔΣ διενέργησε απολογισμό πεπραγμένων καθώς και ταμιακή έκθεση. Συζητήθηκαν θέματα τρέχοντος ενδιαφέροντος και ζητήματα που απασχολούν τη βιβλιοθηκονομική κοινότητα της Κύπρου. Ψηφίστηκαν ορισμένες τροποποιήσεις στους κανονισμούς της Ένωσης, και ακολούθως διεξήχθησαν εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, με θητεία από τον Ιανουάριο 2010 έως τον Ιανουάριο 2012 απαρτίζεται από τους εξής βιβλιοθηκονόμους:

Πρόεδρος: Χρυσάνθη Σταύρου (Βιβλιοθήκη ΤΕΠΑΚ)

Αντιπρόεδρος: Έλενα Θεμιστοκλέους (Κυπριακή Βιβλιοθήκη)

Οργανωτικός Γραμματέας: Μίνα Χαραλάμπους (Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Λευκωσίας)

Ταμίας: Δέσποινα Λάμπρου (Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου)

Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων: Λουίζα Πελεκάνου (Κυπριακή Βιβλιοθήκη)

Μέλη: Πάνος Ράπτης (Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου)

Δέσπω Μασούρεκκου (Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου)

Παροτρύνουμε τους βιβλιοθηκονόμους να εγγραφούν στην ΚΕΒΕΠ ή να ανανεώσουν τη συνδρομή τους. Yπενθυμίζουμε επίσης ότι από το 2010 με την ανανέωση συνδρομής τα μέλη μας παίρνουν και την ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ, η οποία θα παρέχει εκπτώσεις και άλλα προνόμια στους κατόχους!!!

Μήνας Βιβλίου στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη

Η Κυπριακή Βιβλιοθήκη θα ήθελε να ενημερώσει τα μέλη της αλλά και το ευρύτερο κοινό ότι έχει καθιερώσει μηνιαία έκθεση βιβλίου για ενήλικες και παιδιά με τίτλο «Μήνας Βιβλίου». Το περιεχόμενο της έκθεσης θα είναι διαφορετικό κάθε μήνα και θα καλύπτει θέματα σχετικά με τις καθιερωμένες Παγκόσμιες Μέρες.

Το υλικό θα παρουσιάζεται στο Κεντρικό Κτίριο της Κυπριακής Βιβλιοθήκης στην Πλατεία Ελευθερίας. Επίσης το θέμα και οι τίτλοι των βιβλίων της έκθεσης θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Κυπριακής Βιβλιοθήκης.

Ο πρώτος Μήνας Βιβλίου αρχίζει τον Φεβρουάριο και καλύπτει τα πιο κάτω θέματα:

02 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

04 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

06 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής

08 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου

08 Φεβρουαρίου - Διεθνής Ημέρα Προσευχής για τους Πάσχοντες από Αυτισμό

10 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

12 Φεβρουαρίου - Ημέρα της Ερυθράς Χειρός

14 Φεβρουαρίου - Ημέρα των Ερωτευμένων

15 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

20 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

21 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

21 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα του Ξεναγού

22 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου