Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Η Βιβλιοθήκη και το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνουν Έκθεση Βιβλίου


Η Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει έκθεση βιβλίου σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου

Η Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, οργανώνει έκθεση βιβλίου με την ευκαιρία του μεγάλου διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Σύγχρονα ζητήματα του αστικού δικαίου σε Ελλάδα και Κύπρο».
Τα βιβλία που εκτίθενται αποτελούν μέρος της βιβλιοθήκης του Γεώργιου Μιχαηλίδη-Νουάρου που κληροδοτήθηκε στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του.

Η έκθεση θα λάβει χώρα στον προθάλαμο της Αίθουσας Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Καλλιπόλεως 75) κατά την διάρκεια του συνεδρίου (30 Οκτωβρίου, 4μμ-9μμ και 31 Οκτωβρίου, 9πμ-8μμ).

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Όλο λόγια.....



Ζωτικής σημασίας η ανέγερση βιβλιοθήκης


Η ανέγερση της βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» δεσπόζει της ατζέντας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο έχει ετοιμάσει τα πάντα που αφορούν στη βιβλιοθήκη του κι απλώς αναμένει το πράσινο φως από το κράτος ώστε να προχωρήσει. Η σημασία υλοποίησης του όλου έργου τονίστηκε εκ νέου, σε χθεσινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κύπρου με λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, στα πλαίσια συζήτησης για την κρατική χορηγία και γενικότερα τον προϋπολογισμό του ακαδημαϊκού ιδρύματος για το 2010. Όπως πληροφορούμαστε, η χορηγία που θα παραχωρηθεί, η οποία ανέρχεται συνολικά στα €94.647.000 καθώς και κάποιες περικοπές που ζητήθηκε να γίνουν, δυσκολεύουν το πανεπιστήμιο να προχωρήσει στην ανέγερση της βιβλιοθήκης, τουλάχιστο με το συγκεκριμένο κονδύλι. Για το λόγο αυτό εισηγήθηκε προς Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών όπως
προχωρήσει στην ανέγερση της βιβλιοθήκης του με δικά του έξοδα τον πρώτο χρόνο, ζητώντας όμως διαβεβαιώσεις ότι από του χρόνου η Πολιτεία θα συνδράμει και θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση του τεράστιου αυτού έργου. Ήδη, το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της βιβλιοθήκης για τον πρώτο χρόνο. Εκτός όμως από το θέμα της βιβλιοθήκης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου ιεραρχεί ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του και τη στελέχωσή του, κυρίως σε διοικητικό προσωπικό. Κι αυτό διότι αναμένεται οι ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό να αυξηθούν και μάλιστα κατά πολύ, αφού η αύξηση των φοιτητών όχι μόνο θα είναι δεδομένη αλλά και αισθητή. Και τα δύο αυτά θέματα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, με την κυβερνητική πλευρά να τα βλέπει με θετικό μάτι. Συγκεκριμένα, όπως μας αναφέρθηκε από αρμόδιους λειτουργούς του υπουργείου, αναμένεται μέχρι τέλος της εβδομάδας να εξεταστούν σοβαρά οι εισηγήσεις του πανεπιστημίου, ούτως ώστε ο προϋπολογισμός να κατατεθεί άμεσα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και στη συνέχεια στη Βουλή. Στο μεταξύ, αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση για το θέμα, μεταξύ των αρμοδίων του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Υπουργείου Παιδείας.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ
(Από ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ, 20/10/2009)

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Συνάντηση ΔΣ ΚΕΒΕΠ με Υπουργό Παιδείας!


Πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου συνάντηση του ΔΣ της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων-Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ) με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Ανδρέα Δημητρίου. Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η πρώην ΚΕΕΒ και νυν ΚΕΒΕΠ γίνεται δεκτή από Υπουργό Παιδείας.

Τα θέματα της ατζέντας αφορούσαν επιτακτικά ζητήματα που απασχολούν τη βιβλιοθηκονομική κοινότητα της Κύπρου, όπως η ουσιαστική αναβάθμιση των σχολικών και των δημοτικών βιβλιοθηκών, καθώς και της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, η οποία καλείται να διαδραματίσει τον ρόλο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως η θεσμική εκπροσώπηση της ΚΕΒΕΠ στη Συμβουλευτική Επιτροπή της ΚΥ.ΒΙ., στο υπό σύσταση Συμβούλιο Βιβλιοθηκών, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλα σώματα που αφορούν τη Βιβλιοθηκονομία-Επιστήμη της Πληροφόρησης στην Κύπρο. Το ΔΣ της ΚΕΒΕΠ ζήτησε τη θεσμοθέτηση πρόσληψης πτυχιούχων βιβλιοθηκονόμων στις βιβλιοθήκες της δημόσιας υπηρεσίας, την αναβάθμιση των βιβλιοθηκονόμων σε επιστημονικό προσωπικό, όπως συνέβη σε παρόμοιους κλάδους στη δημόσια υπηρεσία, καθώς και εκσυγχρονισμό και επικαιροποίηση των σχεδίων υπηρεσίας. Τέλος ζήτησε την ίση μεταχείριση των βιβλιοθηκών των ιδιωτικών και των δημοσίων πανεπιστημίων και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των βιβλιοθηκών στην Κύπρο.

Κατά τη συνάντηση υπήρξε πλήρης συναντίληψη. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δεσμεύτηκε να εξετάσει διεξοδικά τα υπό συζήτηση θέματα, καθώς και να ζητήσει νέες θέσεις εργασίας για πτυχιούχους βιβλιοθηκονόμους για τις σχολικές βιβλιοθήκες, εφόσον θεωρεί ότι ο σχολικός βιβλιοθηκονόμος δεν πρέπει να είναι απλός φύλακας των βιβλίων, αλλά συνεργάτης του καθηγητή. Ενημέρωσε επίσης το ΔΣ για τις προτάσεις για νέα διοικητική δομή στο Υπουργείο Παιδείας, και για την πιθανότητα δημιουργία Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών.

Το ΔΣ δεσμεύτηκε να παρουσιάσει στον Υπουργό επεξεργασμένες προτάσεις, το συντομότερο.

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου