Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Θέση Βιβλιοθηκονόμου - G. C. School of Careers

Το G. C. School of Careers, μια δευτεροβάθμια αγγλική σχολή στη Λευκωσία ψάχνει για Βιβλιοθηκονόμο.

Το σχολείο έχει δημιουργήσει μία νέα βιβλιοθήκη στις νέες εγκαταστάσεις του σχολείου η οποία αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ήδη η προεργασία έχει γίνει με την αγορά διάφορων εξειδικευμένων και τελευταίας τεχνολογίας συστημάτων όπως αυτό της καταλογογράφησης και συστήματος ασφαλείας.
Είμαστε στη διαδικασία αναζήτησης ενός βιβλιοθηκονόμου έτσι ώστε να βοηθήσει στο έργο της οργάνωσης της Βιβλιοθήκης μαζί με την ήδη υπάρχουσα τριμελή επιτροπή.

Παρακαλούμε όπως οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν βιογραφικό σημείωμα στη παρακάτω διεύθυνση

The G C School of Careers
96 Stadiou st., 2057 Nicosia
Tel: 22464400
Fax: 22356468

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:

Μs. Vasso Koukounidou
French Dpt & Library administration
The GC School of Careers
Tel: +357 22464400
Fax: +357 22356468
email: vkoukounidou@gcsc.ac.cy

Με το παραμύθι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο...

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Εκδηλώσεις Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρνακας στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου

Μέσα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου, η Βιβλιοθήκη του Δήμου Λάρνακας, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων ως ακολούθως:

ΤΕΤΑΡΤΗ
2 Απριλίου 2008
7:00μ.μ.
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Λάρνακας
Γνωριμία με τους συγγραφείς μας
Οι συγγραφείς Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας
Μπάμπης Χαραλάμπους, Σταυρούλα Πέρικλου, Σωτηρούλα Πύλα και
Μάρω Κουσιάππα, παρουσιάζουν το έργο τους και διαβάζουν
σχετικά αποσπάσματα.

ΔΕΥΤΕΡΑ
7 Απριλίου 2008
5:00μ.μ.
Θέατρο «Αντίδοτο» (πρώην κινηματογράφος Οθέλλος)
Παράσταση Αφήγησης για παιδιά
Με τη διεθνούς φήμης Ελληνίδα Αφηγήτρια Αγνή Στρουμπούλη

ΤΕΤΑΡΤΗ
9 Απριλίου 2008
8:00μ.μ.
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Λάρνακας
Γνωριμία με τους συγγραφείς μας
Οι συγγραφείς Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας
Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, Νίκη Δουκανάρη και
Λητώ Ευσταθίου παρουσιάζουν το έργο τους και διαβάζουν
σχετικά αποσπάσματα.

Συντονιστής Βιβλιοπαρουσιάσεων: ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού
Νεανικού Βιβλίου, κ.Κώστας Κατσώνης.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα λειτουργεί και έκθεση Κυπριακού Παιδικού Βιβλίου στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών μεταξύ 8:00π.μ. και 1:00μ.μ.

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή επίσκεψη στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη από αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με το Διευθυντή της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και με τα μέλη του προσωπικού.

Η κατάσταση με την οποία η αντιπροσωπεία βρέθηκε αντιμέτωπη σίγουρα απέχει κατά παρασάγγας από την εικόνα που θα έπρεπε να παρουσιάζει η Κρατική Βιβλιοθήκη μιας ευρωπαϊκής χώρας με χιλιετίες πολιτισμού.

Το κτίριο είναι παντελώς ακατάλληλο, πέραν του ότι παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας. Το προσωπικό είναι υποδεκαπλάσιο από αντιστοίχου μεγέθους Εθνικών Βιβλιοθηκών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οι χώροι εργασίας και ο εξοπλισμός δεν ανταποκρίνονται ούτε στοιχειωδώς στις σύγχρονες απαιτήσεις μιας κρατικής βιβλιοθήκης.

Είναι ντροπή για την ευρωπαϊκή Κύπρο του 21ου αιώνα να παρουσιάζει αυτή τη θλιβερότατη εικόνα της Κρατικής Βιβλιοθήκης. Είναι απλά ακατανόητο το να ξοδεύονται τεράστια ποσά για έργα βιτρίνας, όπως η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, ο τεσσάρων λωρίδων δρόμος Πόλης – Πάφου κλπ, και να επιδεικνύεται προκλητικά πλήρης αδιαφορία για μια βασικότατη εθνική υποδομή, όπως η Κρατική Βιβλιοθήκη.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το νέο Υπουργό κ. Δημητρίου, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, το Υπουργείο Οικονομικών, το Δήμο Λευκωσίας, στα όρια του οποίου βρίσκεται η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, να εγκύψουν με έγνοια πρωτίστως, καθώς και πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, επί του θέματος αυτού που άπτεται του κυριότερου προϊόντος της Κύπρου, του πολιτισμού της.

Καλούμε το Κράτος και τη νέα Κυβέρνηση, η οποία (ελπίζουμε ότι) θέτει τα θέματα πολιτισμού ψηλά στην ατζέντα της, να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια και να επισπεύσει τις διαδικασίες για πλήρη στελέχωση και εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την εθνική αυτή υποδομή.

Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα θέσουμε επιτακτικά το θέμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ζητώντας την επίδειξη πολιτικής βούλησης για τη λύση του χρονίζοντος αυτού προβλήματος, για το οποία επιδείχτηκε διαχρονική κρατική αδιαφορία.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)



Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)είναι το λογισμικό που ο καθένας μπορεί ελεύθερα να χρησιμοποιεί, να αντιγράφει, να διανέμει και να τροποποιεί ανάλογα με τις ανάγκες του.

Είναι ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης και χρήσης λογισμικού που βασίζεται στην ελεύθερη διάθεση του πηγαίου κώδικα, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα αλλαγών ή βελτιώσεων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες αυτού που το χρησιμοποιεί.

Με βάση αυτή τη φιλοσοφία δημιουργήθηκε μια μεγάλη κοινότητα χρηστών και προγραμματιστών, οι οποίοι συνεργάζονται για τη συνεχή βελτίωση του λογισμικού, παρέχοντας γνώσεις και εργασία. Σήμερα λειτουργεί ένα παγκόσμιο ανοικτό δίκτυο προγραμματιστών, οι οποίοι παράλληλα αναπτύσσουν και διορθώνουν τον κώδικα των προγραμμάτων, κυκλοφορώντας ταχύτατα νέες βελτιωμένες εκδόσεις λογισμικού. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν καθημερινά στην δημιουργία νέων κοινών αγαθών.

Το Διαδίκτυο αποτελεί το βασικό τρόπο πρόσβασης στο διαθέσιμο Ελεύθερο Λογισμικό. Η σχέση του Διαδικτύου και ΕΛ/ΛΑΚ, υπήρξε εξ αρχής στενή και αμφίδρομη. Η εξάπλωση του ΕΛ/ΛΑΚ έχει στηριχθεί στην ευρεία χρήση του Διαδικτύου και η διαδικασία ανάπτυξης και λειτουργίας του Διαδικτύου βασίζεται, κατά κύριο λόγο, σε ΕΛ/ΛΑΚ. Τέλος και το Διαδίκτυο νέας γενιάς αναπτύσσεται με ανοιχτό λογισμικό.

Το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, με συνεχείς βελτιώσεις και αυξημένη πλέον φιλικότητα προς το χρήστη, κερδίζει διαρκώς νέους φίλους παγκοσμίως. Στην εκπαίδευση, στη δημόσια διοίκηση και στις επιχειρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται και αποκτούν ιδιαίτερα ελκυστικά εργαλεία, αξιόπιστα, σταθερά στη λειτουργία, και απαλλαγμένα από τα σημαντικά κόστη απόκτησης και συνεχούς αναβάθμισης που απαιτούν τα κλειστά λογισμικά. Έτσι πλέον όλο και πιο πολλοί πόροι διατίθενται στην τεχνική υποστήριξη με σημαντικά οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία.

Διαβάστε για τα Λογισμικά Ανοικτού Κώδικα που χρησιμοποιούνται από την Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

• Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου χρησιμοποιεί το Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Greenstone για τις ψηφιακές συλλογές του (Παρουσίαση των ψηφιακών συλλογών της ΒΠΚ θα γίνει προσεχώς στο blog μας).


- Πατήστε εδώ για παρακολουθήσετε ενημερωτικό βίντεο για τα Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα...

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Ερωτηματολόγιο για τη χρήση των Web 2.0 Υπηρεσιών



Μετά από πολλούς μήνες δουλειάς, έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάσουμε το ερωτηματολόγιο που ακολουθεί, το οποίο αποτελεί τμήμα της έρευνας που διενεργείται από την ομάδα GreekLIS.

Σκοπός του είναι η συγκέντρωση στοιχείων για τις υπηρεσίες Web 2.0, καθώς επίσης και η χρήση τους τόσο από τους βιβλιοθηκονόμους - επιστήμονες της πληροφόρησης, όσο και από τις βιβλιοθήκες στις οποίες εργάζονται.

Θα το εκτιμούσαμε ιδιαιτέρως αν θα μπορούσατε να διαθέσετε λίγο από τον χρόνο σας για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, καθώς η ενεργή συμμετοχή σας θεωρείται απαραίτητη. Παρακαλούμε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο, το οποίο βρίσκεται στον δικτυακό τόπο http://greeklis.survey.sgizmo.com έως τις 28 Μαρτίου.

Οδηγίες:

Κάντε κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο και αρχίστε να απαντάτε τις ερωτήσεις.
Αφού απαντήσετε όλες τις ερωτήσεις μίας σελίδας κάντε κλικ στο “Click to next page” για να μεταφερθείτε στην επόμενη σελίδα.
Δεν είναι δυνατή η αποθήκευση μέρους απαντήσεων σε περίπτωση που θέλετε να συνεχίσετε τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου κάποια στιγμή αργότερα.

Η Ομάδα GreekLIS

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Με τις φθαρμένες μπότες του ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ έκανε εκκίνηση η Europeana




Η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη (Europeana) άνοιξε τις πύλες της Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Ο πρωτότυπος πιλοτικός ιστοτόπος συγκεντρώνει εκατομμύρια ψηφιοποιημένες πηγές από αρχεία, μουσεία και βιβλιοθήκες και είναι ιδιαίτερα εύχρηστος στους πολίτες.

(ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ)

Σε λειτουργία τέθηκε από τις 31 Ιανουαρίου η ενιαία δικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, με το όνομα Europeana.
Ο πρωτότυπος αυτός πιλοτικός δικτυακός τόπος είναι σε θέση να συγκεντρώσει εκατομμύρια ψηφιοποιημένες πηγές από αρχεία, μουσεία, βιβλιοθήκες και οπτικοακουστικές συλλογές ολόκληρης της Ευρώπης.
Η Europeana παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, σε συνέδρους που διατηρούν πηγές ψηφιακού περιεχομένου, όπως αρχειονόμοι, εκδότες, διευθυντές καλλιτεχνικών συλλογών και βιβλιοθηκονόμοι.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν προχωρημένες τεχνικές περιηγήσεων και αναζήτησης πληροφοριών, τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας χρήστης για τον εντοπισμό πινάκων, φωτογραφιών, αντικειμένων, βιβλίων, εφημερίδων, αρχειακών εγγράφων, ταινιών και αρχείων ήχου, που έχουν ψηφιοποιηθεί από ευρωπαϊκούς οργανισμούς πολιτισμικής κληρονομιάς.
Το σημαντικό στην όλη προσπάθεια είναι το γεγονός ότι η Europeana έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο παρακολούθησε και ο Διευθυντής Ψηφιακού Περιεχομένου και Γνωστικών Συστημάτων της Κοινωνίας της Πληροφορίας Χορστ Φόρστερ, ο οποίος δήλωσε πως «η Europeana είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, τόσο ως προς το μέγεθός του όσο και ως προς το σκοπό του, το οποίο δημιουργεί συνδετικούς κρίκους στο δίκτυο προγραμμάτων πολιτισμικής ψηφιακής κληρονομιάς στην Ευρώπη και υπόσχεται την παροχή μιας πολύ δυναμικής υπηρεσίας». Με το πρόγραμμα αυτό, οι πολίτες μπορούν να εξερευνήσουν πώς οι ιδέες διαδίδονται μεταξύ των χωρών, πώς αναπτύχθηκαν οι διάφορες πολιτικές και κοινωνικές τάσεις, πώς καλλιτεχνικά κινήματα επηρέασαν όλη την ήπειρο.

Αρχή με Βαν Γκογκ Με τον πίνακα του Βαν Γκογκ και συγκεκριμένα αυτόν με τις φθαρμένες μπότες έκανε εκκίνηση η Europeana. Το συγκεκριμένο έργο ήταν το πρώτο πράγμα που εμφανίστηκε στον πιλοτικό δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης με μουσική μάλιστα υπόκρουση τη γνωστή επιτυχία της Νάνσυ Σινάτρα «These Βoots Αre Made For Walkin'» του 1966, κι η οποία ταξιδεύει το ακροατήριο σε μια σειρά περιηγήσεων στην Ευρώπη που αφορούν σε θρησκευτικά προσκυνήματα, στην ανεύρεση εργασίας και στην πορεία προς τον πόλεμο. Ο πιλοτικός δικτυακός τόπος της Europeana καθώς επίσης και το διαφημιστικό βίντεο βρίσκονται στη διεύθυνση http://www.europeana.eu.

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου