Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

Θέση Βιβλιοθηκονόμου στην Βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας

Κατόπιν παρακλήσεως της ΑΘΜ του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρου του Β΄, σας απευθύνω προς σας και την ΄Ενωσή σας το εξής αίτημα, με την παράκληση να τύχει του ενδιαφέροντός σας.

Η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας λειτουργεί στην έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ήδη από 1050 ετών (πληροφ. στο Διαδίκτυο). Σήμερα σε κατάλληλο χώρο νεότευκτο, υπάρχει η ανάγκη της οργάνωσής της κατά τον τελειότερο επιστημονικό τρόπο. Και τούτο επιτυγχάνεται ασφαλώς με την παρουσία αρμόδιου Προϊστάμενου-Διευθυντού, επιστήμονος Βιβλιοθηκονόμου, ώστε να επιτευχθεί το προσδοκόμενο.Το αίτημα, λοιπόν, συνίσταται, στην εξεύρεση κατάλληλου επιστήμονα για την ως άνω θέση, υποδεικνύοντας ένα ή περισσότερους άρρενες υποψήφιους, άγαμους, που θα επιθυμήσουν να ζήσουν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, για, μακάρι, μακρό χρονικό διάστημα, τοιλάχιστον όσο χρειάζεται δια την οργάνωση της Βιβλιοθήκης. Ο επιλεχθησόμενος θα κατοικεί σε αξιόλογο ξενώνα εντός του Πατριαρχικού Μεγάρου, στην Αλεξάνδρεια, και θα έχει την ευθύνη της Βιβλιοθήκης. Σημειωτέον ότι αυτή αποτελείται από 500 χειρόγραφους κώδικες, πολυτιμότατους, αρχαιότυπες και παλαιότυπες αυτοτελείς εκδόσεις, συλλογές περιοδικών και εφημερίδων και 40.000 τόμους άλλων εκδόσεων.
Ευχής έργο θα ήταν, αν ο προτεινόμενος ήδη υπηρετεί σε ανάλογη θέση στο ελληνικό δημόσιο, ώστε να αποσπασθεί στην Βιβλιοθήκη, εντασσόμενος στο σύστημα-πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας της χώρας μας, που όπως ήδη γνωρίζετε, αποσπά εκπαιδευτικούς στην αλλοδαπή για τα εκεί ελληνικά εκπαιδευτήρια, όπως π.χ. στην Αλεξάνδρεια, στην εκεί Ελληνική Κοινότητα, στο Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι εφικτό, καθότι οι δημόσιες Βιβλιοθήκες και τα Αρχεία της χώρας μας υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος.

Παράκληση είναι να επικοινωνήσετε ούτως ή άλλως προσωπικά με τον υπογράφοντα, για όποια συμβουλή ή ενέργεια, στα στοιχεία που έπονται, στο ΥΓ.
Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2007
Με τιμή
Δρ. Ευθύμιος Σουλογιάννης, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στην Ακαδημία Αθηνών
Επισκέπτης Καθηγητής Iστορίας στα Πανεπ. Γρανάδας (Ισπανίας) και Μιννεσότα (ΗΠΑ).
κιν. τηλ. 6944866688
φαξ 210 8657674
email euthimio@otenet.gr

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Δελτίο Τύπου

Η Κυπριακή Ένωση Επαγγελματιών Βιβλιοθηκονόμων (ΚΕΕΒ) ανακοινώνει την επαναδραστηριοποίηση της. Σε Γενική Εκλογική Συνέλευση των μελών της που έγινε την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, εκλέγηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από τους ακόλουθους:


1. Πρόεδρος: Ανδρέας Κ. Ανδρέου (Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου)
2. Αντιπρόεδρος: Χρυσάνθη Σταύρου (Βιβλιοθήκη ΤΠΚ)
3. Γραμματέας: Μίνα Χαραλάμπους (Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Λευκωσίας)
4. B. Γραμματέας: Έλενα Θεμιστοκλέους (Κυπριακή Βιβλιοθήκη)
5. Ταμίας: Δέσποινα Λάμπρου (Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου)
6. Β. Ταμίας: Δημήτρης Νικολάου (Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού)
7. Μέλος: Παναγιώτης Θεμιστοκλέους (Βιβλιοθήκη Ανοικτού Πανεπιστημίου)

*Στην πρώτη του συνεδρία το νέο ΔΣ ομόφωνα ανακήρυξε τον πρώτο πρόεδρο της ΚΕΕΒ, Σάββα Πετρίδη, ως επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης.

Το νέο ΔΣ της ΚΕΕΒ καλεί όλους τους Βιβλιοθηκονόμους, Αρχειονόμους και Λειτουργούς Πληροφόρησης, που δεν είναι μέλη και θέλουν να γίνουν, να επικοινωνήσουν με τον Ανδρέα Κ. Ανδρέου στο τηλ. 22892014 ή στο email andlib@ucy.ac.cy . Επίσης μπορούν να τυπώσουν και να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση που υπάρχει στην ιστοσελίδα http://kebep.blogspot.com/ και να την παραδώσουν σε ένα απο τα μέλη του ΔΣ.



Οι σκοποί της KEEB είναι :

1. η ανάπτυξη και προαγωγή σε ψηλά επίπεδα της Βιβλιοθηκονομίας, της Αρχειονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης στην Κύπρο,

2. η διασφάλιση και θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος του Βιβλιοθηκονόμου,

3. η εξύψωση του κύρους του επαγγέλματος του Βιβλιοθηκονόμου και την άνοδο του ποιοτικού επιπέδου των προφερόμενων υπηρεσιών από τις βιβλιοθήκες,

4. η προώθηση των συμφερόντων των μελών αυτής της επαγγελματικής τάξης,

5. η διασφάλιση της τήρησης από τα μέλη ως άτομα και ως σύνολο υψηλών επιπέδων επαγγελματικής συμπεριφοράς,

6. την προώθηση της συναδερφικής αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των μελών, την ανταλλαγή εμπειριών και την μεσολάβηση για λύση τυχόν διαφορών μεταξύ τους,

7. την ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των μελών, καθώς και μεταξύ της Ένωσης και των εργοδοτών και του κοινού γενικότερα,


8. την παρακολούθηση της νοµοθεσίας που σχετίζεται µε τις βιβλιοθήκες και την προσπάθεια για την προώθηση νέων κατάλληλων νομοθετικών μέτρων,

9.την παρακολούθηση και τον συντονισµό του συνόλου των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση µε το βιβλίο, και τη γνωµοδότηση σε θέµατα που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία των κυπριακών βιβλιοθηκών.

Το νέο ΔΣ ευχαριστεί θερμά τους Μαρία Ευθυμίου (Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας), Λουΐζα Πίττα (Βιβλιοθήκη Αρχαιολογικού Μουσείου Κύπρου), Χριστίνα Αγαπίου (InterNapa College) και Σάββα Πετρίδη (πρώην Διευθυντή Κυπριακής Βιβλιοθήκης) για την συμμετοχή τους στην Ομάδα Πρωτοβουλίας για την επανασύσταση της Ένωσης.

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου